Színház

Shakespeare királynője

színmű, magyar, 2016.

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

A Szabad Tér Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház közös előadása.

A trón és a színpad mögé, azaz a kulisszák mögötti világba vezet bennünket Bereményi Géza új drámája, amely történetének középpontjába a magánélet, a világtörténelem és a drámairodalom szövevényes egymásba fonódását állította. Bármely trón és színpad rejtett helyszíne izgalmas lehet, ám hogyne lenne különösen érdekes akkor, amikor a hatalmat és a művészetet a világtörténelem egyik legjelentősebb uralkodója, I. Erzsébet és legjelentősebb alkotója, William Shakespeare jelenítik meg?

Csupa gazdag, titokzatos, önérvényesítő személyiséget látunk: a megkopott királynőt, aki mindenáron hatalmat és férfit akar; a sikeres és vonzó hadvezért, aki szerelmet hazudik neki. A politikai oldalak közt lavírozó, tudós elmét; a szolgálatban és cinizmusban megőszült, sunyi államtitkárt, a tapsért-sikerért bármire kapható egykori sztárt; az ártatlan lányt? és aki mindezt bölcsen szemléli, kihasználja, szolgálja, megírja, majd várja az alamizsnát, szóval a kiszolgáltatott zsenit: William Shakespeare-t.

A Szabad Tér Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház közös előadása elmés játék és fordulatos mese abból a boszorkánykonyhából, ahol a világ történelmét és drámáit főzik nekünk. Shakespeare halálának 400. évfordulóján az emlékév kiemelt nyári bemutatója, amellyel az idén 70 éves kiváló magyar írót, Bereményi Gézát köszöntjük. Az előadás ősztől a kaposvári színház repertoárját gazdagítja.

A(z) Csiky Gergely Színház előadása

Bemutató időpontja:

2016. június 24., Csiky Gergely Színház

Stáblista:

Szereplők

Erzsébet (Anglia királynője)
Cecil (államtitkár)
Essex (a királynő kegyence)
Bacon (tudós és koronaügyész)
Shakespeare (költő és író)
Richard (színész és részvényes)
Ben Jonson (író)
Jakab (új király)
Mary Howard

Alkotók

Hozzászólások

4/10
azem 2016 jún. 25. - 01:45:45 4/10
Nagyon unalmas elõadás, sok üresjárattal, ráadásul olyan érzésem volt, hogy háromszor lett vége, az utolsó jelenet pedig kínos volt Rátóti fetrengésével és a horgászós jelenettel. Nagy kár, mert nagyon jó színészek játsszanak benne, nem is rosszul, bár Udvarost én ripacsnak éreztem, így továbbra is Fodor Tamás számomra a legjobb I. Erzsébet. Rátóti, Kovács Zsolt, Gyuricza mind kiválóak és mégis a terjengõs jelenetek miatt többször is az órámat néztem. Igazából WS és Erzsébet között nem is jön létre semmilyen interakció, csak üzengetnek egymásnak. Talán ha átiratot készítenének belõle...