Péter Dávid megmondja

Az RTL Klub totálisan leuralta a magyar sorozatgyártást

A mi kis falunktól kezdve a Mellékhatásig itt van minden, amit a televíziós újságírók által csak díjazni lehet. 15 jelölésből 13 RTL-es és csak 2 TV2-es. Nagy izgalmakra nem lehet számítani, ez rajt-cél győzelem.

Korábban megnéztük a showműsorokat, aztán a műsorvezetőket, zsűritagokat, most pedig a Televíziós Újságírók Díjának harmadik elemét vesszük át. Jöjjenek a sorozatok és a színészek!

 

Heti sorozat

  • A mi kis falunk (RTL Klub)
  • Apatigris (RTL Klub)
  • Mellékhatás (RTL Klub)

Az RTL-nek itt nem nagyon kell izgulnia, biztos, hogy ők fogják elvinni a díjat. Csak az a kérdés, hogy a szakmai zsűri mit értékel jobban. A sokadik éve sikeresen futó falusi vígjátéksorozatot; esetleg a belbudai villában élő elvált úszómester három felnőtt lányával való hétköznapi dramedyjét; vagy talán a  saját ötleten alapuló, egy-két szálon életidegen, de tanulságos, illegális béranyaságról, a saját testünkhöz való jogokról, női princípiumokról szóló, erős képi világgal rendelkező Mellékhatást? 

A mi kis falunknak nem kell több hype. Szerintem elég elismerés az, amit a rajongóktól kap a sorozat. Illetve kritikailag is megkapta már a jóságos áldást. Az Apatigrisben többször is leültetett a képernyő elé. PEdig ez nem kimondottan az én műfajom. Illetve azt hittem, hogy nem az, mert habkönnyű vígjátéknak lett eladva, álcázva, aztán kiderült, hogy a banális viccek, az aranyos cukiskodás mögött azért vannak mélyebb drámák. És ezek a pillanatok jól vannak megmutatva, a színészek kiválóan adják elő. Nem esik le egy mozdulat sem a vászonról, sehol sem lóg ki a lóláb. Tök életszerű számomra minden jelentéktelen kis szál is. Ez talán nagyban köszönhető a megírt párbeszédeknek.

A Mellékhatás egy nagyon erős alapra van építve. Jó a sztori felütése, de a szerkezetben azért vannak necces statikai megoldások, ami miatt néha kicsit billeg az egész. A hibái is kiemeli a tömegből a sorozatot. Míg A mi kis falunk és az Apatigris esetében azért megvoltam a szokásos heti epizódom nélkül, addig a Mellékhatásnál egyből pótoltam a lemaradást. Sőt! Előfordult, hogy ehhez a műsorhoz igazítottam az esti programot. (Lineáris tartalomfogyasztás for a life!)

Napi sorozat

  • Bátrak földje (RTL Klub)
  • Drága örökösök (RTL Klub)
  • Mintaapák (TV2)

Na, ezek közül csak a Drága örökösökből láttam egy teljes részt, az is a sorozatzáró nagy finálé volt. A Bátrak földjéből egy jelenetet csíptem el, míg a Mintaapák tekintetében csak a beharangozó videókból tudok táplálkozni. Utóbbi nekem első ránézésre olyan volt, mint a Válótársak, így ezért úgy voltam vele, hogy azt láttam, úgyhogy nem kell belőle egy újabb változat, köszönöm. A Bátrak földje nem tudott betargetálni, így maradt a Drága örökösök. Habkönnyű limonádé, jár neki a díj. Ugyanakkor itt javaslom felterjeszteni az alábbi javaslatot, hogy a jövő évi gálára egy külön emlék plakettet kapjon a Barátok közt. Vagy legyen egy Arany Galacsin-díj a legjobb haláljelenetnek. 


Színésznő

  • Borbély Alexandra (Mellékhatás)
  • Rujder Vivien (Apatigris)
  • Sztarenki Dóra (Mellékhatás)

Itt se fogja csonkig rágni a kezét az izgalomtól az RTL... A három színésznő közül én Sztarenki Dórának adnám a díjat. Borbély Alexandra és Rujder Vivien is kiváló színésznők, adott szerepükben tökéletesen hozták azt, amit a karakter megkívánt tőlük, de Sztarenki Dóra élte igazán a szerepét. Ha képernyőn volt, akkor nem a színésznőt láttam, hanem a Mellékhatásban megformált, idegesítő, nagyszájú csajt. Ebben tudott ő plusz értéket adni a sorozathoz. Borbély Alexandra talán nem is volta annyira meghatározó karaktere a történetnek, mint ő. Rujder Viviennek pedig túl sok emberrel kellett osztozkodnia a képernyőidővel. Nyilván, rövid idő alatt is megmutatkozhat a benne rejlő hatalmas tehetség, de nem ütött át a képernyőn keresztül annyira. Jó volt. De, ha rangsorolni kell, akkor ebben a mezőnyben Sztarenki jár előbbre.



Színész

  • Mészáros Béla (Mintaapák)
  • Nagy Zsolt (Mellékhatás)
  • Scherer Péter (Apatigris)

Nagy Zsolt. Ennyi. Pont.¹ 

Mellékszereplő

  • Bánki Gergely (A mi kis falunk)
  • Barta Ágnes (Mellékhatás)
  • Haumann Máté (Mellékhatás)

Itt ugyan nyugodt szívvel lehetne adni Bánki Gergelynek a díjat, hisz stabilan hozza a nem is annyira mellékes figurát Pajkaszegről, de én inkább Barta Ágnesnek adnám a díjat. Haumann Máté is tök jól fallabdázott a főszereplő dokival, meg talán még az a kocsmai koktélozóa, sörözős jelenetben is penge volt, szóval az a pár jelenete fasza volt, de jelenléte nem adott hozzá annyit a történethez, mint Barta Ágnesé. Ő hozta a nőt, akit a panel börtönből ki lehetett volna menteni egy illegális béranyaság bevállalásával. És hát ott neki köszönhetően volt is egy erős abuzáló kapcsolatnak a nagyon életszerű megvillantása, amiben szörnyű volt látni - annyira valóságos volt - , mint tehetetlen, szenvedő áldozatot. 

¹ Hát Nagy Zsoltról nem lehet, konkrétan fizikai képtelenség rosszat írni. Ő a színészet Tom Bradyje, Schubertje, Rembrandtja, Nikola Teslája, Marie Curieje és Edgar Allan Poeja egyszerre, hogy mást ne mondjak. A Mellékhatásban is olyan volt a szerepe, hogy be kellett tőle szarni. A karaktert hibátlanul hozta. Sőt! Sokkal többet adott hozzá. A jelenetek azért működtek, mert ő volt ott. Lehetett érezni, hogy a Nagy Zsolt szájából elhangzottaknak súlya és következménye van. De, ha kell, akkor a tettlegességig is elmegy. Ugyanakkor némán is tud fenyegető lenni a jelenléte. Na, a sok negatív jellemvonás mellett viszont érzelmes is. Ezt egyszer tudta megmutatni, de az az egy jelenet is bőven elég volt - a be nem fejezett sexjelenetre gondolok. Egyszerűen minden szerepben zseni. Nekem ő a magyar Jake Gyllenhaal.