Színház

Fűje sarjad mezőknek

előadás, 80 perc

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Száz Pál regénye nyomán.

Száz Pál füveskönyve olyan szépirodalmi mű, amelyet tájszólásban írtak, fonetikus lejegyzéssel. Gyógynövényekről és emberi sorsokról szól, és a szerző a növények iránti tisztelet mellett a mátyusföldi nyelvjárást igyekszik összeboronálni a költészettel. A Biblián alapuló népi apokrif történetekből indult ki, amelyekben fontos szerepük volt a növényeknek. A kötet szerkezete is az ünnepek rendjén és a hozzájuk kapcsolódó szakrális tartalmakon alapul.

A Csavar Színház produkciójában egy sajátos keresztmetszetet kaphatnak a füveskönyvből a nézők. Egy férfi és egy nő történetén, kapcsolatának fókuszán keresztül mesél a két színész Gál Tamás és Kiss Szilvia a történelmi és történelem előtti időkről. A paradicsomból való kiűztetéstől a rendszerváltásig tart a mátyusföldi példázat-csokor.

„Ostobaság minden búbánat, mer minden emúlik evillágba, csak élet nem. Annak még a halál sem szab határt, ami minden másnak. Ezér szeresd az életet, akármilyen is, mer az a legnagyobb kincs! Nyisd ki szíved ládikóját, abbó baj nem lehet.” Száz Pál: Fűje sarjad mezőknek.

Színpadra alkalmazta: Varga Emese és Gál Tamás

Dramaturg: Varga Emese

Díszlettervező: Gál Tamás Jászai Mari díjas

Jelmeztervező: Szélyes Nagy Andrea

Zene: Varga Gábor

Rendező: Gál Tamás Jászai Mari díjas

Játsszák: Kiss Szilvia és Gál Tamás

A(z) Csavar Színház előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások