Színház

Tartuffe

vígjáték, 2 felvonás, magyar, 2014.

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Becstelen, álszent, ügyes taktikus... megtalálja az ember gyenge pontjait, és ott támad. Ő Tartuffe, a képmutatók zsarnoki uralmának nagyszabású torzképe. Beszivárog egy család életébe és átveszi a hatalmat, teljes befolyását kiterjesztve a családfő, Orgon felett, akinek aktív közreműködése, hiszékenysége és készséges önfeladása nélkül természetesen nem érné el célját. De vajon eléri-e?

Moliére 1664-ben bemutatott, majd azonnal évekre betiltott műve idén 350 éves. Időszerűsége mit sem változott az elmúlt évszázadok során: "Igaz, hogy a korviszonyok változásával a képmutatásnak és szenteskedésnek más, a napi események szempontjából érdekesebb formái is vannak. De hogy Tartuffe alakja örökké élő marad, mert az emberi szív tanulmányán s a művészet varázsán alapszik, csak az tagadhatja, aki nem ismeri a szívet és nincs elég érzéke a művészet magasabb elveihez? Ma is közelebb áll az élethez, mint sok más halhatatlan költő halhatatlan alakja. (Gyulai Pál)

A(z) Pinceszínház előadása

Bemutató időpontja:

2014. február 13., Pinceszínház

Stáblista:

Szereplők

Pernelle Asszony (Orgon anyja)
Orgon (Elmira férje)
Elmira (Orgon felesége)
Damis (Orgon fia)
Mariane (Orgon lánya, Valér szerelme)
Valér (Mariane szerelme)
Cléante (Orgon sógora)
Tartuffe (álszent)
Dorine (Mariane komornája)
Lojális hivatalnok asszony
Flipote (Pernelle asszony szolgálója)
Lőrinc (Tartuffe néma inasa)

Alkotók

Hozzászólások

Sociopathic 2016 febr. 24. - 22:00:55
Nem mondanám kifejezetten rossznak, de sok szempontból egyet kell értenem jpforgassal. A színészek szerintem kihozták a darabból a legtöbbet, nem lehet egy rossz szavam se (talán csak az erõs srác jelenléte zavart, mert azon kívül, hogy a tini kislányok oda voltak érte, nagyon nem sokat adott az élményhez), de a rendezõi koncepció nem volt világos. Ahogy a célközönség se volt belõve rendesen.
8/10
Sophie_Western 2015 dec. 29. - 19:25:15 8/10
Dicséretesen emészthetõvé tették a mûvet!
1/10
jpforgas 2014 ápr. 28. - 08:37:55 1/10 Előzmény surviver
Nagyon csalodtam... szeretem Moliere-t, de ez a produkcio hihetetlenul gyenge, korulbelul olyan benyomast kelt mint egy kozepiskolai amator produkcio. A rendezoi otletek tobbnyire idetlenek, kinos nezni peldaul a paragrafusokkal lassitott menetben tancolo szineszeket, feltetelezem ok is kinban lehettek. Ennel sokkal tobbet vartam volna ettol a tarsulattol! Dobo Kata kulonosen gyengen jatszik.
10/10
surviver 2014 febr. 27. - 14:10:51 10/10
Nagyon szuper elõadás!
Ábel Anita,Józan László,Pásztor Ádám, Sepa György játéka kiemelkedõ.