Színház

TRANSITion

előadás, 2011.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A PAN.OPTIKUM 1982-óta veszi be magát a világ különböző köztereire, hogy az akciószínház műfaját az irodalommal, a klasszikus színházzal és az opera műfajával ötvözve kápráztassa el közönségét. 1999-ben egyesítették erejüket a stuttgarti Nachwerk pirotechnikai csapatával, így a lenyűgöző látvány-, hangelemek (furcsa gépek, szines játékok, hátborzongató emberi és gépi hangok) a PAN.OPTIKUM előadások védjegyeivé váltak. A társulat ezalkalommal (2005-ben már egyszer jártak a Szigeten) TRANSITion című előadását hozza el a Szigetre, mely produkció 2011. februárjában az ausztráliai Perth Nemzetközi Művészeti Fesztivál nyitóelőadása volt.

A TRANSITion egy a társadalmakról, a közösségekben való együttélésről szóló, klasszikus filozófiai kérdéseket feszegető előadás, melyben olyan alapvető kérdések kerülnek terítékre, mint "Ki vagy mi tekint le ránk? Vajon van-e felsőbb erő vagy teljesen egyedül vagyunk a világban? Létezésünk a földi létre korlátozódik csupán?" A legtöbb vallás által feszegetett kérdések alapvető félelmünkkel szembesíthetnek minket, miszerint nincsenek felsőbb erők és létezésünk a halállal végleg befejeződik. A Wajdi Mouawad, libanoni író "The Sun nor the Death" című műve alapján készült előadásban megtalálhatóak a görög mitológia alakjai és a jelenkor figurái is, akik a különböző történelmi korokon keresztül cikázva keresik a boldogságot, a reményt. Mindeközben a rombolás - újjászületés körforgásának szimbólumain keresztül szembesülnek az élet körforgásával és annak gyönyörűségéivel.

Természetesen a műnek nem feladata, hogy a felmerült kérdéseket megválaszolja, sokkal fontosabb, hogy elvezessen mindenkit saját válaszaihoz. Pont ez a folyamat, melynek szimbólumai a fináléban csúcsosodnak ki egy, az egész emberiség számára fontos kérdést felvet: Lehetséges, hogy mi mindnyájan a létezés részesei vagyunk és ezáltal kapcsolódunk minden emberi lényhez az Univerzumban?

A(z) Sziget - Fidelio KultúrZóna - Utcaszínházak és utcazenék előadása

Bemutató időpontja:

Hozzászólások