Színház

Pannóniától az Adriai-tengerig

táncelőadás, magyar, 2009.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A LADO ősi szláv szó, mely jót, kedveset jelent. Az óidők északnyugat-horvátországi rituáléit kísérő dalok refrénjeinek gyakran visszatérő eleme. A LADO nevet használó Horvát Nemzeti Néptáncegyüttest 1949-ben alapították Zágrábban. E professzionális tánccsoport célja, hogy a gazdag horvát zenei- és tánchagyományok legkiemelkedőbb példáit felkutassa, művészileg értelmezze, majd a színpadon a széles közönséggel is megismertesse.

Az est programja:
LADARKE
Közép-Horvátországban egészen a közelmúltig szokás volt, hogy Szent János nyárelői ünnepén ünneplőbe öltözött lányok, az úgynevezett "ladarkék" összegyűltek, hogy az erre a napra szóló dalokat énekeljenek. Házról-házra járva, a kapu előtt megálltak, hogy énekükkel kívánjanak jó egészséget, gazdagságot és jó aratást a háziaknak.
Koreográfia: Zvonimir Ljevaković
VALPOVOI TÁNC
Ezt a táncot a különleges, šlinga elnevezésű csipkéből készült rövid ruha teszi érdekessé.
Koreográfia: Zvonimir Ljevaković
RÉGI TÁNCOK SPLITBŐL
A monfrina, a cetvorka (francia négyes) és a saltin polka hagyományosan népszerű táncok Splitben, a horvát Adria legnagyobb tengerparti városában.
Koreográfia: Branko Šegović
BARANYAI TÁNCOK
A Drávaszögben honos vidám táncok és dalok közül sok fennmaradt. Egészen a közelmúltig dudakísérettel adták elő őket, de manapság a tamburica együttesek repertoárjába tartoznak.
Koreográfia: Mihajlo Smoljanović
SUSAKI TÁNC
A tánc az észak-adriai szigeteken elterjedt táncok családjába tartozik, melynek jellegzetessége, hogy a táncosok két, egymással szemben álló sorban helyezkednek el.
Koreográfia: Zvonimir Ljevaković
ZENEI KÖZJÁTÉK: A LADO zenekar
PRIGORJEI TÁNCOK
A Zágráb közeli falvakban egészen a közelmúltig rendes része volt a lakodalomnak a hagyományos "Sukačko" tánc, mely a mai napig népszerű.
Koreográfia és zene: Zvonimir Ljevaković
A MURA ÉS A DRÁVA KÖZÉN
Horvátország legészakkeletibb részén fekszik a Muraköz. Több ezer népdalban örökítették meg a helybéliek szeretetüket a táj iránt, valamint örömüket, bánatukat.
Koreográfia: ifj. Ivan Ivančan
PRIMOŠTENI TÁNC
Primoštent a horvát népszokások számos egyedi változata jellemzi, a tengerparttól távolabb eső területeken különösen érdekes ötvözetét találjuk az adriai és a dinári vidék hagyományainak.
Koreográfia és zene: Ivan Ivančan
BUNYEVÁC LEGÉNYES
A Vajdaság északnyugati területe a horvát bunyevácok otthona. Kedvenc táncuk a momačko kolo (legényes), mely remek alkalmat ad a fiatal férfiaknak, hogy megcsillogtassák tehetségüket és tánctudásukat.
Koreográfia: Zvonimir Ljevaković
UGRÓSTÁNC - LINĐO
A híres ugrós körtánc (a Linđo) a legnépszerűbb néptánc Dubrovnik környékén. Erőteljes, temperamentumos, melyet számos és sokféle tánclépés és különleges kézfogások jellemeznek.
ZENEI KÖZJÁTÉK: a LADO zenekar
Koreográfia és zene: Vido Bagur
MENYEGZŐI TÁNC A DRÁVA LAPÁLYÁRÓL
Egy hagyományos Dráva-lapályi lakodalom elevenedik meg a tánc, az ének, a zene és a népviseletek segítségével.
Koreográfia: Ivan Ivančan

A(z) Nemzeti Táncszínház előadása

Bemutató időpontja:

2009. április 16., Nemzeti Táncszínház

Stáblista:

Hozzászólások