Színház

GRIND

táncelőadás, 2014.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A GRIND (2011), amit Minna Tiikkainen, fény- és Davis Kiers hangtervezővel csináltak együtt - egy elsöprő fizikai élmény és valós kihívás az érzékeknek, ahol a test, a fény és a hang közötti határok elmosódnak, mi több, a testet elektromos vezetékek vonszolják. Kísérlet a különböző nézői reakciók megfigyelésére. Habár, mint hagyományosan, szemben ül a néző a színpaddal mégis a darab sokszor inkább egy installáció érzetét kelti, mivel a hang és a fény teljesen átveszi az irányítást a térben.

Jefta van Dinther szívesen dolgozik együtt más területek alkotóival. Közreműködött például a Röyksopp zenekar Monument című videoklipjében is, de saját munkáiba is rendszeresen bevon társművészeteket. Most David Kiers hang- és Minna Tiikkainen fénytervezővel zúzzák porrá a táncelőadás hagyományos kereteit. Az eredmény a legextrémebb techno buli, érzéki trip drogok nélkül.

A fény, a hang és a tánc extrém és intenzív egyveleggé fonódik össze, az egyes területek határai elmosódnak, főszereplő nincs. A szinesztézia inspirálta az előadást, vagyis az a mentális rövidzárlat, amikor az egyik érzékszervre ható benyomás egy másik érzékszervet is aktivál (például, amikor a számokhoz akaratlanul színeket társítunk). A produkció műfaja az installáció felé közelít: a hang és a fény teljesen átveszi az irányítást a térben. Ez az előadás végül is olyan kísérlet, amelynek egyik célja a nézői reakciók megfigyelése. A tánc és a többi művészeti ág keresztútjánál feltűnő darabot a kérlelhetetlen fizikai megközelítés jellemzi. A testet vonszoló elektromos vezetékek, a stroboszkóp és az impulzív fénydesign nem pusztán művészeti, de fizikai élményt is kínál nézőinek. Testünk komoly kihívás elé néz, érzékszerveink felejthetetlen és váratlan impulzusoknak lesznek kitéve.

Jefta van Dinther Stockholmban és Berlinben dolgozó koreográfus és táncos. Első önálló koreográfiáját (The Way Things Go, 2009) a svéd Cullberg Ballet vette fel a repertoárjába, 2012-ben a Svéd Művészeti Ösztöndíj Bizottság (Swedish Arts Grants Committee) Brigit Cullberg díjjal jutalmazta. Jelenleg a stockholmi Tánc és Cirkusz Egyetem tanára és művészeti vezetője.

Minna Tiikkainen képzőművészeti tanulmányokat folytatott, jelenleg elsősorban tánc- és színházi produkciókban kísérletezik a fénnyel, de több installációs performanszban, kortárs zenei eseményben, kiállításon és építészeti design munkában is közreműködött. Fényterveinek világát legtöbbször a minimalizmus jellemz. Együtt dolgozott többek közt Nicole Beutlerrel, Keren Levivel, Mette Ingvartsennel és Kate McIntosh-sal.

David Kiers szonológiából diplomázott Hollandiában. Az utóbbi időben elsősorban kép- és hangművészként működött közre többek közt Gideon Kiers-szel és Lucas van der Vanderrel. Több rövidfilmben és előadásban is részt vett, illetve számos színházi produkcióhoz szerzett zenét. A Loud things című filmje elnyerte a legjobb kísérleti filmért járó Gus Van Sant díjat.

A(z) Trafó előadása

Stáblista:

Hozzászólások