Színház

Festői szerelmek - Lotz Károly

felolvasószínház, magyar, 2018.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

FELOLVASÓSZÍNHÁZI SOROZAT

Hogyan éltek híres festőink, kiket látunk a vásznaikon, s kik voltak azok, akiket modellként sosem örökített meg az alkotó, mégis életre szóló hatással voltak a magyar művészetre? Mennyi féle szerelem létezik? Hogyan állít annak emléket egy festő? Megörökíti-e egyáltalán? Még pontosabban tehát: Hogy szerettek ők?

A 2017/18-as színházi évadban mutatták be először Szegeden, a Regionális Összművészeti Palota szecessziós palotájában Nyáry Krisztián: Festői szerelmek c. kötete alapján készült felolvasószínházi sorozat.

A produkció sikerére való tekintettel 2018 őszén a Magyar Nemzeti Galéria – amely állandó kiállításán a sorozatban szereplő festők műalkotásai is megtekinthetőek – ad helyet az előadásoknak, vadonatúj szereposztással. Az egyfelvonásnyi színművek, dokumentumjátékok kizárólag eredeti dokumentumok (levelek, cikkek, naplóbejegyzések) alapján készültek; egy-egy híres festőnk életét, szerelmi viszonyait, kapcsolatait dolgozzák fel. A színdarabokat minden alkalommal Bellák Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténészének előadása vezeti fel a főszereplő festő munkásságáról. Az előadást követően a nézők megtekinthetik az a megidézett művész kiállított alkotásait.

Stáblista:

Hozzászólások