Színház

Másolat / Utsushi

táncelőadás, 60 perc, japán, 2012.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

"A butoh a gravitációval folytatott dialógus" (Ushio Amagatsu)

A japán Sankai Juku társulat 1998 szeptemberében lépett fel a Thália Színházban. Korábban ez a csoport szinte ismeretlen volt Magyarországon, de az előadást követően sokan az évad legjelentősebb színházi eseményének tekintették a vendégszereplést, az előadás élménye 14 év után is elevenen él az egykori nézőkben.
A Sankai Juku az egyik legelismertebb butoh csoport a világon. A butoh nem a hagyományos japán színházi műfajok egyike: a 20. század második felében született, amikor a háború utáni generáció már üresnek és hazugnak kezdte érezni a nó és a kabuki tradicionális formáit. Ebből a(z avantgárd) lendületből született a butoh színház.
A társulatot Ushio Amagtsu alapította 1975-ben, első nyilvános előadásukat 1977-ben tartották, 1982-ben pedig már a párizsi Théâtre de la Ville-lel közös produkciók létrehozásáról kötöttek megállapodást. Azóta a világ több mint 700 városában léptek fel.
2008-as előadásuk az Utsushi (Másolat) afféle best of, a repertoáron lévő darabok legizgalmasabb, legérdekesebb részleteinek újrafeldolgozása, több, mint puszta kompiláció. Saját jogán is fontos mű, Ushio Amagatsu 30 éves munkásságának kvintesszenciája.

A(z) Trafó előadása

Bemutató időpontja:

2012. október 5., Trafó

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

10/10
elszabó 2012 okt. 06. - 00:26:50 10/10
A butoh a háború után újrafogalmazott japán táncmûvészet, a konvenciók által agyonnyomott kabuki helyett a vissza a természetességhez nyelve. A Másolat a társulat legjobb darabjaiból összeállított válogatás, mely azonban önálló mûként is megáll. A négy fehér dervisruhás halálangyal indító táncát kétszemélyes meditáció követi, majd benézünk a pokolba, ahol rothadó arcú és testû hullák vonaglanak a VHK-t idézõ szuggesszív zenére. A halottak még próbálkoznak pattogó buborékként kitörni földalatti barlangjukból, de a végén véglegessé válik a halál és a testek a földdel egy síkba omlanak. Úgy szép, mint a halál, és kitérni hatása alól éppúgy nem lehet. Felkavaró darab, a képek rögzõdnek az agyban.