Színház

Tartuffe

komédia, magyar, 2012.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Tartuffe-öt 1664 májusában mutatták be először, XIV. Lajos A varázslatos sziget gyönyörei elnevezésű, fényűző fesztiválján. Hogy ez alkalommal a darab befejezett változatát játszották-e, vagy még egy be nem fejezettet, az máig tisztázatlan, mert Moliere sosem jelentette meg ezt a három felvonásos első verziót. Bárhogy volt is, a fogadtatás és a vélemény a bemutató után lesújtó volt, egy héten belül a király betiltotta az előadást. Az anyakirálynő és Párizs érseke is felháborodott és ellenezte a művet. Egy egyházfi vádiratában Moliere-t így támadja: "Emberi külsőt magára öltött démon, aki az évszázad legfelháborítóbb hitetlen szabadgondolkodója." Sőt, egyenesen azt javasolta, hogy a szerzőt máglyán égessék el, amely csak előjátéka lenne annak, amit majd a pokolban kell nyilvánvalóan elviselnie.

Moliere azzal védekezett, hogy a vígjáték "az emberi jellem javítását szolgálja, miközben szórakoztat". Mert a szerző nem tudott elképzelni hathatósabb dolgot, mint a "kor fogyatékosságait támadni nevettető jellemábrázolás által". A királynak tetszett a darab, és bár betiltotta, nyilván tudott róla, hogy több zártkörű felolvasást is tartottak belőle. Sőt, 1665-ben a "Királyi társulat" címet adományozta Moliere csapatának, ami a mély elismerés jele volt. 1667-ben a szerző a Palais Royal Színházban bemutatta a második változatot, amely öt felvonásos volt és az Imposztor címet kapta. A király éppen nem tartózkodott Párizsban, és bár szóban engedélyt adhatott az új verzió bemutatására, de az általa megbízott illetékes "cenzor" újra betiltotta annak játszását, habár a szerző "finomított a darabon", többek között azáltal, hogy a főszereplő jelmezét olyan módon változtatta meg, hogy az ne hasonlítson annyira a klérus viseletére. A király nem oldotta fel ugyan a tilalmat, de megígérte, hogy hazaérkezésekor újra megvizsgálja az ügyet. Végül 1669. február 5-én a darabot bemutatták végleges formájában, és a Tartuffe címet kapta.

"Tartuffe azt képviseli, amit Moliere mélyen elítélt a 17. századi francia társadalomban: a mindent eluraló képmutatást. A darab nemcsak a címszereplőről szól, és nem ő az egyedüli főszereplője. Nem véletlen, hogy a bemutató előadáson Moliere magára osztotta Orgon szerepét. Tartuffe ugyanis nem jutott volna semmire Orgon aktív közreműködése nélkül. A szerző zsenialitása abban áll, hogy ezt felismerte, és így megalkotta életműve legkülönösebb és legemlékezetesebb szereplőpárosát. A Tartuffe tulajdonképpen erről a két emberről szól, a versenyről, amely a testvéreket ellenséggé változtatja; és arról a folyamatról, ahogy visszás kapcsolatuk túlnő rajtuk, és a teljes társadalmi rendet veszélyeztetni látszik." Méhes László

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. november 30., Pécsi Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Pernelle asszony (Orgon anyja)
Orgon (Elmira férje)
Elmira (Orgon felesége)
Damis (Orgon fia)
Mariane (Orgon lánya, Valér szerelme)
Cléante (Orgon sógora)
Tartuffe (álszent)
Dorine (Mariane komornája)
Lojális úr (törvényszolga)
Rendőrhadnagy

Alkotók

Hozzászólások