Színház

Magyar koreográfusok estje (Jubileumi Gála)

balett, 3 felvonás, magyar, 2004.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

I. felvonás / Etűdök
-Koreográfia: Keveházi Gábor-

?Minden hivatásos balett együttes a reggeli munkát klasszikus gyakorlattal kezdi. Innen jött az ötlet, hogy ezt a mindennapi, permanens munkát showszerűen, kicsit megkoreografálva mutassuk be a kedves közönségnek. Ebben segítségünkre van J. S. Bach csodálatos muzsikája is.?
/Keveházi Gábor/

II. felvonás / Vágyak vándorlása
-Koreográfia: Román Sándor-

Román Sándort, az Experidance Táncprodukció alapító tagját és koreográfusát aligha kell bemutatni a hazai közönségnek. Leghíresebb alkotásai, az Ezeregyév, a Muskétások, vagy a Revans olyan sajátos táncstílust képviselnek, mely a magyar tánchagyományokat ötvözi modern, újszerű kifejezési módokkal. Ebbe a sorba illeszkedik most készülő produkciója is, melyet a Pécsi Balett társulata számára koreografál.

Origó
-Koreográfia: Fejes Ádám-

?Pontok vagyunk, melyeken érzelemtöredékek, vagy akár egész életek villannak át, érintve vagy érintetlenül hagyva azok további irányát. Minden találkozás fontos, de akad közöttük olyan, ami megváltoztat minden addigit és létrehoz valami újat. Nincs konkrét történet! Érzelmek, impulzusok, érzékelések, történések, érintkezések és nem érintkezések vannak. Az előadók mozdulnak?kifejeznek. A nézők nem mozdulnak? befogadnak.
Hiszem, hogy a tánc képes meghaladni a fizikai és intellektuális határokat egyaránt. Hiszem, hogy olyan önkifejezési forma, mely - egy aktívabb és kreatívabb kulturális közegben - közelebb viszi a régi, a mai és a jövő generációit egymáshoz. A jó színház is egy ilyen kulturális közeg. Szerencsésnek tartom magam azért, mert olyan közönségnek alkothattam, amely nem csak ismeri a Pécsi Balett múltját, hanem érti és féltve őrzi is azt. Különösen nagy megtiszteltetés számomra, hogy a balett egyik élő legendája, Lovas Pál elfogadta felkérésemet, hogy - a felnövő, új generáció egyik tehetséges képviselőjével - Spala Korinnával közösen egy duettet adjanak elő. Szerencsésnek tartom magam azért is, mert részt vehettem ebben az alkotófolyamatban, és tapasztalhattam e két teljesen különböző, mégis egyenértékű művészstílus érintkezését. A mű tiszteleg a múlt előtt, a jövőbe mutat, ünnepli a táncot és az embert.?
/Fejes Ádám/

III. felvonás / Változatok egy gyermekdalra
-Koreográfia: Seregi László Kossuth díjas kiváló művész-

Seregi László ezen csodálatos alkotása a magyar balett irodalom tánctechnikailag talán legnehezebb műve; a világ és Európa számos nagy táncszínházában bemutatásra került, a Magyar Állami Operaház balett együttese pedig a mai napig repertoáron tartja.
A mű pécsi bemutatása a Pécsi Balett sokszínűségét hivatott erősíteni. Korábban is jellemző volt a társulatra, és ma is az, hogy új táncirányzatokat bátran felvállaló együttes, amely a legkülönbözőbb stílusok széles skáláját kívánja repertoárján felsorakoztatni.

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások