Színház

Fekete malom

előadás, 2008.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Tizenkét varjú gubbaszt a rúdon a fekete kamrában. Csőrüket a bal szárnyuk alá rejtik. Így parancsolta nekik a félszemű Mester, a félelmetes malom gazdája. És ekkor belép a lány, hogy a madárrá varázsolt molnárlegények közül kiválassza szerelmesét...

Krabatot, az árva koldusgyereket télvíz idején álmában idegen hang szólítja a fekete malomhoz. Miközben inasként sorban kiállja a próbatételeket, s egyre hatalmasabb garabonciás erőkre tesz szert, szaporodnak a kínzó kérdések: Ki lehet a minden újhold éjjelén érkező Komámuram, aki a hetedik garaton, a Holtgaraton mer őröltetni? Mitől rettegnek a legények szilveszter este? Mit akar velük a Mester?

Ottfried Preussler a szász népi hagyományokból és hitvilágból merítette a táncszínházi előadás alapjául szolgáló "Krabat a fekete malomban" című regény történetét. A műben megjelenő fekete mágia, elvarázsolt malom, a garabonciás legények vándortörténetei azonban megjelennek a Kárpát-medence valamennyi népének hiedelem világában. Ez indokolja, hogy a történetet, s a benne szereplő emberi dilemmákat a néptánc nyelvén, táncszínházi formában, a Kárpát-medence változatos tánckultúrájának felhasználásával fogalmazzák újra az előadás koreográfus rendezői.

A(z) Győri Nemzeti Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások