Zenekar

Shortparis



Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A Shortparis előadásait áthatja az igazi orosz életérzés. A novokuznyecki gyökerekből hozzák a szibériai ősi vadságot, melyet végül izgalmas formákba öntenek a legeurópaibb orosz városban, Szentpéterváron. Saját magukat a modern zenei színtér ellentéteként pozicionálják, hangzásukat audioszínházként jellemzik.


Bár a színházi kereteket feszegetik, nem tekintik magukat színháznak abban az értelemben, hogy az a műfajok, művészeti ágak olvasztótégelye. Számos kreatív világból táplálkoznak, de mindezt váratlan, formabontó módon teszik – inkább kizökkentenek, és szembe mennek az árral. „Utálom az orosz balettet, nagyon nem szeretem az orosz kultúra ezen aspektusát. Hozzám a punk rockerek színpadi mozgása áll közel a nyers erejük miatt. Plasztikus, veszélyes: gyönyörű modern tánc” – nyilatkozta Nyikolaj Komjagin, a banda énekese.


A Shortparis zenéje kettős, a harmónia hamar disszonánssá válik. Elvük, hogy a gyönyörű popmelódiát kötelező megzavarni, ez a feszültség teszi őket egyedivé. Előszeretettel választanak abszurd kifejezésmódokat, ezért írták például a My Russia című számukat franciául. Énekelnek még oroszul, angolul, görögül és kirgiz nyelven is. A zeneszerzés a banda számára egy ötlet vagy eszme minél tökéletesebb kifejezése: a zene jön először, majd experimentális jelleggel kiegészül a koreográfiával és a designnal.


A zenekar tagjai
Nyikolaj Komjagin: ének
Alekszandr Galjanov: gitár, billentyű
Alekszandr Ionin: gitár, basszusgitár, harmonika
Pavel Lesznikov : dob, sampling
Danyila Holodkov: dob, ütőhangszerek


Lemezek
Дочери (Daughters), 2013
Пасха (Easter), 2017

Tagok

 

Hozzászólások