Színház

Valahol Európában

musical, magyar, 2011.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A 2011-es évad új musical-bemutatójának színre vitelét a darab egyértelmű, évek óta tartó töretlen sikere mellett a Szabadtéri saját honlapján közzétett internetes szavazás eredménye is megerősítette: a nézők szinte ostromolták a Szabadtérit a musicalért. Dés László - Nemes István - Böhm György - Korcsmáros György - Horváth Péter: Valahol Európában című művének aktualitását kiemeli, hogy 2011-ben Magyarország az Európai Unió soros elnöke, amely alkalomból a szervezők fel szeretnék kérni Dés Lászlót egy új betétdal, az "Európa Himnusza" megkomponálására.

Az ország különböző színházaiból fantasztikus művészek vesznek részt a produkcióban: az Örkény Színház igazgatója, népszerű színművészünk, Mácsai Pál, a Nemzeti Színház direktora, generációja egyik legsikeresebb rendezője és színművésze, Alföldi Róbert, a Katona József Színház fiatal művésze, Keresztes Tamás, a Nemzetiből a tavaly a My Fair Lady-ben már nagy sikert arató Tompos Kátya és Szarvas József, aki filmes ismertségét az Üvegtigrisnek köszönheti, a Vígszínházból rendezőként és színészként ismert Szőcs Artur és a színpadi és filmes szerepei alapján egyaránt kedvelt Pindroch Csaba is szerepet kapnak a musicalben. A gyerekszereplők közt a Megasztárban feltűnt tehetséget, Patai Annát is láthatják a nézők, valamint színpadra lép egy igazán nagy reménység, a sugárzó kis zseni: Grünwald Dávid.

Romos, háborús környezet fogadja majd a nézőket a Valahol Európában előadásain. A dómhoz tartozó Dömötör-tornyot a falusiak templomaként szerepeltetik a darabban, és az állami intézetnek kialakított kastély is megelevenedik a több oldalas, forgó díszletben. Hogy minél megrendítőbb legyen a látvány, a pusztítást ábrázoló és az árvagyerekek hősiességét bemutató jelenetekben fényfestést, kaszkadőröket, égő kerítéseket, több tucat gumiabroncsot és vaságyat, berobbant ablakokat álmodtak az alkotók a Dóm téri színpadra.

A második világháborúban játszódó történet a rendező szerint igazán szívfacsaró lesz. Úgy fogalmazott: ömleni fog a könny a nézőtéren, ha megvalósítják azt az elképzelést, amit a tervezőkkel kitaláltak.

"Nagyon jól éreztem magam Szegeden tavaly nyáron - meséli Tompos Kátya. - Volt egy kezdeti félelmem a hatalmas tér miatt, aztán a szabad ég és az a rengeteg ember, aki mind az előadásra volt kíváncsi, elfeledtette ezt velem."

"Ez értékes zenés mű, Dés László eredeti és magas mércéje szerint megírt alkotás. Nem klisék szerinti sem a zene, sem a történet - mondja a darabról Mácsai Pál. - A zene - klasszikus és könnyűzene is - életem része, és bár a musical műfaja nem jellemző a pályámra, ebben az előadásban szívesen veszek részt. A Valahol Európában nem szórakoztatóipari mű, hanem eredeti mondanivalójával közös emlékezetünk része."

A(z) Szegedi Szabadtéri Játékok - Dóm tér előadása

Stáblista:

Hozzászólások