Színház

T@rtuffe.hu

előadás, magyar, 2010.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Egy előadás, két helyszín. Élő videókapcsolat. Egy klasszikus darab újraértelmezése a technikai hatalom tükrében. Tartuffe 1400 kilométerről, Párizsból az Internet segítségével manipulálja a Budapesten élő Orgont és családját.

A(z) RS9 Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. október 6., RS9 Színház

Stáblista:

Hozzászólások

8/10
FElepHánt 2010 okt. 09. - 16:13:11 8/10
Nem kaptunk last minute jegyet a párizsi fapadosra, így Orgonék rumbach-pesti luxuspincéjében követtük az eseményeket. Dunajcsik Mátyás verziójában ugyanis lányuk, Marianne a francia fõvárosban, interneten keresztül hallgatja az atyai intelmeket, Tartuffe pedig onnan manipulálja a vallási tébolyba szédült hajdani áfa-csalót.

Még akadozik a technika, de Sipos Eszter elemi felháborodása az 1400 km-es távolság ellenére tökéletesen átjön, míg itt a szalonban Vékes Csaba innovatív rendezésében tárulnak fel a családi titkok. A jövõbeli võlegény mellett még a jelenlegi, az energikus Horváth Kristóf is szívesen hálna a dúskeblû szépasszonnyal, nem csoda: Fazakas Júlia hangja, mozgása, játéka ellenállhatatlan vonzerõvel sugározza be a színpadot. Bár klaviatúrán tévelyeg, de csalhatatlan ösztönnel húzza csõbe az álszent hozományvadászt. Felhõfi-Kiss László akkurátus üzletember létére megszállottként szeret bele a csuhás szélhámosba, érzékletes mimikával állít elénk egy olyan embert, aki jobban hisz a képernyõnek, mint annak, amit saját szemével lát. A csúcsjelenetben, mikor felesége hangi bravúrokkal, majd epilepsziás õrjöngéssel próbálja meggyõzni, becsapottságára frenetikus kitöréssel reagál. A párizsi színtér képei behomályosodnak, így inkább érezzük, mint látjuk Sipos Eszter hitelesen átélt kétségbeesését, Tartuffe szerelmi vallomása is fõleg Fazakas Júlia arcjátékából olvasható ki. Valcz Péter azonban mindenképpen hangsúlyos dicséretet érdemel, hiszen tõle származik a két helyszín és az õket összekapcsoló chat-híd briliáns ötlete.

Tulajdonképpen a fõpróbát láttuk, a mûszaki problémák a jövõben nem fogják nehezíteni a különleges virtuális tér kialakulását, mely újszerû megvilágításba helyezi a pazar játékot. Talán rádöbbenünk, mennyire kétes a web-es, netes kapcsolat, mivel a kamera látószögén kívül itt is történnek ellentmondásos akciók, - igaz, ilyen kiváló színészek esetén szemtõl- szembe is totálisan manipulálhatóak lennénk... Végsõ fokon persze, egyre jobban tudjuk, hogy mindennek az oka a galád Párizs-Budapest Tengely... Muszáj még egyszer megnéznünk: mit élhetünk át a másik helyszínen, miközben a kivetítve látjuk a budapesti helyszínt, emlékezetünkben pedig a háttérben történteket.Aztán nyilatkozunk majdand, melyik változatot ajánljuk. Vagy eleve kétszer is megéri...