Színház

Döglött aknák

komédia, 2 felvonás, magyar, 2006.

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Két kiérdemesült állampolgár fekszik egymás mellett idegösszeroppanásal egy "kiemelt" kórház különszobájában. Moór és Paál. Az egyik régi reakciós, a másik régi szektás. Mindketten a politikai helyzet áldozatainak vallják magukat. Moór, a volt nagykereskedő felőrlődött abban a harcban, amelyet üzleti tevékenységének felélesztéséért folytatott, hiába. Paál az ötvenes években birtokolt hatalmi pozíciójának elvesztésébe rokkant bele. Moór felismeri Paálban azt a tanácsi illetékest, aki elutasította az ő lángossütő-iparengedély iránti kérelmét. Paál viszont azt állítja, hogy mint katonaszökevényt, 1945. januárjában Moór adta őt a nyilasok kezére, ahonnan csodával határos módon menekült meg.
Minden kész a pankrációra, a kiéhezett ellenfelek egymásnak ugorhatnak. A viadal szabadfogású, szabályok nincsenek.
A Döglött aknák is iszapbírkózást mutat be, akár Csurka többi drámája. A szereplők nyakig sárosak, a fogások tisztaságára senki sem ügyel. Az iszap alatt különben is minden megtörténhet, s mai drámaíróink közül Csurka fedi föl a legnyersebb őszinteséggel ezeket a felszín alatti műveleteket. Az már a történelmi távlat eredménye, hogy a Döglött aknák lejátszott meccset ábrázol - redukált figurákkal. /Koltai Tamás/

Bemutató időpontja: 2006. december 15., Turay Ida Színtársulat

A(z) Soproni Petőfi Színház előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

10/10
Johann 2011 okt. 23. - 23:13:39 10/10
Emlékszem erre a darabra, nagyon vicces volt. És micsoda szereposztás! Koncz Gábor, Újlaki Dénes... (Mellettük még Nyírõ Bea, Hûvösvölgyi Ildikó.) Mondjuk illõ is volt, hogy komoly szereplõgárdával vigyék színre a 2000-es években is: ha jól tudom, a múlt században Major Tamás és Kállai Ferenc játszották a fõszerepeket (amikor elõször mutatták be).
Egyébként most is látható egy Csurka-darab, ezúttal a Karinthy Színházban van mûsoron az Eredeti helyszín címû. (Legközelebb november 26-án látható, ha jól látom.) Lehet, hogy azt is megnézem majd. Feltételezem, hogy nem véletlenül "porolta le" Karinthy Márton, a Karinthy Színház vezetõje, bizonyára ma is aktuális az üzenete. Hallottam beszélni úgy másfél hónappal ezelõtt egy tévémûsorban az Eredeti helyszín mûsorra tûzése kapcsán, elmondta, hogy az utóbbi húsz évben nem játszottak a színházak Csurka-darabot, merthogy "politikustól nem játszunk darabot", de attól még ezek remek darabok - jelentette ki. Én eddig egyedül ezt, a Döglött aknákat láttam, ez alapján egyet értek Karinthy Mártonnal, Karinthy Frigyes unokájával.
(Azt pedig egészen értetlenül figyelem, hogy az Eredeti helyszín port.hu-s adatlapjáról lehagyták a szerzõ - Csurka - nevét. A Produkciós asszisztens, az Asszisztens is fel van tüntetve, csak éppen a szerzõ nem. Ez azért elég érdekes...)