Színház

Bűn és bűnhődés

előadás, 1 felvonás, 110 perc, 16 éves kortól

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Schauspielhaus Dresden, Drezda, Németország előadása - német nyelven magyar szinkrontolmácsolással.

Raszkolnyikov, Dosztojevszkij nagy eszmeregényének elszegényedett hőse, saját elméletet alkot: vannak közönséges és különleges emberek. Ez utóbbiaknak jogában áll az előbbieket saját eszméik és törekvéseik megvalósításhoz használni, és jogukban áll gyilkolni is. A „nagy” ember eszméjének mindent alá kell rendelni, mert csak ők képesek valami újat teremteni. Raszkolnyikov kipróbálja a való életben az elméletét: meggyilkol egy uzsorásnőt, és „járulékos veszteségként” annak húgát is.

A címbeli bűn és bűnhődés, vagy szószerinti fordításban a bűntett és büntetés fogalompárokban tükröződnek a drezdai előadás etikai és jogi kérdésfelvetései. Raszkolnyikov nihilista filozófiája – mint hosszú árnyék – már a 20. század bűneire utal.

Akárcsak Hartmann korábbi Dosztojevszkij-adaptációjában („Megalázottak és megszomorítottak”, amely 2019-ben szerepelt a berlini Theatertreffen legjobb tíz előadása között) a „Bűn és bűnhődésben” sem követi a rendezés a regény lineáris cselekményét. Mi visz rá egy embert a gyilkolásra? Mivé teszi ez az embert? – Dosztojevszkij kérdéséből kiindulva vizsgálja Hartmann a lehetséges motivációkat és asszociációkat.

A színészek, a kamera, a hang és a fény egyenrangú résztvevők a szín-játékban, amelynek csak a főbb pontjai vannak rögzítve. A képek, a szövegek és a játék menete minden előadás alkalmával újra teremtődik a próbák során megbeszélt és ki(próbált) anyagból. Dosztojevszkij frangmentált szóképeiből minden előadáson új világ születik, és újra fogalmazódik a kérdés: mennyi van bennünk és a világunkban a Raszkolnyikov-tünetből.

Rendező - Sebastian Hartmann

Színészek: Luise Aschenbrenner, Moritz Kienemann, Philipp Lux, Linda Pöppel, Torsten Ranft, Lukas Rüppel, Fanny Staffa, Nadja Stübiger, Yassin Trabelsi

Zenész: Samuel Wiese

Díszlet: Sebastian Hartmann
Jelmez: Adriana Braga Peretzki
Zene: Samuel Wiese
Fényterv: Lothar Baumgarte
Video és kamera: Christian Rabending
Hang-asszisztens: Emily Kuhlmann
Élő vágás: Thomas Schenkel, Diana Stelzer
Falfestmény: Tilo Baumgärtel
Dramaturg: Jörg Bochow

Stáblista:

Hozzászólások