Színház

Parental Ctrl

előadás, 2017.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A kolozsvári GroundFloor Group előadása.

Koncertszínház az Y generációról és szüleikről. A Trafóban megrendezésre kerülő NEXTFESZT egyetlen határon túli előadása virtuálfüggőségről, valóságba menekülésről és generációk közötti résekről mesél személyes történetek alapján, végül pedig egy húszperces koncertbe torkollik. Lázadás, soha meg nem nyugvás, különc perspektívák őszinte hangon elmesélve.

A produkcióhoz az a hangfelvétel adta az ötletet, amelyen a három performer, bodoki-hamen kata, Ötvös Kinga és Sipos Krisztina közösen zenél. Ezt hallotta meg az előadás rendezője, Sinkó Ferenc, aki úgy gondolta, a lányok munkája jó alapanyag egy előadáshoz, hiszen előadásaiban minden szereplő egyenrangú alkotóként vesz részt a munkafolyamatban. Sinkó rendezéseinek védjegye az alkotók felkavaró személyessége és a színházi nyelvezet leleményes közvetlensége. Gyakran improvizációkon alapuló darabjaiban egyenlő arányban kap helyet a mozgás, a szöveg, a zene és a látvány.

A Parental Ctrl esetében a technika is bővíti a felhasznált eszközök sorát. Az egyik leglátványosabb technikai elem a greenscreen, amellyel egymásra vetítik az előadók élőben alakított selfy-videóját és egy animációs filmet.

A Parental Ctrl-ban a technika nemcsak formai újítás, jelenléte illeszkedik az előadás tematikájába és mondanivalójába. A produkció ugyanis az Y generáció valóságát viszi színre, beszél tagjainak lázadásáról, társadalmon kívüliségéről, közösséghez kapcsolódási igényéréről - ahogy a Trafó idei NEXTFESZTje is ezek köré a témák köré szerveződött.
Sinkó Ferenc a 2013-as Parallel c. darabjával vált nemzetközi szinten is elismertté (ezt az előadást Leta Popescu rendezővel együtt jegyzi). Ez a produkció Európa számos színházi fesztiválján megfordult, Magyarországon is többször láthattuk: a Kortárs Drámafesztivál 2014-es kiadásán, és később a dunaPart3 Kortárs Előadó-művészeti Platformon is. A Parallel két nő testén és személyéből ihletődve beszél szexualitásról, elfogadásról, másságról és szeretetről. Határokat feszegető útját folytatja Sinkó a 2015-ben a Kolozsvári Állami Magyar Színházban létrehozott #hattyúdal c. produkcióban, majd a GroundFloor Group legújabb, most látható előadásában, a Parental Ctrl-ban is.

A(z) Trafó előadása

Hozzászólások