Színház

Szökő emlékek

színmű, magyar, 2014.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Philippe Genty a francia színházi élet egyik legendás, több műfajt egyesítő alkotója, rendező, koreográfus és bábművész egy személyben. Pályáját képzőművész-grafikusként kezdte, majd 1967-ben megalapította Compagnie Philippe Genty néven saját társulatát, amely eleinte főleg bábszínházi kísérletezéssel foglalkozott, de kezdettől fogva tágította a műfaji kereteket, és a vizualitás, a mozgás, a zene és a tárgy animáció ötvözésére törekedett. Genty színháza a mai napig egyszerre emberi és költői, plasztikus és hangsúlyosan metaforikus formanyelven mesél a lét finom rezdüléseiről, tele lírai, megkapó humorral és melankóliával. Előadásaiban egyenrangú szereplőkként vannak jelen a színészek, a bábok, a tárgyak, valamint a tánc, a pantomim és a cirkuszművészet. Egyszerű, mégis fantáziát megmozgató eszközökkel él, melyek szürreális logikája varázslatos, titokzatos mélységet kölcsönöz a színpadon teremtett világnak.

A Bárka Színházban zajló egy hónapos workshop során a Philippe Genty Társulat két tagja, Nancy Rusek és Eric de Sarria, mutatja be azokat az önvizsgálati és színházi eszközöket, amelyeket Philippe Genty és Mary Underwood dolgozott ki alkotásaik és tanfolyamaik során.
A továbbképzés egyfelől a játék, az eltáncolt mozdulatok és az eszközhasználat technikáinak átadásából áll, melyekhez a testet és az érzelmeket egyaránt maximálisan be kell vetni, másfelől előkerül a személyes kutatás és alkotás kifejlesztése, mégpedig egy közös projekten belül. Hiszen emlékeink folyton elszöknek, menekülnek előlünk, nekünk pedig szüntelenül utol kell érnünk őket, hogy megkíséreljünk szembenézni velük, és színpadra vigyük a történetüket.

A(z) Bárka Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
florav 2013 jún. 03. - 16:42:42 10/10
Az összegabalyodott, kihúzott, begyömöszölt, megölelt és szétvágott idõ. Múltunk és vágy-múltunk jelenetfüzére, tapadó gondolatok, szálló érzések, gyurma-mûvészet. Különvilágok, együtt-világok.
Táncjáték, énekjáték, bábjáték, dobozjáték, metaforajáték.
Ilyen workshop-gyümölcsöket kérünk szépen még, még.