Színház

GYERMEK (Henrik Ibsen: Nóra)

előadás, 2015.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Dollár Papa Gyermekit 2009-ben alapította Ördög Tamás és Kiss-Végh Emőke. Ők ketten a társulat tartópillérei, ám előadásaikban vendégszínészekkel is dolgoznak. Terhes Sándor és Sárosdi Lilla is gazdagította már produkcióikat, most pedig Láng Annamáriával, és ismét Terhes Sándorral kiegészülve játsszanak majd. Ezúttal nemcsak a színészi gárdájuk bővült, de kivételesen használnak jelmezt is: Nóra ruháját ugyanis a Je Suis Belle tervezte, kimondottan erre az alkalomra.

Ahogy a trilógia előző két darabja, úgy Ibsen Nórájának átirata, a Gyermek is azzal a kérdéssel foglalkozik, hogyan tudunk, vagy nem tudunk élni egymás mellett, milyen ki nem mondott feszültségek határozzák meg életünket. "Naponta találkozom emberekkel, akik összerogynak a lehetetlen érzelmi követelmények súlya alatt. (...) azt szeretném, hogy az embereket, hogy minket ne kényszerítsenek olyan szerepek eljátszására, amilyeneket nem akarunk eljátszani." (Nóra)

A társulat egyedi munkamódszerének köszönhetően előadásaikból a legnagyobb természetesség sugárzik, amitől a néző óhatatlanul érintettnek, megszólítottnak érzi magát. Ez a módszer nagyon egyszerű: rég elfeledett, vagy éppen unásig ismert drámák legrégebbi fordításaihoz nyúlnak vissza, és saját jelenünk szerint dolgozzák át őket. A színészek saját nevükön szólítják egymást, néha kiszólnak, és valóban olyannak tűnnek, mint egy család tagjai. A mesterkéltségnek az írmagja sem fedezhető fel ezekben az előadásokban.
Nemcsak módszerük, de előadásaik helyszínei is egyedülállóak: repertoáron tartanak olyan lakásszínházi produkciókat, amiket a saját otthonunkba rendelhetünk meg, de a Je Suis Belle Showroomban is meg lehet tekinteni a Bovary Emma című monodrámát, amit Ördög Tamás rendezett és Kiss Végh Emőke játszik. Ezek mellett a Trafó stúdiójában fut a Család trilógiájuk első két része, a Szerelem és az Otthon. Előbbi Ibsen Kis Eyolfjából, utóbbi pedig Strindberg Pelikánjából merített inspirációt.

A(z) Dollár Papa Gyermekei előadása

Bemutató időpontja:

2015. március 23., Dollár Papa Gyermekei

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások