Színház

Leenane szépe

színmű, magyar, 2015.

Értékelés:

13 szavazatból
Szerinted?

Leenane szürke kisváros Írország egyik eldugott zugában, a nevének jelentése: ahova a hullámok elérnek. Maureen számára azonban Leenane egy olyan hely, ahova az álmok halni járnak. A negyvenéves nő életét csak szörnyeteg anyjának gondozása tölti ki, boldogságról már ábrándozni sem mer. Egy nap visszatér a városba Pato, és úgy tűnik, Maureen számára ez a találkozás egy új esélyt jelenthet - csakhogy ott van Maureen anyja, akinek ez a viszony egyáltalán nem tetszik.

A Leenane szépe egyszerre könnyfakasztó románc, virtuóz burleszk és groteszk tragédia - ráadásul igazi színészdarab. A szerző, Martin McDonagh a kortárs dráma fenegyereke, darabjai hatalmas sikert arattak magyar színpadokon: a Vaknyugat, a Kripli, a Párnaember vagy akár a korábban Piszkavas néven is játszott Leenane szépe is.

A(z) Centrál Színház előadása

Bemutató időpontja:

2015. január 24., Centrál Színház

Stáblista:

Szereplők

Mag Folan
Maureen Folan
Ray Dooley

Hozzászólások

10/10
ferinyul 2016 okt. 09. - 00:04:50 10/10
Elementalis, neha remisztoen realista...
Talan a tragarsag kicsit tulzoan sok, sokk...

10/10
10/10
surviver 2015 ápr. 21. - 18:05:58 10/10
A kutya esete... mellett a Leenane szépe a Centrál remekül megrendezett és kiválóan elõadott darabja.
Ritka az olyan elõadás, hogy minden szereplõ a maximumot nyújtja, de itt mindenki kiváló volt.
Az elõadás elemi erejû, drámaian sokkoló, kihagyhatatlan darab.
8/10
FElepHánt 2015 jan. 23. - 17:41:21 8/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

LEENANE SZÉPE----Gigor Attila----Centrál Színház

A komikusabb Martin McDonagh-ok hoz képest nagyon kemény, a Centrál Színház komoly kockázatot vállal, ismerve közönségének szórakozási igényeit. Nemigen lehet nevetni, a nagyszerûen összehangolt színészi játék azonban a vígjátékkedvelõket is meggyõzi.
Pogány Judit annyira gonosz, amennyire törõdötten öreg, együtt érzõ szánalmunkat kisstílû jellemtelensége semmisíti meg. Élvezi lánya csicskáztatását, alapelve: ha nekem rossz, legyen az másnak is. A kását Pat Dooley, a markáns Schmied Zoltán is elkészíti neki, de hol van akkor az önkényes hatalmaskodás mámora? Piszkavasunk bizony elõbb lesújtott volna, de így is megússza az öregek otthona börtönét...
"Leenane szépe" negyven éves szûz. Ritkán járnak szatírok a hegyen. Pokorny Lia komoran rideg, kiábrándult és dühöngve tûrõ. Egyetlen elemet hiányolunk kiváló alakításából: muszáj egy kicsit dilisebbnek lennie, irreál álmodozónak, hallucinációja elég váratlanul jelentkezik. Ettõl eltekintve Gigor Attila rendezése erõsen rajzolt, kiegyensúlyozott tempójú munka, természetesen szívesebben látjuk meredekebb opuszokban. És miért kell falakat dönteni a végén?!?
Váratlan ajándék az kamasz-öcskös, Ray Dooley figurája. Hipnotizálva bámulja a TV-t, sem-
mittevéséhez rengeteg idõre van szüksége, életképesen mozgékony nagy gyerek. A most végzett Rada Bálint érett eszközökkel formálja meg méretes dühkitörését, fénypontja az elõadásnak.
A hajdani Örkény-es Piszkavas produkció után Leenane szépe új életre kelt a Centrálban, bizonyítva a társulat egyre átütõbb erejét.