Színház

Virágos Magyarország

operett, 2 felvonás, 150 perc, magyar, 2012.

Értékelés:

19 szavazatból
Szerinted?

Ma este egész Magyarország Tunyándra egy kis alföldi falucskára figyel, hiszen itt ér véget a nagyszabású ünnepségsorozat, a SZÍVÜNK (Szent István Vándorünnep Nemzeti Kincseinkből). Nyulassy Viola helybéli virágkötőt egy csodálatos virágszobor megalkotására kérték fel a záróünnepség alkalmából, melyre visszatér szülőfalujába Szigeti Jácint is, Viola egykori szerelme, jelenlegi vidékfelemelési kormánybiztos. Hamarosan kiderül, hogy Tunyándon semmi sem a tervek szerint megy, ám összefogással végül sikeresen győzedelmeskedik az igazság, és minden hű szív megleli párját.

A magyaros dallamok, a megható és tanulságos történet, az operett csillogó világa minden magyar keblet megdobogtat. Könnyes szemekkel, arcunkon mosollyal fogunk felkelni székeinkből a három felvonásnyi felhőtlen szórakozás után.

2012 - VIDOR Fesztivál - CAPITANO-DÍJ - Az operett műfajának megújításáért

A(z) Kamra előadása

Bemutató időpontja:

2012. április 26., Kamra

Stáblista:

Szereplők

Szigeti Jácint (vidékfejlesztési kormánybiztos)
Nyulassy Viola (virágkötő)
Drevenka Norbi (személyi asszisztens)
Kovács Rózsi (néptáncoktató)
Bölcső Sándor (vállalkozó)
Bölcső Nikoletta (a lánya)
Nyulassyné Ibolya (polgármester)
Nyulassy Pista (a fia)
Hajmási B. Péter (polgárőr)

Hozzászólások

10/10
blindemouse 2014 jan. 01. - 13:39:26 10/10 Előzmény Sneczy
A legutolsó vélemények óta lehet hogy kicsit rövidebb lett az elõadás, sem hosszúnak, sem vontatottnak nem lehetett érezni.

Nagyon merész mondatok, már-már provokatív. Elismerés jár ezért a bátorságért a Kamrának, melynek nézõtéren azt feltételezzük, hogy az odajáró közönséget ebben a témában nem kell elgondolkodtatni. Éppen ezért mi sem gondolkodni mentünk, inkább remekül szórakoztunk, érzésem szerint így volt ezzel a nézõtéren mindenki.
Kinevetjük saját szomorú valóságunkat.

Igazán sweet ahogyan a színészek közül - Borbély Alexandra kivételével - hallhatóan senki nem tud énekelni, mégis láthatóan õk maguk is nagyon élvezik az elõadást.

Egy "must see show"

(A taps alatti zongora dallamot meg lehetne változtatni, nehéz volt rá ütemesen tapsolni :-) )
Sneczy 2013 máj. 23. - 09:18:30
"Ez egy pentaton ország." (Az év mondása.)
5/10
Edmond Dantes 2013 ápr. 28. - 10:02:19 5/10 Előzmény Edmond Dantes
Pardon, õ 10/6-ot adott...én maradok 10/5
5/10
Edmond Dantes 2013 ápr. 26. - 11:33:41 5/10 Előzmény user11
Egyetértek, de nekem a poénok se (igazán) ültek. Elõzõ hozzászóló elragadtatásában adott 10/5-öt. ..én meg azért, mert untam.
8/10
oszizambo 2013 ápr. 09. - 23:52:32 8/10 Előzmény user11
Sajnos volt benne Gogol, pedig a klasszikusok tiltott irodalom.
user11 2013 ápr. 08. - 00:53:11
Nekem erõltetett volt és vontatott, csak a poénok ültek, a dalok fele unalmas mind zeneileg, mind a szöveg, a fõgonosz csak a felénél jön be, gyenge konfliktusok, logikátlanság, és nem izgalmasak a sorsok sem. Az epizódisták nagyszerûek, Hajmási, közmunkások, és fõleg a titkár és Elek Feri, a többiek haloványak.A táncpróba is oké.
Nem túl fiatal Ötvös András Ónodi Eszterhez?
6/10
elszabó 2013 ápr. 08. - 00:05:41 6/10
Jácint, kormányunk Tunyándról származó vidékfelemelési kormánybiztosa mindent elrendez - és jé, hogy hasonlítanak az operett egyszerûsítõ szabályai mai valóságunkra! Lesz fél nap alatt törvényváltozás, a gaz tõkés elnyeri méltó büntetését, ki nem tesz az osztrák bank megrendelésére - de persze a párok is egymásra találnak. Kiváló és izgalmasan érdekes darab az aktuális Magyarországról: ha az elhangzottakat idézõjelbe teszem, vitriolos szatíra, ha nem, a kormánypártiak is elégedettek lehetnek igazságosztó Mátyás mai kormánybiztosával. A zene, az elõadás és a színészek mind-mind nagyszerûek! Pintér Béla, a zenés magyar színházi darabok (ami nagyon ≠ klasszikus operett) atyja nyilván másképp és tömörebbre formálta volna, de inkább örüljünk megtermékenyítõ hatásának.
10/10
barrix 2013 márc. 11. - 15:12:40 10/10
Idei eddigi legnagyobb színházi élményem. Drámát láttam jót, de nevetni nem tudtam szinte semmin. Itt már szinte sírtam néha. Szokásos zseniális alakítások, szinte mindenkinél. Nagyon jó a zene, a szövegek, a sztori is. Örülök, hogy ismét vannak a társulatban szikrázóan tehetséges fiatalok: Tasnádi Bence, Ötvös András! Rajkainak és Elek Ferinek pedig Kossuth-díjat!
10/10
FElepHánt 2012 ápr. 30. - 14:31:05 10/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

VIRÁGOS MAGYARORSZÁG Kovács Dániel Katona Kamra
Bóvliországról csak /nagy/operettet lehet írni, Vinnai András eszement öleteit a rendezõ szikár dramaturgiával fegyelmezi meg, így az ötlet-tûzijáték és a sziporkázó dialógusok maradéktalanul érvényesülnek. Revizorra nem telik nekünk, kormánybiztos érkezik a festett valóságba: Ötvös András pazar énekléssel mutatja meg a Kákonyi Árpád-Matók Tamás tandem zeneszerzõi és Máthé Zsolt dalszövegírói erényeit. A nélkülözhetetlen szubrett-táncoskomikus pár is megjelenik, Pálmai Anna vulkánikus lendülettel, hasító temperamentummal adja a tûzrõl pattant néptánc-oktatót, Tasnádi Bence pengeéles komikuma, villám-lába, metszõ orgánuma egybõl beindítja nevetõizmainkat. Beóvakodnak a közmunkások, nem sejthetjük még, hogy késõbb a társadalmi ranglétra felsõ fokain is bizonyíthatják karakterformáló képességeiket, parancsnokuk a nyalka kuruc Rajkai Zoltán, aki lehengerlõ alakításában a faluvégi mindenható frappáns karikatúráját rajzolja meg. A patak partján nem fehér ümögjeit mossa a hajdani szerelem szenvedõ tárgya, Ónodi Eszter virágot szed, hogy jusson azért valami dekoráció az ünnepségre szánt korona-makettre. Nagyot üt a konflikt: a helybeli oligarcha nem adja erre dísznövényeit, így a pályázati cél bebukik...
Kovács Dániel "Az élet álom"-ban nagyra értékelt rendezõi erényeit most is bizonyítja: arányosság, ötletesség, kristályszerkezet, - a tempó szédület, a színészvezetés termékeny. Három muzsikus tökéletes illúziót keltve kíséri a dalokat, slágeres, operettes, népszínmûvi reminiszcenciák, támadhatatlan stílusérzékkel, autentikus kreativitással. Van, hogy csak pár sor erejéig fakad dalra az indulat, még operai álrecitativóval is találkozunk. Kákonyi Árpád
és Matkó Tamás munkáját csak szuperlatívuszokkal jellemezhetjük, a megszólaltatás színvonala pedig alaposan felülüti a kõszínházi szokványt.
Szünet után felcserélõdnek a néposztályok, Pálmai Anna kukázóként szorgosan gyûjti a szemetet, ki más lehetne partnere, mint a - sajnos csak színpadi körülmények között - lefokozott kormánybiztos, a báva bunkóvá visszaalakuló Ötvös András. A bajuszkás vénember, Bodnár Erika polgármester asszonyként tér vissza, Borbély Alexandra, a cigánykamasz
hatásos figurájából vált Megasztár babérokra törõ playback-cicussá, csak Kocsis Gergely marad botladozó mamlasz, aki anyai láncain kívül még az ártatlanságát is elveszítheti.
Elek Ferenc basszusa nagyúri felhangokat kap, gonosz intrikusként áll bosszút a szerelmi elutasításért, ám a politikával szemben alulmarad, néhány SMS, néhány erélyes szó és az elektronikus deus ex machina, az élõ mobil-kapcsolat közli a törvényes megoldást.
Kaposvári modell: a nagymama nézheti egy az egyben, mi meg kiélvezhetjük az idézõjeles játékmód virtuozitását, az elsõgenerációs nagycsalád sem fog összeveszni a bravúros produkció három felvonásos gyönyörûsége után.
Az évad harmadik nagy dobása a Kamrában, de biztos, hogy rövidesen átkerül a Katona nagyszínpadára, ott is javulni kell a statisztikának...