Színház

Kávéházi tabló

felolvasószínház, magyar, 2016.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Békebeli felolvasószínház - rockzenébe "mártva".

Az Újnyugat Irodalmi Kör és a József Attila Színház közös irodalmi szalonjában ezúttal a kávéházak világa elevenedik meg - ám nemcsak Karinthyék korát idézi fel az előadás, hanem napjaink kávézóiba is "ellátogatunk", ahol már a kortárs szerzők kortyolják a fekete nedűt, s ahol "kispohárban gin lötyög, zsiráfnyakú a koktél, / rendelhetsz rozét is! - extra -hűségpontér'."

"Tiszteld, pesti ember, a kávéházat, vénebb és tiszteletteljesebb az, mint te magad. Neki volt öregapja. Neked, rongyos, talán öregapád se volt" - írta Kosztolányi.

A legendás író- és életművész, mi több "Fészek-lakó", Királyhegyi Pál pedig arra jutott, hogy: "A kávéház azért jó, mert az ember nincs otthon, és még sincs a szabad levegőn..."

A József Attila Színház kiállítóterében látható Kávéházi tabló egyfajta történeti-szépirodalmi összegzése, bemutatása annak a kivételes közösségi térnek, ahová ma is hazajárunk, s amelyből az elsőt Pest-Budán Starkh János alapította, a Régiposta utcában, 1727-ben. Talán leírni is fölösleges, a kávéház forradalmak és az irodalom otthona is egyben. Ahol a gitárnak, a muzsikának is helye van.

És ahol elhangzik majd Zöld Csaba jóvoltából - egyebek közt - a Modern ivónóta és a Ferenciek tere című új dalok (Schwalm Zoltán versei) mellett Heltai Jenőtől a Vallomás is. Az előadás után - miként azt már a Legendák nyomában előadássorozat nézői megszokhatták - nem marad el a Bolyhos-pálinkaköltemények kóstolója sem.

A ceremóniamester: Szabó Zoltán Attila író, költő, a Nyugat Plusz főszerkesztője, a Legendák nyomában-estek művészeti vezetője.

A(z) József Attila Színház előadása

Hozzászólások