Színház

Maros Művészegyüttes – Tegnap a Gyimesben jártam

táncelőadás

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

 

Varga János és Sára Ferenc műsora.

Előadásukban Erdély több szórványvidékeinek táji tagoltságát és sokszínűségét mutatják be csodálatos, egyedi néptáncok és népdalok segítségével. Erdélyben a magyarok és románok a történelem folyamán sajátos vonásaikat megőrizve, de egymással szoros kölcsönhatásban fejlesztették ki ezt a rendkívül gazdag népi kultúrát és népszokásokat. Az együtt élő népek kölcsönhatása vidékenként különböző módon érvényesült s ez nem csak a nép tudatában hanem viseletében, táncában és zenéjében is érezhető.
Folklór összeállításukban nagyobb részt gyimesi, de szilágysági, eleki és vajdaszentiványi vidékek táncait is feldolgozzák, segítve a vidékek múltjának népszerűsítését. A vegyes lakosságú Gyimesen sok olyan kis faluval, néhány száz településsel találkoznak, melyben magyarok és románok élnek együtt. Elkülönülésüket néhol megőrizték, másutt teljesen egybeolvad kultúrájuk. A gyimesi csángók népviselete majdnem megegyezik a román népviselettel viszont földrajzi és etnikai elszigeteltségük folytán, a magyarság legrégibb kultúrájú népcsoportját alkotják. Ők a régi székely tánczene leghívebb őrzői, s a táncaik sokfélesége tekintetében kiemelkednek a magyar népcsoportok közül.
Érdekes témát boncolgat a ,,Tegnap a Gyimesbe jártam’’ című előadásunk a szórvány falvainak gazdag folklórkincsét bemutatva egy egyedi archaikus világot tár elénk. A Maros Művészegyüttes nagy hangsúlyt fektet a szórványmagyarság népi kultúrájának felfedezésére és népszerűsítésére, ezzel lehetőséget adva a néptánc és népzene kedvelőinek megismerni ezen kiemelkedő táncokat.

 

A(z) Maros Művészegyüttes előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások