Színház

Shakespeare királynője

történelmi játék, magyar, 2001.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Bereményi Géza olyan új magyar színdarab bemutatására inspirálja a zalaegerszegi színház művészeit, melynek kora és témája 400 évvel korábbi századfordulóra kalauzolja vissza a színház nézőit: Shakespeare korába.
Erzsébet uralja az angol politikai életet, mindenki az ő kegyeit keresi: olyan színpadi művek születnek, melyek a királynő szája íze szerint rajzolják meg Anglia történetét, azok az intrikák jutnak célba, melyek a királynő uralkodásának biztonságát erősítik, olyan tehetségek kezdenek karriert, akik a királynő támogatására számítanak.
Az 1500-as évek utolsó esztendői ebben a politikai, kulturális izgalomban telnek. Ebből a korból kitűnik három fiatalember nagyot akarása, karriervágya s elsősorban tehetsége: Essex grófé, Baconé és Shakespeare-é. Vajon melyek azok a törekvések, melyek azok a politikai széljárások, amelyek ezeket a fiatalembereket összekötik vagy elválasztják az angol reneszánsz mozgalmas korában?
Vajon Erzsébetnek valóban szüksége van-e ezekre a tehetségekre? És ha szüksége van, vajon Anglia miatt vagy csak azért, hogy örömöt találjon önmaga számára, miközben Anglia szuverenitásának megőrzésén és az ország társadalmi békéjén munkálkodik?
Bereményi színpadi műve izgalmas történelmi játék, melyet ha közelebbről szemlélünk, az író történelmi bölcseletéről, politika mechanizmusának ismeretéről, a tehetségek iránti szenvedélyes elkötelezettségről tanúskodik.
A zalaegerszegi színház vállalkozása rendkívüli, hiszen olyan történelmi, drámai személyiségeket kell megjeleníteni, mint Erzsébet királynő, Essex gróf.
Francis Bacon politikus, esszéíró, filozófus, Shakespeare, Ben Jonson drámaírók és még sok történelmi, színházi szereplők, akik az 1500-as évek végén jelentős személyiségei voltak London színházi, politikai életének.
Bagó Bertalan a Shakespeare-i drámatechnikával megírt mű megrendezésével izgalmas színházi estét ígér a zalai nézőknek.

A(z) Hevesi Sándor Színház előadása

Bemutató időpontja:

2001. október 5., Hevesi Sándor Színház

Stáblista:

Szereplők

Erzsébet (Anglia királynője)
Shakespeare (költő és író)
Bacon (koronaügyész és tudós)
Couthbert Burbage (színházigazgató)
Tilney (a Vigasságok Főmestere)
Standen (idős nemes; I Polgár)
Carew; II. Polgár
Knollys; III.Polgár
Southampton (ifjú főrend)
Richard Burbage (híres színész)
Jakab (új király)
Ben Jonson (író)
Nan (szerelmes lány)
Kempe (bohóc)
II. Színész
IV. Színész

Alkotók

Hozzászólások