Zenekar

Budapesti Lantos Kórus



A Budapesti Lantos (korábban: Ifjúsági) Kórus elődjét 1950-ben alapította Darázs Árpád és Lantos Rezső Liszt-díjas karnagy. Darázs Árpád külföldre távozása után Lantos Rezső korán bekövetkezett haláláig, 1977-ig állt az együttes élén feleségével, Lantos Edittel együtt. Vezetése alatt a kórus nagy sikerrel vett részt Európa számos fesztiválján, első díjak sokaságával térve haza szinte minden jelentős nemzetközi versenyről (Arezzo, Hága, Llangollen, Debrecen). Ebben az időben számos magyar szerző ajánlotta művét az énekkarnak (többek között Bárdos Lajos 11 művét írta az énekkar részére).
1977-től 1996-ig az énekkar vezetője Strausz Kálmán Liszt-díjas karnagy volt. Ez alatt az idő alatt az énekkar egyre inkább állandó résztvevője lett a hazai koncertéletnek. Repertoárja döntő többségét oratorikus művek sokasága jelentette.
1996-tól az énekkar vezető karnagya Gerenday Ágnes, aki 1986-tól másodkarnagya volt a kórusnak. Ez idő óta az énekkar egyaránt énekel oratóriumokat és a cappella műveket (egyházi kórusműveket, versmegzenésítéseket, népdalfeldolgozásokat). A kórus az utóbbi években többször szerepelt sikeresen Hollandiában, Svájcban, Csehországban, Lengyelországban, Erdélyben, Ausztriában és Franciaországban.
Az énekkar rendszeres visszatérő vendége volt a salzburgi koncertévadnak. Talentum Kórus néven nagy sikert arattak Bach: Karácsonyi oratórium, Händel Messiás, Franz Schmidt: Das Buch des sieben Siegeln és Benjamin Britten: Háborús requiem című műveinek előadásával. Több éven keresztül rendszeres közreműködői voltak a Festspielhaus újévi koncertjeinek (Beethoven: IX. Szimfónia, Orff: Carmina Burana).
Számos CD-felvételen működtek közre (például Max Bruch: Mózes, 2002; Ghymes - Álombálom, 2008; Sümegi Eszter - album W. Gluck műveiből, 2011), készítettek demo CD és DVD felvételeket is saját hangversenyeikről.
Az énekkar és Lantos Rezső özvegye 1997-ben közösen hozták létre a Lantos Rezső Emlékalapítványt, amely tehetséges, fiatal karnagyok támogatását tűzte ki céljául, ennek jegyében díjakat ajánlott fel a legjelentősebb hazai nemzetközi versenyeken (Debrecen, Budapest). 2003-tól az Alapítvány kezdeményezésére hozta létre a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a fiatal karvezetők számára a Lantos Rezső nevét viselő karvezető versenyt.
A Budapesti Ifjúsági Kórus 2017-ben vette fel az alapító karnagy nevét születésének 90. évfordulója alkalmából. 2017 óta másodkarnagya Szarka Tamás, aki jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorandusza.


Hozzászólások