Színház

Hegedűs a háztetőn

musical, 2 felvonás, magyar, 2003.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

1905-ben vagyunk, és a színpadon egy kis zsidó közösség szomorú és szegényes házait látjuk egy Anatevka nevű orosz faluban. A jámbor és jó kedélyű tejesember, Tevje áll házának udvarán, miközben a háztetőn egy hegedűs játszik. Tevjének öt lánya van, és mert három közülük már eladósorba került, felesége Golde megbízza Yentét, a falu házasságszerzőjét, hogy keressen férjet a legidősebb lány Ceitel számára. A fiatalabb lányok is "férjecskét" szeretnének kapni Yentétől. Tevje napi munkáját elvégezve, esténként fáradtan tér haza, és folyton egy jobb életről ábrándozik: Ha én gazdag lennék.

Rossz hírek érkeznek, sorra kergetik el a zsidókat a falvakból. Közben Lazar Wolf, az idős és tehetős mészáros megkéri Ceitel kezét. Tevje igent mond, és Lazarral együtt iszik Az életre. Ceitel azonban nem akar Lazarhoz menni, mert a fiatal szabót, Motelt szereti. Tevje nem áll lánya boldogságának útjába. Az esküvőt félbeszakítja a községben kitörő vandál pogrom. Tevje második lánya, Hodel a radikális gondolkodású diákba, Percsikbe szerelmes. Percsiket letartóztatják, és veszedelmes nézeteiért Szibériába száműzik. Hodel utána megy apja sírva, búcsúzik lányától. A legnagyobb csapás ezután éri Tevjét, amikor meg kell tudnia, hogy harmadik lánya, Chava egy keresztény fiúhoz akar feleségül menni. Tevje ezúttal nem adja fel ellenállását, és amikor Chava megszökik Fegykával, a tejesember összetört szívvel jelenti ki: "Chava meghalt a számunkra."

A csendbiztos hozza a hírt, amitől a kis közösség már régen rettegett: a zsidóknak el kell menniük Anatevkából. Tevje és a családja azt tervezi, hogy Amerikába mennek Abram bácsikájukhoz. Amikor a többiekkel együtt összeszedik holmijukat, és elindulnak, szeretett Anatevkájukról énekelnek, nem tudva, lesz-e még máshol is oly édes az ünnep, a Sabbath. Ismét látjuk a hegedűst, amint a háztetőn játszik, és Tevje búcsúzóul odabólint neki.

A(z) Győri Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2003. december 20., Győri Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások