Színház

Elsötétítés

dráma, 1 felvonás, magyar, 2002.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Mi történik, ha egy apa egy reggel arra ébred, hogy rajongva szeretett gyermeke megbélyegzetté vált? Mi történik, ha egyedül határoz és cselekszik, hogy kislányát megmentse, de feleségét nem avatja be terveibe? S mi történik, ha az asszony tökéletesen másképp döntene ebben a sorsfordító pillanatban? Az "álomházaspár" harmonikus és védett világa pillanatok alatt összeomlik, s döbbenten kell szembenézniük azzal a ténnyel, hogy az élet alapveto kérdéseiben teljesen ellentétes véleményen vannak, s hiába hitték, hogy szerelmük minden megpróbáltatást kibír, e hirtelen kirobbant morális válsághelyzeten nem tudnak úrrá lenni.

Ez a megrendítő erejű emberi és szerelmi dráma bár a múltban, a második világháború előtti Budapesten játszódik, érvényessége azonban jelenidejű; világunk ma is faji és minden egyéb előitélettel, gyilkos indulatokkal teli, és sötét történelmi tapasztalatok sem tudták ezket a pusztító konfliktusokat kiírtani az emberiség történetéből. Pedig olyan világban - mondja a darab írója -, amelyben az irracionalitás szelleme uralkodik el, ott nem lehet emberhez méltóan élni, mert ott minden érték elpusztul, és minden, ami emberi, lealacsonyodik.

Spiró György jelentős, a régi, klasszikus értelemben vett igazi drámaíró.Tiszteletreméltó morális érzékenységgel és felelősséggel képes arra - ami manapság már roppant nehéz művészi feladat -, hogy műveiben alapvetően fontos, közös emberi és állampolgári gondokat, kibeszéletlen, mély történelmi és társadalmi traumákat fogalmazzon meg. S mindezt teszi ritka színpadi érzékkel, hatásos és izgalmas drámai helyzeteket, emlékezetes szerepeket teremtve.

A(z) Pesti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2002. január 25., Pesti Színház

Stáblista:

Hozzászólások