Színház

Főtitkárok

előadás, 2022.

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

A „Főtitkárok” elé

Három és fél évesen a szüleim társaságában esténként a zölden pislogó, varázsszemes Orion világvevő rádió mellett a Rajk-per közvetítését hallgattam; akkor tanultam meg azt a mély hangrendű, borzongató szót, hogy „áruló”. Tízéves koromban osztálytársaimmal együtt névre szóló meghívót kaptam Rajk és társai újratemetésére, mert az egyik osztálytársunk apját is akkor temették újra; az iskolaigazgató megtiltotta, hogy elmenjünk. 57 januárjában a nagyszünetben a másodikon azt kiabáltuk, hogy „ruszkik haza”; a diri felrohant és könyörgött, hogy ne csináljuk, meghallják a közeli Nyugatiban az oroszok, és halomra lőnek. Fél év múlva mindnyájan úttörők lettünk, és a választható angol helyett megint kötelező lett az orosz. 58 júniusának közepén mélyen megrázott, amikor a rádió két napos késéssel bejelentette Nagy Imre és társai kivégzését; határozottan azt éreztem, amit a magyar társadalom túlnyomó többsége, hogy ezt már nem kellett volna.

Váratlanul jöttem rá 2019 végén, hogy Kádár János, akinek a XX. század második felének magyar történelmében végig fontos, időnként pedig meghatározó szerep jutott, feltétlenül színpadra való. Úgy döntöttem, hogy a szereplőket elsősorban a saját eredeti szövegeikkel fogom jellemezni. A történészek és a levéltárosok sok évtizedes feltáró és elemző munkája nélkül nem boldogultam volna; az anyag válogatása, csoportosítása és értelmezése azonban az én felelősségem. Izgatottan várom, milyen hatást keltenek az alakok a színpadon. (Spiró György)

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2022. március 4., Katona József Színház

Stáblista:

Szereplők

Rákosi Mátyás
Rajk László
Farkas Mihály
Gerő Ernő
Péter Gábor
Kádár János
Farkas Vladimir
Szántó György
Szőnyi Tibor
máj. 26.
  • 16:00

Hozzászólások

7/10
Lili Marleen 2023 márc. 11. - 17:48:23 7/10
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy imádom a Katonát és a társulatát is, ja és Spirót is, de ez a darab nem tetszett, lerágott, unalmas gumicsont. :(
10/10
marvanyos86 2022 máj. 03. - 14:45:35 10/10
10/10!