Színház

Imádok férjhez menni

zenés vígjáték, magyar, 2006.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Maugham-nak, az angol irodalom szellemes, klasszikusnak számító írójának remek, helyzetkomikumokra épülő, igényes verbális humorral élő műve Nádas György zenéjével és Szenes Iván dalszövegeivel aratott nagy sikert a magyar színpadokon. Az 1960-as években Darvas Iván és Bodrogi Gyula főszereplésével volt látható a magyarországi ősbemutató, és azóta is az igényes szórakoztatásra törekvő színházak műsorán szerepel.
A férjhezmenés kultuszát hirdető szépasszony a háborúban halottnak nyilvánított férj legjobb barátjához megy feleségül. Amikor a férj újra jelentkezik, házában immár egy helyére lépett férjet és a tervezettnél eggyel több gyermeket talál. Szórakoztató szituációk sorozata után a két jóbarát marad egy háztartásban, a szépasszony pedig egy újabb férj oldalán véli meglelni a boldogságot.
Ennyi a darab rövid tartalma. Ám a vígjátéki, néha bohózati fogalmazás mögül előbújik a ború: az elveszített férfiszerep miatti szorongás, a túlcsorduló női kompetencia abszurditása, az ügyvédi ügyeskedés mindenhatósága, egy felborult világrend. Írói bravúr, hogy mindez a kellemesség köntösébe bújtatva jelenik meg, a humor legnemesebb hagyományaival, az irónia, az önirónia eszközeivel.
Nádas Gábor zenéje és Szenes Iván szövegei felnőnek Maugham eleganciájához: jellemeket formálnak, szituációkat teremtenek, alázatosan simulnak az alapműhöz.

A(z) Pannon Várszínház előadása

Stáblista:

Szereplők

Victoria
Paton Raham
Shuttleworthné Montmorency
Dennise Pogsonné

Alkotók

Hozzászólások

mitzki janos 2014 jan. 05. - 09:17:42
A zeneszerzõ természetesen nem Nádas György, hanem az édesapja Nádas Gábor. Ez a színlapon még helyesen, de a tartalom leírásában már hibásan szerepel.