Színház

Farkashajsza

előadás, magyar, 2005.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

"Viszockij afféle népi hősnek, legkisebb fiúnak, szókimondó fenegyereknek számított az oroszok szemében: megtestesítette mintegy a kötetlenségnek, a semmitől béklyózott, rettenthetetlen szabadságnak azt a kamaszos szertelenségét, robbanékonyságát, szilaj örömét, amelyet az oroszok - hol kárhoztatva, hol dicsőítve - legsajátabb lelkiállapotuknak tekintenek, amely a szabadságnélküliség sok évszázados rendjének, a terrorig menő mechanikus állami fegyelemnek az ellenpólusát képezi a kulturálisan azonosítható orosz mentalitásban és habitusban.
Nem eljátszotta szerepeit és dalait, hanem megtestesítette és megélte, saját húsát és vérét adta ezekhez. Akkor és ott, hangjával, mozgásával, jelenlétével - eseményként! - írta bele dalait az időbe és térbe, mindenki előtt és mindenkivel együtt, aki éppen jelen volt."
(Részletek Szilágyi Ákostól)

"Sosem láthattam őt, nem hallgathattam Viszockij dalait.
Ő belehalt a létező szocializmusba, én túléltem. Dalait meg sem próbáltam úgy előadni, ahogy ő tette. Nem tudok gitározni, így harmóniáit, dallamait, sorait a rockzene hangzásával játszom el magyarul. És kizárólag azokat, melyek saját hazámban és saját utamon érvényesnek érzek."
(Hobo)

A(z) Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások

Március 3-án újra KultúrKedd!
március 3., kedd 00:00-24:00 Március 3-án újra KultúrKedd!

Kedvezményes jegyek csak egy napig a PORT.hu-n!