Színház

Elisabeth

musical, 2 felvonás, 170 perc, magyar, 2002.

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

Elisabeth az újkori Európa történetének mindmáig az egyik legismertebb asszonya. Ez a szépségkultuszt szinte tökélyre fejlesztő, ország-világ által ünnepelt, történelembe beleavatkozó, lovakon száguldó, mindenfelé utazó, gyakran rejtőzködő-menekülő, titokban verseket író, végül is szomorú sorsú királyné már életében jelképpé vált.

Ez a musical olyan valakiről mesél, aki nagyon közel áll hozzánk. Nem nehéz tehát keserű-gyönyörködtető módon együtt lélegezni ezzel a darabbal, amely leszámol a könnyes lányregények Sissi-képével, a boldog Ferenc József-i békeidők nosztalgiájával, miközben föltárul előttünk az Erzsébet-titok legmélye: a végtelen szabadságvágy, az egyes ember szabadságának lenyűgöző mítosza.

A(z) Budapesti Operettszínház előadása

Bemutató időpontja:

2002. január 25., Budapesti Operettszínház

Stáblista:

Szereplők

Elisabeth (Ausztria császárnéja)
A Halál (Elisabeth szerelmese)
Ferenc József (Ausztria császára, Elisabeth férje)
Zsófia főhercegnő (Elisabeth anyósa)
A tíz éves Rudolf
Max, bajor herceg (Elisabeth apja)
Ludovika, bajor hercegné (Elisabeth anyja)
Helene (Elisabeth nővére)
Sztáray grófnő
Grünne gróf
Rauscher bíboros
Hübner báró
Schwarzenberg báró
Andrássy Gyula gróf
Batthyány Elemér gróf
Windisch kisasszony
Magyar anya

Hozzászólások

mulao 2012 dec. 30. - 20:44:08 Előzmény shfanfic
Ehhez igazából nem tudok hozzá szólni. Annyit tudok mondani, hogy Dolhai remek Rudolf volt (és más szerepekben is), talán még most is ezt a szerepet kapta volna, ha nem öregedik ki belõle és ha nem kell egy új Halál az új szereposztásba. Homonnay nem tudom milyen Halál, de más darabokban szerintem remek alakítási vannak.
10/10
shfanfic 2012 dec. 30. - 11:16:40 10/10 Előzmény mulao
Láttam mindkét Halállal az elõadást. Dolhai borzalmasan rossz. Óriásit csalódtam benne. Nem csinál semmit, nem játszik semmit, csak kiáll és nulla érzelemmel elénekli a dalokat. Miért vannak úgy oda érte? Egy nagy NULLA, amit csinál.
Homonnay sokkal jobb. Játszik, együtt él az elõadással és az érzelmek színes skáláját jeleníti meg. Tõle nem erre számítottam és benne abszolút POZITÍVAN csalódtam. Csak vele fogom megnézni innentõl a darabot és csak vele tudom jó szívvel ajánlani másoknak, ha nem akarják elõadás után csalódottan elhagyni a színházat.
mulao 2012 jún. 19. - 16:38:08
Kiderült a szereposztás:
Visszatér a Budapesti Operettszínházba a "magyarok királynéja", Elisabeth, azaz Sissi, a bemutatószámba menõ felújításon Dolhai Attila nem Rudolfot, hanem a Halál szerepét alakítja, Janza Kata mellett Vágó Bernadett is bemutatkozik Erzsébetként; a gyerek Rudolf királyfi pedig a merénylõ Luccheni alakjába nõtt bele.

Nem negatívumként, de lényegében nem új a szereposztás, akkor miben lesz új és újra érdekes a darab? Lesz esetleg új díszlet, jelmez, vagy valami? És ezt tényleg nem negatívumként mondom, csak furcsállom, hogy nem igazán akarnak újítani semmin.
mulao 2012 jún. 07. - 11:30:04
Ha jól tudom jövõre visszahozzák a darabot az Operettszínházba. Gondolkoztam milyen lesz vajon a szereposztás. Azok közül a színésznõk közül, akik a színházban tagok kíváncsiságból õket tudnám elképzelni:

Baranyai Annamária: A Lévay énekversenyen énekelt egy dalt az Elisabethbõl, bár nem ájultam el, de a hangja jó és ha mondjuk õ kapná a szerepet, akkor kíváncsi lennék, hogy eltudná-e játszani jól.

Dancs Annamari: Talán õ az egyetlen, aki még nem játszotta ezt a szerepet, de korban, hangilag és szerintem tehetségben is illene Sissi-nek. Egyszer énekelte a youtubon az Az már nem én lennéket, tetszett. Persze nem fogja megkapni a szerepet azért, mert én most ezt írom és nem is biztos, hogy jó választás lenne.

Polyák Lilla: Lehet, hogy õ már kiöregedett ebbõl a szerepbõl, de nálam Janza színvonalát egyedül õ érte el. Korábban már játszotta a szerepet, nem tudom új színésznõt akarnak-e, vagy a régieket hoznák vissza, talán õ csak ettõl függõen nem kaphatná meg.


Szinetár Dórára és Peller Annára mondjuk azért lennék kíváncsi, mert szerintem nem illik hozzájuk karakterben a szerep, de lehet, hogy jók lennének benne. Janza Katát max azért nem tudnám elképzelni, mert sokan vádolják azzal, hogy kiöregedett a szerepbõl, plusz ha megújítva hozzák vissza a musicalt, akkor nem biztos, hogy a régi motoros fõszereplõvel kéne. Amúgy meg õ a legjobb Elisabeth.

És végül azok a nevek, akiket nem tudnék elképzelni: Mivel nálam Vágó Betti halál hiteltelen Sissi volt, így õt semmiféleképpen sem. Nem csak szerintem rosszul játszotta, hanem még túl fiatal volt arcilag és a hangszíne is túl gyermekies, így a 60 éves, sokat látott Elisabeth nem lesz vele hiteles, hiába adnak rá egy õsz parókát. Vágó Zsuzsi se karakterileg nem illene a szerepre és szerintem túlzás lenne, ha megint õ játszaná a fõszerepet, unalmas kezd lenni, hogy csak õ jut fõszerephez. Hangilag biztos bírná a dalokat, de én õt színészileg nem tartom jónak, egyszerûen nekem nem jön át az egész nõ. Szerintem annyira Füredi Nikihez se illett a szerep, persze gyönyörû hangja van, de remélem nem õ lesz a címszereplõ megint. Az jutott még eszembe, hogy esetleg Kékkovács Mara és Siménfalvy Ágota juthat a rendezõ eszébe, de szerintem õk túl idõsek lennének a szerepre.

Halálként Szabó P. nagyon jó, plusz Németh Attila, õk már játszották a szerepet. Persze nem feltétlenül kell visszahozni a régieket.
Mondjuk Pirgel Dávid elég fiatal, de jó a hangja és tehetséges, akár még valami jó is kisülhetne belõle, vagy sem.
Feke Pál mondta, hogy ez az álomszerepe, hát talán õt eltudnám képzelni, bár kissé korosnak találom a szerepre és hangilag nem tudom mennyire illik a karakterhez. Magócs Ottót eltudnám képzelni, talán még nem túl idõs, karakterileg szerintem illene a Halálhoz és a hangja elég erõs, bírná a dalokat. Sándor Péter is énekelt egy dalt (Baranyaival duettben), lehet, hogy ez már egy célzás volt, hogy õk játsszák majd? Õt eltudnám képzelni. Sánta Laci lenne egy érdekes választás még, vagy jól tudná csinálni, vagy nem, a hangszíne Szilihez hasonlóan lágy, szép. Talán korban még György-Rózsa Sándor illene a szerepre, bár nem tudom mennyire lenne jó benne, szerintem a hangjával nincs baj. Talán még Bálint Ádámot tudnám elképzelni, bár õ nagyon jó Ferenc József volt, így furcsa lenne a másik oldalon, de youtubon hallottam vele egy Halál-dalt valamikor régen és tetszett.

Viszont hozzájuk nem illene a szerep szerintem: Szabó Dávid, Csonka András, Angler Balázs, Bereczki Zoltán (Ferenc Józsefnek tökéletes volt), Szerényi Laci, Kádár Szabolcs, Kocsis Dénes, Peller Károly, Kerényi Miklós Máté, Dolhai Attila (õ volt Rudolf, furcsa lenne most Halálként, de youtubon ugyancsak klasszul énekelte a Haláltáncot).

Amúgy meg felõlem olyan szereposztást csinálnak, amilyet csak akarnak, csak leírtam a gondolataimat.
10/10
moziman22 2010 dec. 08. - 17:57:47 10/10 Előzmény mulao
Nem régen láttam Sopronban, valami fantasztikus volt. A színház itt kezdõdik, az egyszer száz...
mulao 2010 szept. 17. - 09:12:25
Az elején nem tetszett annyira, de aztán nagyon jó lett. Janza Kata, Szabó P. Szilveszter, Bereczki Zoli, (talán nem hangytam ki, azt akit nem szabad) nagyon tetszettek, hangilag is. Dolhainak nem volt sok szerepe, de így is nagy ovációt kapott, õ is tetszett. Nem tudom még mit írjak.
Meriamon 2010 márc. 22. - 23:02:01
Kata és Szilveszter illetve Zoli párossal az igazi.Mindegyik szereposztásban volt szerencsém látni és Õk az igaziak!!!! persze ezzel senkit se akarok megbántani hiszen mindenkinek más tetszik!
Gerifiju 2009 márc. 13. - 09:51:11
Nyáron Janza Kata és Füredi Niki játsza!A szegedi részletes szereposztás:
http://musicalinfo.hu/index.php?cikk=626
chevreuse 2008 szept. 28. - 16:43:26
jah, most más a felhasználónevem :)
chevreuse 2008 szept. 28. - 16:41:38 Előzmény panni013
Vágó Bernadettel és Bereczki Zoltánnal
10/10
panni013 2008 szept. 08. - 16:44:24 10/10
nekem a tökéletes szereposztás:

BETTI
MÁTÉ
Száraz Tomi
Ádám
Vera
DÁVID!!!!!
ÁDÁM(Czetõ)!!!!
Pálfalvy Attila
Erika
10/10
panni013 2008 szept. 08. - 16:43:11 10/10 Előzmény ver_krisz
kivel láttad?
ver_krisz 2008 aug. 25. - 09:12:20
Ah, imááádom! Nagyon jó volt, csak azt sajnáltam, hogy Jaza Kata éppen a gyermekét várta amikor láttam, és nem õ játszotta Sissit.

De fantasztikus darab, kár lenne kihagynia bárkinek is!
gemini22 2008 júl. 19. - 13:15:24
Hahó! :) Valakinek esetleg megvan ennek a fantasztikus darabnak a hanganyaga? (dalszövegek, esetleg kotta?)
caomilla 2008 júl. 01. - 23:56:50
Szabó P. Szilveszter egyszerûen fantasztikus!
Pinky90 2008 máj. 28. - 14:59:24
Elsõben is van :) Csak nagyon picit :S:S
Pinky90 2008 márc. 24. - 22:20:56
Sziasztok!

Megújult Janza Kata hivatalos honlapja! Kellemes böngészést!

http://www.janzakata.vilaga.hu
10/10
panni013 2008 febr. 29. - 15:18:54 10/10 Előzmény judit141
és kik játszottak még?csak azért mert elméletileg 5-én délután Kamarás Máté volt Vágó Bettivel.változás volt?
Ancsi3 2008 febr. 17. - 18:38:18
Sziasztok!
Nincsennek meg valakinek véletlenül a Rudolf és az Elisabeth musical dalai?
Nagyon-nagyon megköszönném, ha el tudná küldeni nekem e-mailben! :)
A címem: annamaria@eunet.yu
Összes hozzászólás