Színház

Lear király

előadás, 2021.

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

A 18-19. századi Lear király-előadásokban Learhez egyértelműen a tragikum és a fenségesség kapcsolódott. A kor hagyománya Lear szenvedéstörténete kapcsán szinte krisztusi magasságokba emelte őt; bizonyos rendezők egy az egyben a „szenvedés és megváltás” kontextusába helyezték, a hagyományos „magasztos és fenséges” tragikum- és szenvedésregiszter mellett. Volt olyan rendező, aki – ennek megfelelően – a humort és a groteszk vonalat is kihúzta a szövegből. A Bolond például csak 1838-ban tért vissza az előadásokba, és még Kozincev 1960-as évekbeli híres Lear-filmjéből is hiányzik Gloster jelenete a doveri sziklánál. (Kozincev egyébként a kortárs szovjet valóság parabolájaként értelmezte át a történetet, allúziói a sztálini személyi kultusztól a hatalmi manipuláción át a politikai száműzöttekig és kivégzettekig terjedtek.)

De már az 1930-as években ellene ment a Lear tragikumát kiemelő tendenciának G. Wilson Knight, aki a darab groteszk mozzanatait elemezte, és azt írta, hogy Lear „titáni ereje” „kisgyermeki intelligenciával” párosul, a ’70-es évek végén pedig már egyenes „komédiai alapstruktúráról” beszél Susan Snyder. A színházban mégis sokáig a „fenséges és tragikus” maradt a vezérszólam, Peter Brook híres Learjében is tragikus karakter a Paul Scofield által alakított Lear, bár Brook Lear-je jelentősen eltér a korábbi Lear-előadásoktól: kétségtelenül hatott rá Jan Kott tanulmánya, amely a Lear királyt Shakespeare Végjátékának állítja be, a létezést pedig brutális, értelmetlen tréfának.

Lear a társadalom peremére sodródott; kis pont a hatalmas, üres, szinte becketti színpadon. A színházi előadások között Brooké az első, amely szakít a „Lear, mint szegény, öreg, ősz hajú aggastyán”-értelmezéssel. Később aztán más rendezők is szívesen osztották fiatalabb színészre Lear szerepét: egy, még ereje teljében levő ember megtébolyodása, amikor kicsúszik alóla az élet, tragikusabb, mint annak az esetében, aki korban amúgy is az élete vége felé közeledik. Giorgio Strehler szerint „Learnek semmiképpen sem szabad vén zsarnoknak látszania. De mégis lennie kell benne valami zsarnoki nyűgösségnek, mondhatnám, gyermetegségnek.”

Laurence Olivier a ’80-as években ismét a „fenséges és tragikus” értelmezés szerint játszotta Leart, pedig pont a ’80-as években erősödött fel az Angliában az a tendencia, hogy alá kell ásni ezt a megkérdőjelezhetetlen piedesztált; Deborah Warner rendezése 1991-ben a londoni Nemzeti Színházban Brian Cox főszereplésével például sokkal inkább a nihil-töredékesség felé ment el. A ’90-es évektől a szabadabb Lear-értelmezések között megjelentek a női Lear-ek is, legutóbb – egy 2016-os londoni előadásban – a nyolcvanéves Glenda Jackson játszotta. Meghökkentő Richard Eyre 2018-as filmváltozata (Lear szerepében Anthony Hopkinsszal és Goneril szerepében Emma Thomsonnal), amelyben a rendező a 21. századi Nagy-Britannia kortárs miliőjéhez igazította a látványt.

A 20. század híres Shakespeare-kutatója, R. A. Foakes szerint „a Lear királyt egy ideig még Shakespeare legnagyobb művének fogják tartani, mert egyik tragédiájában sem lehet olyan részletesen hallani a modern világ aggodalmairól és problémáiról, mint ebben.”

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2021. május 29., Katona József Színház

Stáblista:

Szereplők

Lear, Britannia királya
Goneril, Lear legidősebb lánya
Albany herceg, a férje
Regan, Lear középső lánya
Cornwall herceg, a férje
Cordelia, Lear legkisebb lánya
Gloster gróf
Edgar, a fia
Edmund, Gloster házasságon kívül született fia
Lovag Lear kíséretében
Öreg bérlő, gazdálkodó Gloster birtokán
Oswald, Goneril udvarmestere
Francia trónörökös
Burgund hercege

Hozzászólások

10/10
Lili Marleen márc. 11. 17:39:08 10/10
Fantasztikusan jó előadás, csodálatos társulat! Hegedűs D Géza zseniális Lear. Nagyon örülök, hogy meghívták a címszerepre , a saját társulatában úgysem lett volna rá lehetősége, hogy ezt a szerepet eljátssza , hiszen hiába van Lear egy társulatban ha a többi szerepet nem lehet kiosztani. A Víg pedig sajnos eléggé leszálló ágban van :( De hál' istennek a Katona zseniális társulata tökéletesen játszik ,Hegedűs D Géza nagyot alakít! Nagy gratuláció az alkotóknak!
5/10
Ferenc Nith 2022 nov. 28. - 22:42:00 5/10
Elmentünk, megnéztük. Amúgy nem járunk. Filmekhez hasonlítva az egyszer nézős szintet is csak azért karcolja, mert itt nem illik felállni, elkapcsolni. Ja, és attól valakivé (sznobbá) válik az embör, ha ilyen, helyen mutatkozik :-) . Hegedűs G Déza, a bohóc és Edgar volt az, akire emlékszem és nem az jutott eszembe, hogy színészkedést látok egy valódi szereplő helyett. Persze volt 3x visszatapsolás, vastaps a végén, gondolom itt így illik, mindenki kap valamit. Ez nem az én világom.
10/10
marvanyos86 2022 febr. 17. - 23:33:43 10/10
10/10!