Színház

Nyár és füst

színmű, 2 felvonás, magyar, 2002.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Tennessee Williams világszerte ismert drámája az emberi szenvedés pszichológiai, társadalmi és filozófiai összefüggéseit kutatja. A darab mélylélektani megfigyeléseit az elmúlt évtizedek pszichológiai kutatásai igazolták: Két ember bonyolult szerelmi kapcsolatán keresztül a szerző azt vizsgálja, miként hat ki emberi viszonyainkra az a "forgatókönyv", amelyet a szülők írnak gyermekeik számára, és hogy az otthon mérgező érzelmi harcai miként ássák alá fiatal kortól kezdve férfiak és nők önértékelését, egymásban való bizalmát, intim feloldódásra való képességét.
A dráma ugyanakkor a modernkor morális-társadalmi korlátai között vergődő lélek menekülési kísérleteiről is szól. Erkölcsi parancsolatok és az önérvényesítés, a hivatástudat parancsai egyaránt kihatnak a szereplők választásaira. Puritán provincializmus és a faji előítéletekkel terhelt hierarchikus társadalom pénztörvényei szoros hálót vonnak az amerikai kisváros lakói köré.
Ugyanakkor a hangsúlyozottan századfordulós történet az emberiség filozófiai alapkonfliktusainak: a test és a lélek, az ideálok és a matéria világának 20. századra kicsúcsosodó "árharcát" is bemutatja. A két fiatal főhős egyaránt elszenvedi a test elnyomását a lélek által és a lélek megaláztatását a test által. Tudomány és vallás ösvényein keresnek kiutat, miközben álláspontjaik fellazulnak, összemosódnak. Szerelmük mikrokozmoszában bejárt útjaik előrevetítik a század emberiségének tragikus tévelygéseit.

Fuchs Andrea

A(z) Győri Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2002. május 11., Győri Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Alma Winemiller
John - Buchanan
Nellie Ewell
Mr. Winemiller (tiszteletes)
Mrs. Winemiller (a felesége)
Rosa Gonzales
Dr. Buchanen
Papa Gonzales
Kramer (kereskedelmi utazó)

Alkotók

Hozzászólások