Színház

Figaro3

opera, 2021.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Opera-mix két részben, magyar nyelven, magyar és angol felirattal

A SEVILLAI BORBÉLY / FIGARO HÁZASSÁGA / A BŰNÖS ANYA

Ősbemutató

Három zeneszerző három operája egy estén – ebből kerekedik ki a Figaro3 című előadás. Beaumarchais Figaro-trilógiája Rossini és Mozart jól ismert operáján kívül a ritkán hallható zeneszerzőt, Darius Milhaud-t is megihlette. A produkcióban Dömötör András és Litkai Gergely sajátos feldolgozása látható, mely a drámatrilógiából Rosina és Almaviva történetét teszi meg középpontjául. Sosemvolt lehetőség nyílik az operaénekesek számára: végre végigvihetik szerepeiket a teljes trilógián, amelynek szólamait úgy alakítjuk a széleken, hogy azok a zenei epicentrumot jelentő Mozart verziójából indulhassanak ki. És itt lesz nekünk Léon, a gróf és a grófné kései gyermeke, akinek sorsában összpontosul minden családi dráma és titok, és aki egy egyedülálló terápia keretein belül szeretné visszafejteni a családja történetet, hogy megtudja, mi miért alakult úgy, ahogy azt csak az operarajongók tudják − illetve talán még ők sem.

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Bemutató időpontja:

2021. június 26., Magyar Állami Operaház

Stáblista:

Szereplők

Matusek Gyöngyi, terapeuta
Almaviva gróf
Rosina grófné
Bartolo / Bégearss
Florestine
ápr. 05.
  • 19:00
ápr. 07.
  • 17:00
ápr. 12.
  • 19:00
ápr. 14.
  • 17:00

Hozzászólások

1/10
ip13412 2022 máj. 28. - 12:18:45 1/10
Még néhány gondolatot szánok ennek a borzalmas operamixnek, aztán próbálom majd elfelejteni, hogy valaha is láttam. Frissnek és humorosnak egyáltalán nem nevezném, tele trágár káromkodásokkal, szinte teljesen ok nélkül vannak mindenhol előbukkannak; vagy a fenti néhány képen is látható kövér figurás jelmezszerűségtől. Ez se nem humoros, se nem vicces, se nem friss.
Énekesekről nem írnék, mert elég szerencsétlen helyzetben vannak: a legnépszerűbb részleteket, mint Figaro belépője Rossinitől, rövid időn belül leállítják, mondván, hogy erre most nincs szükség. Úgy gondoltam ennél alávalóbb dolog nem történhetett volna ezzel a belépőjével, de később az újraszövegezett változatot hallva rájöttem, hogy van még lejjebb is.
Zeneileg Rossini és Mozart részek szépen illenek egymáshoz, de Milhaud részletei borzalmasak, dallamtalanok és fárasztóan hosszúak. Abból a szempontból nem baj, ha műsorra kerülne valamikor, nem éreznék késztetést rá.
Egy operaelőadásnak nem kell fásultnak lennie, akkor se ha 50 évvel korábban rendezték. A zene igényessége megköveteli, hogy a látottak és a hallottak egymást méltó módon kiegészítsék és visszaadják az opera méltóságát és magasztosságát. Ez az előadás viszont méltatlan Mozart és Rossini zenéjéhez.
10/10
barrix 2022 máj. 28. - 10:02:05 10/10
Nagyon tetszett. Az előző hozzászólóval ellentétben én frissnek, humorosnak, és nagyon érthetőnek találtam, tele vicces kiszólásokkal. Az énekesek közül Cser Krisztián, Szegedi Csaba, Szemere Zita hatottak rám leginkább, a jelmez-díszlet zseniális, a rendezés tele van gegekkel. Nekem zeneileg is tetszett, még a számomra nehezen emészthető Milhaud részeket is kibírtam. Remélem, Dömötör András kap még meghívást operarendezésre. Aki nem egy fásult, 50 évvel ezelőtti rendezést szeretne látni, vagy csak épp most kezdene ismerkedni az operával, annak nagyon ajánlom!
1/10
ip13412 2022 máj. 28. - 01:03:02 1/10
Borzalmas, igénytelen trágár szövegek, zeneileg is élvezhetetlen.