Színház

János vitéz

daljáték, 3 felvonás, 170 perc, magyar, 2009., 15 - 99 éves kor között

Értékelés:

30 szavazatból
Szerinted?

Kukorica Jancsi és Iluska szerelmének történetét meséli el szívet gyönyörködtető dalokban Kacsoh Pongrácz-Heltai Jenő-Bakonyi Károly János vitéze. És felcsendülnek a közismert dallamok: "Van egy szegény kis árva lány... Kék tó, tiszta tó... Egy rózsaszál szebben beszél..."
Alföldi Róbert két szereposztásban állítja színpadra a Nemzeti Színházban a - Magyarországon legtöbbet játszott - daljátékot.
"Ki is az a Kacsoh Pongrácz? - kérdezte Beöthy László, a Király Színház igazgatója Bakonyit, a librettistáját.
- Számtan- és fizikatanár a Tavaszmező utcai gimnáziumban.
- Írt már valamit?
- Hogyne - felelte Bakonyi. - Tudományos könyvet az elektromos rezgésekről, a konszonanciákról és a disszonanciákról.
- Ne viccelj! - Beöthy kulcsait csörgette. - Ég a házam, és te tréfálsz. Mit tud az az ember?
- Mindent. Délután felhozom hozzád és elzongorázza a daljátékot.
Amikor Beöthy a muzsikát hallotta, elfehéredett.
- Jól van! Ez lesz az első darabunk. Az első és talán az utolsó. Mert ezzel a darabbal - mi is a címe? János vitéz? nem is rossz - állunk vagy bukunk."
A Petőfi-mű ihletettségében készült daljáték már az ősbemutatón óriási sikert aratott, és egymás után százhatvanötször játszották el. Erre a magyar színházi életben korábban nem volt példa. Alig fél szezon alatt kétszázezer néző látta az előadást, a zenés játék kottájából félmillió, szövegéből egymillió példány fogyott el. Néhány hónapon belül huszonkilenc vidéki színház vette meg a darab előadási jogát. A bemutató után sokféle árucikk jelent meg "János vitéz" néven: vászontípus, kalap, szivarka és fénymáz (de azóta lett belőle mézeskalács, képeskönyv, diafilm, rajzfilm és t-shirt is). A János vitéz az első magyaros témájú zenés színpadi játék, amelynek 1904-es bemutatása a magyar öntudat ápolására való igényt elégítette ki, amit a pesti polgár akkorra már a színháztól is elvárt. Dalárdák, óvodák, iskolák, színkörök azóta játsszák; nótáit énekeljük, ha sírunk, ha vígadunk.

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2009. január 16., Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
CinkaPanna 2011 febr. 07. - 21:37:52 10/10
Tegnap sajnos el kellett búcsúztatni mindkét elõadást:(( Óriási siker volt mindkettõ,megérdemelten!Remélem mostanra már mindenki megértette (odafönt is),hogy ez a Kacsóh Pongrác-Heltai Jenõ féle daljáték volt,minden az eredeti Petõfi költeményhez képesti eltérés miatt hozzájuk lehetne fordulni,ha élnének.Továbbá azt is remélem,hogy "illetékesek" is megjegyezték,hogy a János vitézben,mind az eredeti mûben,mind a daljátékban, a fõhõsnõ neve: Iluska (nem Juliska!)
kekszemu12 2010 aug. 11. - 18:55:58
en nagyon elveztem , hogy nem a szokasos happy enddel vegzodott a darab .a legjoban termeszetesen Udvaros Dorottya tetszett .A megsavanyodott exfaluszepe aki beleszeret Jancsiba nagyon jo huzas volt a daraabban. De a legtalalekonyabb az volt amikor Marton Robival szidtak egymast .
Nekem nagyon tettszett csak ajanlani tudom midnkinek :)
10/10
kisoroszlan 2010 ápr. 11. - 23:46:22 10/10
Ma láttuk az elõadást egy kisebb csoporttal, baráti társasággal, és mindannyiunknak nagyon tetszett. Szarvas József hangja lenyûgözött. Nem gondoltam volna, hogy ilyen jól énekel. Stohl Andrásban most sem csalódtam. Minket igazán megfogott az elõadás!
Gabriella54 2009 dec. 03. - 21:32:00
Ízlésrõl nem lehet vitatkozni, úgyhogy Veled sem teszem. Néhány észrevételem azért lenne: Kacsóh Pongrác és Heltai Jenõ eleve megváltoztatták a János vitéz végét, hiszen Kukorica Jancsi ott is hazamegy Tündérországból, sõt az is kiderül, hogy Bagó - bár reménytelenül - mindig is szerelmes volt Iluskába. Úgyhogy legalább a daljáték egy régebbi feldolgozását megnézhetnéd, mielõtt "lehúzod" a mûvet.
offtopic
Gabriella54 2009 nov. 12. - 11:42:25 Előzmény suzyrider
Mármint Petõfi története szánalmas? Ezt ugye nem gondoltad komolyan?!
Vagy ha neked csak ennyi jött át az egészbõl, akkor nagyon sajnállak...
suzyrider 2009 nov. 11. - 19:09:09
Egy alapjában véve szánalmas történetbõl élvezhetõ, humoros, látványos produkciót varázsoltak. Ajánlom mindenkinek, csak gratulálni tudok hozzá!
3/10
rues 2009 febr. 27. - 15:45:54 3/10
Kár volt megtekinteni és még ennél is rosszabb,
ha Petõfi müvébõl ennyit tud a rendezõ bemutatni ilyen "egyéni" fals szemlélettel.
Gabriella54 2009 jan. 25. - 12:06:55 Előzmény Reiner Tibor
Van bizony, de nem kéne beletörõdnünk, hogy ez a világ bizony már csak ilyen!
Reiner Tibor 2009 jan. 24. - 10:31:22
A daljáték szerintem nem volt csalódás. Hevér Gábor kitûnõ Bagó volt. A francia királylányt alakító színésznõ énekhangja kiváló. A tündérország megjelenitése valóban szokatlan olyan "Alföldis", de kétségtelen, hogy van üzenete a mi korunkra is.
Gabriella54 2009 jan. 19. - 13:19:10 Előzmény stedberg
Nem is az örömlánynak öltöztetett tündérekkel volt bajom, de szegény Petõfi, Heltai Jenõ és Kacsoh Pongrác rendesen forognak a sírjukban az ilyetén vég miatt...
9/10
stedberg 2009 jan. 19. - 09:19:45 9/10
Én is láttam tegnap. Teljesen rendben van. A második felvonásban brutális az átmenet a bohóckodásból a drámába, Bagó megjelenésétõl mindenki visszafojtotta a lélegzetét a nézõtéren, a rózsasál meg elég szentementális dal ehhez. Nagy hatás.
Mondjuk a csatából köldökig véresen visszatérõ macsó János sem semmi. :)

Hevér tényleg remek volt, Stohl nemkülönben.
Azért ez a tündérország odabasz. :)
Gabriella54 2009 jan. 18. - 22:36:46 Előzmény tettinger
Valószínûleg nem a megfelelõ szereposztást fogtad ki! Ma délután láttuk Stohl Andrással (döbbenetesen jó volt!). Szerencsénkre - mondjuk Szarvas Józsefnek ez inkább pech volt! - Hevér Gábor játszotta Bagót, valami olyan hihetetlen átéléssel, érzelemmel, hogy a második felvonásban bizony szipogás hallatszott mindenfelõl (mi is hozzájárultunk!)
Gabriella54 2009 jan. 16. - 19:25:35
Vasárnap megnézzük, ha oltári nagy csalódás lesz, akkor az Erkel Színházas elõadással vigasztalódom...
tettinger 2009 jan. 16. - 19:10:24
Vannak rosszabb rendezõk,de ilyet ritkán látni! Totál gagyi, teljes inkompetencia,szánalmas bárdolatlanság jellemzi ezt a "produkciót". Az elsõ felvonás még elmegy, bár az 1904-es bemutatón is korszerûbben játszották, de aztán... A francia király udvarát 2, azaz kettõ! udvarhölgy jelzi, míg a háttérben fel-le liftezik egy leplekbe burkolt /angyali?/ kar..., Tündérország pedig a Metró-aluljáróba került, egyszerûen borzalmas. Sete-suta mozgások, tánckar, énekkar, mégse mûködik semmi. A mikroportos éneklés iszonyatos hangteret alakít ki, vékony, éles és üres.
Vannak azonban hõsök, akik még ebben a közegben is derekasan helytállnak. Mátyássy Bence kölykös, eleven, lendületes, - nagyszerûen játszik és kiválóan énekel. Minden megmozdulása hiteles, elragadó temperamentum, szerethetõ egyéniség, nagy reményekre jogosító színész. Radnay Csilla a francia királylány koloratúr-szopránját is gyõzi, messze a sablonokon túlemelkedve jeleníti meg bájos figuráját. Finom, de erõteljesen heves, elhisszük neki, hogy bátran csatába menne! Csoma, Spindler és különösen Hevér Gábor megfelelt, elviselhetetlenül gyengének bizonyult Tompos Kátya: össze-visza kajabál ének címén, játéka merev és színtelen./Ha arra gondolunk, hogy azt a végsõ "Jancsi!"-t, amely általa valami civilen torz vinnyogás lett, valamikor, a Bozsik Yvette-féle János vitéz-ben, a zseniális Tóth Anita mondta.../- elszorul a szív, baljós elõérzetek bénítanak: mert lesz még A. R. rendezés..., - reszkessetek!.
szton 2008 dec. 30. - 19:16:09 Előzmény pankalin
Mióta? Tizenöt éve várom hogy a TV megismételje a János Vitéz sorozatot, a Tékozló Mûvész Úr elõadásában. Annyira élõ volt és sallangmentes.
pankalin 2008 dec. 27. - 12:22:09
Láttam egy próbát.. még novemberben.. azóta várom.. naon-naon várom a bemutatót.. Kátya és Bence szuperédesek benne, a táncosok lenyûgöztek, az egész naon élt, idejött.. közel van..
Nézzétek meg mindenképp!!!