Színház

Scapin, a szemfényvesztő

vígjáték, magyar, 2011.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Scapin, a furfangos szolga a fergetegesen pergő cselekmények motorja. Az emberek gyarlóságát hamar felméri, és azok által kénye-kedve szerint irányítja őket. A világhírű román rendező, Silviu Purcărete ajánlotta a Scapin furfangjait a debreceni társulatnak. Szerinte Moliere reneszánsz műve ízig-vérig modern vígjáték, amely akár napjainkban is játszódhat. Két fiatalember keresi a boldogságot. Az apák szerint azonban nem jó helyen. A fiúk Scapinhez fordulnak segítségért. Az öregek meg- és legyőzéséhez a furfangok mesterének minden találékonyságára szükségük van.
Moliere nemcsak író volt, hanem teljességre törekvő színházi ember: színész, rendező, színigazgató és szerző, aki saját korának alakjaiból örök típusokat formált. Teremtő képzeletének különleges érzékenysége folytán művészete időtlenné és egyetemessé vált. Kortársainak tanúsága szerint a Moliere nevű komédiás "nem nevetett, csak nevettetett". Hiába akart tragikus színész, tragédiaszerző lenni, alkotói ösztöne "akarata ellenére" a modern komédia megteremtőjévé tette.
A betegséggel küzdő Moliere sziporkázóan szellemes és mesterien szerkesztett bohózata a Scapin furfangjai. Scapin brillírozása a vígjátékíró mester utolsó nagy kalandja, egy nagy művész kreativitásának egyik utolsó tűzijátéka.

A(z) Csokonai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. október 7., Csokonai Színház

Stáblista:

Hozzászólások

2/10
knyazo 2014 jan. 23. - 20:25:21 2/10
A hadaró és rohangáló színészek nem tudják mozgalmassá tenni a darabot, lapos, lassú, eseménytelen, nem tartja fenn a figyelmet. A szünetben eljöttünk. (2)
Ité Cséhá 2011 okt. 31. - 08:41:06
Budapesten, butuskáim?