Színház

Szeszélyes nyár

színmű, magyar, 2015.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

"Olaszországban tulajdonképpen egészen mindegy, kik vannak uralmon, és milyen eszmék nevében kormányozzák a népet. A politika csak a felszínt érinti, a nép, a vegetatív, tengerszerű olasz nép csodás passzivitással hordozza hátán a változó időt, és nem vállal közösséget nagyszerű történelmével. (...) Már a köztársasági és császári Róma is óriási gesztusaival, hősiességével és disznóságaival csak a felszín férfias színjátéka, néhány zseniális színész magánügye volt (...), és ezalatt az olaszok nyugodtan ették a tésztát, dalolták a szerelmet, és nemzették megszámlálhatatlan ivadékaikat" - írja Szerb Antal az Utas és holdvilágban, és ez a hangulat jellemzi a Szeszélyes nyár cseh fürdővárosát is.

Vladislav Vančura (1891-1942) festőnek készült, és orvos lett. Később íróként, rendezőként és forgatókönyvíróként kezdett dolgozni. Vančura a két háború közti cseh irodalom nálunk kevésbé ismert, de annál jelentősebb alakja: a költői-realista cseh irodalom, a hrabali-világ és a cseh írói és filmes újhullám is az "ő köpönyegéből bújt elő". Vančura legnépszerűbb kisregénye a Szeszélyes nyár.

Krokovy Vary "fürdőváros" unalmas nyári nyugalmát egy vándor bűvész-kötéltáncos és a gyönyörű, fiatal segédje, Anna megérkezése kavarja fel. A csendes napokon egymást emelkedett stílusú csipkelődéssel szórakoztató három jó barát életét megbolygatja a cirkuszosok érkezése.

A költői lelkületű kanonok, az anekdotázó őrnagy és a filozofáló fürdőmester egy pillanat alatt beleszeret a szépséges Annába, és mindhárman megpróbálják meghódítani. A fürdőmester elhanyagolt felesége, Katerina pedig a bűvész bűvkörébe esik.

Mintha a szabadság istene és istennője jelenne meg a városkában, ahol megállt az idő: mind a három férfi szeretné magának Annát, még ha ez végül testi-lelki sebesülésekbe is kerül, Katerina még oda is költözik a cirkuszos kocsiba, de a mutatványos élet közelről már nem olyan vonzó. A szabadság fárasztó és veszélyes.

Három nap és három éjszaka története, mint a mesében - csak éppen közben lezajlik húsz év viharos cseh történelme 68-tól a bársonyos forradalomig. Hőseink számára mintegy háttérzajként, rádióból és tévéből, zenékben és dokumentumokban szűrődik csak be a külvilág és a történelem, amiről nem vesznek tudomást.

Három nap és három éjszaka kalandjai után ismét helyreáll a csönd és a nyugalom, mert a negyedik nap reggelén már csak hűlt helye van a cirkuszos kocsinak... Minden marad a régiben. Vagy talán mégsem egészen...?
(Galambos Péter)

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2015. december 12., Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Antonin (Bohus színész)
Hugo őrnagy (Jara színész)
Fülöp atya (Jirka színész)
Katuska (Krusova művésznő)
Arnostek (Rendező)
Karel Gott (Jirka, Ufó, Kisvakond)
Marta Kubisova (Szőke lány I., Spejbl)
Václav Neckár (Őrmester, Rumcájz, Armstrong)
Iveta Bartosova (Szőke lány II., Hurvinyek)

Hozzászólások