Színház

Jérôme Bel (FR) - Udvaros Dorottya - Ördög Tamás: Jérôme Bel

előadás

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

#klímatudatos #személyes #Udvaros

„Auto-bio-koreo-gráfia”, aminek lehetett volna az az alcíme, hogy „tánc az AIDS-től a klímaválságig”. Jérôme Bel elmerül a saját életrajzában és a munkáihoz hozzákapcsolja elfogultságait, a választásai okát, kétségeit és céljait.

Jérôme Bel szerepében a Trafóban Udvaros Dorottya lép fel, aki sok egyéb mellett a Greenpeace elszánt aktivistája is. A Dollár Papa Gyermekeiből ismert Ördög Tamás pedig a darab helyi rendezője.

Jérôme Bel sorba rakja korábbi darabjait – melyek közül sok meghatározó jelentőségű a kortárs tánctörténetben, és jó pár járt is a Trafóban – archív felvételeken keresztül, és elmagyarázza a munkáját.

Viszont annak érdekében, hogy ne kelljen környezetszennyező módon egy társulat utaztatásával terhelnie a Földet, a darabot bárhol a világban, bármilyen nyelven elő lehet adni egy helyi előadó és egy helyi csapat segítségével, akik megkapják az előadás protokollját és minden szükséges információt. A környezettudatos francia koreográfus ötletadója és kulcsfigurája Sustainable theater? (Fenntartható színház?) projektnek, ami egy 12 jelentős európai kulturális intézményt összekötő nemzetközi együttműködés.

Jérôme Beltől nem áll távol egy ember életrajzának bemutatása: sok táncosról készített portrét, például a nagysikerű Veronique Doisneau (2004) a párizsi opera egy leköszönő balett táncosának állít emléket. Az Isadora Duncan (2019) pedig egy koreográfus eltáncolt életművéről szól.

A Trafóban a közönség láthatta már a Pichet Klunchun and myself című előadását 2012-ben, amelyben egy tradicionális thai táncossal való találkozását mutatta be, és amit Európa egyik legrangosabb kulturális kitűntetésével, a Routes Princess Margriet – a kulturális sokszínűségért díjjal tüntettek ki. 2013-ban a Disabled Theater-ben svájci, fogyatékkal élő színészek léptek színpadra, ez az előadás aztán megnyerte a Swiss Dance Award-ot. 2014-ben a The Show Must Go On című Bessie-díjas darabját nézhettük meg, amelyben 18-an táncoltak popslágerekre. 2017-ben és 2018-ban pedig a magyar civil és profi előadókat vegyesen felvonultató Gala-t imádtuk rengetegen.

Szöveg, videók, koreográfiák: Jérôme Bel

Előadó: Udvaros Dorottya

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

8/10
Tomaki ápr. 17. 02:57:21 8/10
Udvaros Dorottya 10/10, nem Rajta múlott.