Színház

Csendet akarok

monodráma, 1 felvonás, 60 perc, magyar, 2010.

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Az író, amikor ír, általában fantáziájára hagyatkozik, vagy személyes emlékezetének törmelékéből építkezik. Nekem gyenge az emlékezetem, és a képzelőerőmet se tartom sokra: szívesebben dolgozom élő modellről. "Dokumentumot" írok, létező, egyedi alakok portréit rajzolgatom. Ez a nőalak, Etelka, aki itt 'megszólal, ha jól végeztem magam vállalta dolgomat, élethűen és egészen olyan, mint az a valóságosan köztünk élő budapesti hajléktalan asszony, akivel találkoztam, aki mesélt nekem, beavatott élete drámájába: ezt az igazi "mesét" ketten írtuk.
Hogy ő, Etelka miért nyílt meg előttem, csak találgatni tudom. Nyilván őrjítő magányából akart szabadulni így, hogy elém teregette zsákutcába futott életét. Hogy én miért próbálom továbbadni Etelka történetét, azt már jobban tudom: szeretném áttörni a hideg falat, amely egyre keményebben kizárja polgári mindennapjainkból őket, közös életünk egyre nagyobb számban körülöttünk vegetáló kárvallottjait. Hogy kegyetlen sorsuk mennyire önhibáikban gyökeredzik és mennyire a mi, a többiek, a sikeres túlélők szégyenletes bűneinek eredménye, az talán a kisebbik kérdés. Ennél fontosabb és sürgetőbb feladat, hogy felmutassuk fájó sebeiket és segítséget toborozzak számukra. Mert ép önmagunkat is csak így becsülhetjük. - (Csalog Zsolt)

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. december 19., Katona József Színház

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

10/10
turmix 2012 febr. 22. - 13:28:50 10/10 Előzmény egal73
Tegnap is az volt :) Legszívesebben csápoltam volna taps közben.
Olvastam, hogy hajléktalanoknak is adták egyszer, és õk elhitték, hogy egy hasonszõrû hajléktalant látnak.
Lebilincselõ, néhol fanyar-hétköznapi/szleng humorú elõadás, és az értékét növeli, hogy F.A. egyedül követi el.
Tátott szájjal figyeltem részint a sztorit, részint abból kibújva magát a színészt.
Mint anya pedig nem tudtam száraz szemmel elviselni az õ fájdalmát, amikor a gyerekeivel való kapcsolatához ért.
Gratulálok a színésznõnek!

Nem is tudom, mi lett volna a könnycsatornáimmal,
ha nincs az az 1.sorban ülõ, igen fejlett humorérzékkel rendelkezõ, 30-35 év közötti úriember, aki az igen drámai hangulatú elõadást teljes egészében nevetõs/kuncogós hanghatásokkal kísérte végig, míg mi száraz, unalmas empaták döbbent csöndben figyeltük Etelka életútját.
10/10
egal73 2011 dec. 28. - 17:42:03 10/10
Tegnap láttam a Sufniban, fenomenális volt!