Színház

Egy eltűnt hivatalnok nyomában

előadás, magyar, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A (polgár)háború sújtotta országokban, a katonai övezetekben naponta tűnnek el férfiak és nők, akiket hiába vár vissza a családjuk. Vajon mi történhetett ezekkel az emberekkel, akiknek a létezése valami egészen más valóság ködébe vész? Csupán egy fotó marad itt belőlük, egy kép, ami nem öregszik: csalóka emlék a hiánnyá vált jelenvalóságról.

Rabih Mroué egyetlen valós esetet követ nyomon napról-napra, valós dokumentumok segítségével. Az előadás alapjául szolgáló újságcikk 1996-ban jelent meg a libanoni sajtóban. Az ezt követő, napi rendszerességű beszámolókból egy adóügyi alkalmazott és egy pénzzel teli táska eltűnésének igaz története rajzolódik ki előttünk (a szó szoros értelmében). De hová tűnt a férfi? És miért? És mennyi pénz is volt abban a bizonyos táskában? A tények minden cikkel bizonytalanabbá válnak, a hír helyett marad a hírérték és a spekuláció, legyen szó magánügyről vagy politikai fiaskóról.

A bejrúti székhelyű - de Európa szerte gyakran invitált - színész és rendező, Rabih Mroué 1990 óta készít saját darabokat. Közvetlenül vagy áttételesen Libanon gazdasági és politikai kontextusába helyezett, valóságot és fikciót sajátosan ötvöző dokumentarista jellegű munkáiban a színház különféle kifejezésmódjait használja. Saját bevallása szerint formai szempontból ez a legradikálisabb darabja.

A(z) Trafó előadása

Stáblista:

Hozzászólások