Színház

Roman úr

előadás, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Időutazást kínál a közönségnek október 1-jén és 2-án a budapesti PLACCC Fesztivál. A tíz napos programsorozat egyik résztvevője, a prágai Handa Gote művészeti csoport visszarepíti a nézőket a 60-as, 70-es, 80-as évekbe. Az alkotók a filmes-zenés produkció közben retro hangulatban vendégül látják a közönséget egy retro stílusú helyen a Városligetben. PLACCC - Művészet máshogy, máshol.

Talált helyszínen, talált anyagból dolgozik a cseh Handa Gote kollektíva az őszi PLACCC Fesztiválon. A művészeti csoport a Roman úr című filmmel érkezik Budapestre, amelyben nem színészek, hanem egy ismeretlen cseh család tagjai a főszereplők. Mindennapjaikat, nyaralásaikat és életük fontos eseményeit évtizedeken át egy Super-8-as kamerával rögzítették. Az alkotócsoport rábukkant a nyolc tekercsre, és úgy döntött, hogy művészi eszközök segítségével életre kelti a 60-as, 70-es, 80-as évek hangulatát.

A valódi, archív felvételeket eredeti formájukban, vagyis digitalizálás nélkül láthatja a közönség. Miközben a nézők bepillanthatnak egy átlagos család életébe az egykori Csehszlovákiában, a képkockák alatt élő zene szól, kizárólag a korszaknak megfelelő pre-digitális, elektrofonikus hangszerekből. A művészek a régi házibulik hangulatát élesztik újra a retro stílusú Pántlika Bisztróban, a Városligetben. A vetítésekre csak meghatározott számú néző fér be, akik egy valószínűtlen vendégségbe csöppennek. Zsíroskenyér, trapéznadrág... és a közös mozizások hangulata a ház egyetlen olyan lakásában, ahol már volt vetítőgép....

A prágai Handa Gote kollektíva célja olyan konceptuális poszt-dramatikus színházi formát teremteni, amely egyaránt támaszkodik nonverbális, vizuális és táncszínházi műfajokra, hanginstallációkra, élő zenére, valamint új technológiákra. Munkájukra erős hatást gyakorol a Csináld magad mozgalom, a minimalizmus és a keleti filozófia. A társulat neve is egy japán szó, amely harcost jelent. A Roman úr egy trilógia második része, amelynek lényege, hogy az alkotók nem használnak számítógépet vagy más szoftver-vezérelt eszközöket.

A(z) Pántlika Bisztró előadása

Hozzászólások