Színház

V(oskovec) + W(erich), avagy amiről a levelek vallanak

színmű, 2015.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Ki volt tulajdonképpen Jiří Voskovec és Jan Werich? Két gimnáziumi osztálytárs, akik 1927-ben az egyik neves prágai avantgárd színpad - a Felszabadult Színház (Osvobozené divadlo) - sztárjai lettek. Két legendás alkotó, akik humorral harcoltak a fasizmus térnyerése ellen, akiknek A szamár árnyéka, illetve Hóhér és bolond című politikai szatírája előbb a Felszabadult Színház cenzúrázását, majd bezárását váltotta ki. Két jóbarát, akiknek útjait elválasztották a huszadik század történelmi eseményei. Jiří Voskovec 1948-ban a kommunisták elől Amerikába emigrált, ahol később Hollywoodban színészként ért el sikereket. Jan Werich Csehszlovákiában maradt, és annak ellenére, hogy tovább játszott és forgatott, munkája már sosem érte el a háború előtti színvonalat, nyomot hagyott rajta a szabadság hiánya és a rendszer diktátuma.

A két alkotó 1948-1980 közötti levelezése nem csak magával ragadó tanúbizonysága eredetiségüknek és művészi érettségüknek, de egyúttal feltárja a két barát magányát és elszigeteltségét a vasfüggöny két oldalán.

A darab rendezője Jan Mikulášek, akinek Europeana című előadását a 2013-as Csekkold fesztiválon láthatták a nézők. A kritikusok és nézők által is jól fogadott előadás Mikulášek alkotói pályájának csúcsát jelenti, amelyet a metaforikus jelleg és az erős emocionális képek használata jellemez.

A Színház a Korláton 2014-ben az Év Színháza címre jelölték.

A(z) Katona József Színház előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások