sPORT

2021 sport botrányai és érdekességei

Idén bővelkedtünk sporteseményekben, hiszen a koronavírus-járvány miatt tavaly elhalasztott nyári olimpiát és labdarugó Európa-bajnokságot is 2021-ben rendezték meg. Persze felemelő pillanatok mellett volt bőven botrány is a sportpályákon, az öltözőkben vagy éppen a klubok és sportszövetségek irodáiban.

1. Petry Zsolt kontra Gulácsi Péter

Tavasszal érdekes kardcsörtének lehettünk szemtanúja. A pro és kontra érvek ezúttal nem a sportpályán, hanem a virtuális térben ütköztek a “nézetek”. A Lipcsében szolgáló magyar kapus Gulácsi Péter és felesége állt ki a “család az család” kampányban a sokszínű családok mellett, sőt a hálóőr még szivárványos karszalagot is felvett. A Bundesligában évek óta megszokott megnyilvánulás ez, többször előfordult már, hogy a pálya négy sarkában szivárvány színű szögletzászlók lobogtak, illetve Münchenben egy-egy estére az egész stadion szivárvány színben pompázott.

Forrás: Hendrik Schmidt/picture alliance via Getty Images

 

A dologból úgy lett ügy, hogy a belini Hetha BSC alkalmazásában álló Petry Zsolt kapusedző a Magyar Nemzetnek adott interjújában kritizálta Gulácsi kiállását, sőt ennél tovább menve állást foglalt a migránsok ellen. Holott mindenki látja, tudja, hogy Európa szinte valamennyi csapata ma már sok nemzetiségű. A pályán egymás mellett küzdenek keresztény és muszlim vallású játékosok. A német bajnokságban szintén támogatják a sokszínű csapatokat.

Mivel Petry alkalmazásakor aláírta a Hertha BSC ezirányú állásfoglalását is, így a klub rövid időn belül megszabadult a magyar trénertől.

2. A Turi-ügy

Az ismert és eredményei alapján sikeres úszóedző ügye csak az olimpia után pattant ki, miután a medencék világától visszavonult Cseh László kiteregette a szennyest. A kezdetben tagadó Turi György később – egyre több sportoló megszólalása után – elismerte érintettségét és elnézést kért mindenkitől, ha – mint ő fogalmazott –, bárkit megsértett volna. Az ügyet a Magyar Úszó Szövetség illetékes bizottsága vizsgálta. Turi már korábban lemondott minden tisztségéről, így végül időlegesen “elült” a vihar.

Fehér tenyér és Whiplash

3. A vezérszurkoló az öltözőben fenyegette meg a játékosokat

Egészen meghökkentő és hihetetlen botrányról számolt be Puskás Artúr, a ZTE férfi kosárlabdacsapatának szakmai igazgatója.

A férfi kosárlabda-bajnokság első fordulójában a két ősi rivális, a ZTE és a Körmend csapott össze Zalaegerszegen. A végig szoros és kiélezett meccset a vasiak nyerték meg. Puskás Artúr, aki a ZTE szakmai igazgatója, a mérkőzés után írt blogjában arról számolt be, hogy a hazai csapat vezérszurkolója bement a ZTE-játékosok öltözőjébe és megfenyegette a kosárlabdázókat.

Az eset szinte példátlan, mint ahogyan az az őszinte kommunikáció is, amely Puskás Artúr blogjában olvasható. Azaz: nem akarták szőnyeg alá söpörni az ügyet, nem akarták csendben, házon belül elintézni, hanem a nyilvánosság erejét is felhasználva talán jobb belátásra bírják a magáról megfeledkezett szurkolót.

4. Conor McGregor tündöklése és bukása

A méltán népszerű ketrecharc (UFC és Bellator) koronázatlan királya volt a valaha két súlycsoportban is világbajnoki övet szerzett ír szupersztár. Azonban Conor McGregor utolsó négy mérkőzéséből már hármat elveszített. 2021-ben ráadásul kétszer is ugyanattól az embertől (Dustin Poiriertől) kapott ki, és egyszer sem ment végig kettejük összecsapása.

Forrás: Stacy Revere/Getty Images

 

Előbb januárban McGregor elszenvedte élete első TKO-s vereségét, majd júliusban jött a nagy visszavágó, legalábbis papíron. Történt ugyanis, hogy a korábbi bajnok lába már az első menetben megadta magát, lényegében szilánkosra törött.

A Forbes listája szerint mindezek ellenére 2021-ben 180 millió dolláros bevételével McGregor volt a legjobban fizetett sportoló a világon. Ezzel az ír ketrecharcos megelőzte Lionel Messit (130 millió) és Cristiano Ronaldót (120) is. A Dallas Cowboys irányítója, Dak Prescott 107 és fél milliót keresett, az amerikai futballista 11 millióval megelőzte a kosárlabdázó LeBron James-t. Lewis Hamilton 82 milliós keresetével a 2021-ben 7. Super Bowl címét megnyerő Tom Brady (76 millió) előtt végzett.

5. A legjobban kereső női sportoló Naomi Osaka

Persze a 2021-ben az Ausztrál Openen győztes teniszező 60 millió dolláros bevételét nem csak a pályán ütögette össze. Az év második felében a japán teniszező többször került a sajtó kereszttüzében. A saját elmondása szerint mentális problémákkal küzdő japán-amerikai teniszezőnő a Roland Garroson első fordulós mérkőzése után nem volt hajlandó részt venni a sajtótájékoztatón, amiért büntetést kapott, majd Osaka visszalépett a tornától. Naomi kihagyta Wimbledont is, a US Openen – ahol korábban tornagyőzelmet aratott 2018-ban és 2020-ban is – két győzelem után kikapott Leylah Fernandeztől. A kanadai lány végül a döntőig menetelt, ahol a brit Emma Raducanutól kapott ki a tinédzserek csatájában.

Forrás: Elsa/Getty Images

 

Osaka élettársi kapcsolatban él az amerikai rapper Cordae-vel. A négyszeres Grand Slam-győztes teniszező már a jövőre is gondol és igyekszik jól befektetni a megkeresett pénzét. Naomi Osaka idén társtulajdonosa lett az észak-amerikai pofi női labdarúgó-bajnokságban (NWSL) szereplő North Carolina Courage csapatának.

Forrás: Kevin Mazur/MG21/Getty Images For The Met Museum/Vogue)

 

6. Akit hazaküldtek az olimpiáról

A magyar olimpiai csapat sikeres szereplése mellett nem mehetünk el szó nélkül a negatív események mellett sem. Még el sem kezdődött a tokiói ötkarikás játékok máris megvolt az első magyar “botrány”. Magyarovits Zoltán, Kós Hubert edzőjének a tokiói olimpiából annyi jutott, hogy az átállás és a felhangolódás utolsó két hetében ott lehetett tanítványa mellett a válogatott korijamai edzőtáborában. Azt szerette volna, hogy az ötkarikás versenyeken is tanácsokat adhasson a 200 vegyesre készülődő junior világcsúcstartó versenyzőjének.

Magyarovits Zoltán kilenc éve dédelgetett álma London és Rió után azért hiúsult meg, mert az egykor az „Úszópápa” Széchy Tamás tanítványai közé tartozó edző nem fért bele abba az igencsak szűkre szabott keretbe, amivel a Magyar Úszószövetség gazdálkodhatott az olimpiai akkreditációval rendelkező szakembereinek kiválasztásakor.

Magyarovits Zoltán: “Nem így terveztem az életemet, de ha ezt a nem éppen hálás szerepet kaptam a sorstól, tudomásul kell vennem, hogy sorozatban a harmadik olimpián is csak itthonról szurkolhatok a tanítványomnak, illetve azoknak az úszóknak, akiket egykor én hoztam fel az élvonalba, majd nevelőedzőként más mestereknek kellett átadnom.”

7. Milák Kristóf és Selmeci Attila szakítása

Egy újabb uszodai ügy. Selmeci Attila és Milák Kristóf nyolc évet dolgozott együtt. Nyugodtam kijelenthető, hogy Selmeci csinált bajnokot az ifjú titánból. A világbajnok és világcsúcstartó Milák Kristóf olimpiai csúccsal nyert aranyérmet 200 méter pillangón a tokiói olimpián.

A győzelmi mámor után jöttek a hétköznapok és kiderült, hogy mester és taníványa már nem tud együtt dolgozni egymással. Selmeci Attila elmondta amikor Milák a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon Michael Phelps világcsúcsát megdöntve lett aranyérmes 200 méteres pillangóúszásban, az megváltoztatta a tanítványát.

„Kristófból hiányzik az alázat. Az igazán nagy sportolókra jellemző, hogy emberileg is alázatosak. A sportágukkal, az edzőjükkel, a társaikkal, a környezetükkel szemben. Ha valamiben előre kellene lépnie, az ez. A fizikai teljesítőképessége alapján már most nagy sportoló, de a szó igazi értelmében hatalmas sportember, példakép csak akkor lesz, ha ezen a téren is képes a fejlődésre.”

Így aztán Milák és Selmeci útjai különváltak, igaz mindketten maradtak a Budapest Honvédnál. Milák Kristóf új edzője Virth Balázs lett.

8. Őrségváltás a Magyar Olimpiai Bizottságban

Egy sikeres nyái olimpia után ősszel még nyoma sem volt annak, hogy belső feszültségek tagolják a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségét és a közgyűlést is. Persze, ahogy lenni szokott mindig a másik adja, adta az első pofont. A MOB elnöksége idejét látta annak, hogy alapvetően megváltoztassa a közgyűlésbe delegáslás módját a sportszövetségek, illetve a társ szervezetek részéről. Rögtön kiborult a bili, amikor kiderült, hogy több évtizedes gyakorlatot akar megszüntetni a MOB. Például az egyik ilyen sérelem volt, hogy az új alapszabály értelmében megszűnt a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) örökös elnökének, Novotny Zoltánnak a 36 éve tartó MOB tagsága.

Aztán sorra derültek ki az ügyek, miszerint Kulcsár Krisztián MOB-elnök jogosulatlanul vette fel milliós prémiumot még 2020-ban és azt nem más, mint a szervezet főtitkára, Vákássy Bálint engedélyezte.

Az elnök bizalmi szavazást kezdeményezett maga ellen, és ekkor már nyílvánvaló volt, hogy a MOB öt olimpiai bajnok tagja is Kulcsár távozása mellett állt ki.

Ráadásul a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor még jobban kiborította azt a bizonyos éjjeli edényt, amikor elárulta, hogy az olimpia előtt a MOB főtitkára meg akarta akadályozni Selmeci Attila kiutazását.

Végül a Magyar Olimpiai Bizottság rendkívüli közgyűlése csütörtökön megvonta a bizalmat az elnöktől, Kulcsár Krisztiántól, aki bejelentette, január 31-étől lemond a posztjáról, már az utódja utazhat el a pekingi olimpiára.

A bizalmi szavazás végén Wladár Sándor dobta be az utolsó szavazólapot az urnába. Végül 43-an szavazhattak a rendkívüli közgyűlés egyetlen napirendi pontja kapcsán.

Egy érvénytelen szavazat volt. Az igen szavazatok 18, a nem 24 – a közgyűlés megvonta a bizalmat Kulcsár Krisztiántól.

Kulcsár Krisztián: “Tudomásul veszem a döntést. Én már nem utazom el Pekingbe. Január 31-étől lemondok az elnöki posztomról. Amennyiben február elsejéig megválasztják az utódomat, ő ott lehet a téli olimpián.”

9. Szilágyi Liliána ügye

A PORT.hu is megírta a 35 éves magyar úszónő bántalmazási ügyét, aki édesapját vádolja. Mindössze egyetlen nap alatt nagyon sokan álltak ki Lilu mellett.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke (MÚSZ) elrendelte a szövetség fegyelmi és gyermekvédelmi bizottságának vizsgálatát Szilágyi Zoltán edzői tevékenységével kapcsolatban, a tréner lánya, Szilágyi Liliána szerdán közzétett nyilatkozata után.

Forrás: Andrea Staccioli/LightRocket via Getty Images

 

A MÚSZ csütörtöki esti közleménye szerint a “két testület feladata valamennyi érintett meghallgatásával feltárni”, hogy a Stamina SK-t irányító Szilágyi Zoltán edzői tevékenysége során megsértette-e, és ha igen, milyen mértékben a szövetség etikai, fegyelmi és gyermekvédelmi szabályzatát.

“Ahogy megválasztásom óta többször is leszögeztem: bántalmazásnak nincs helye az uszodában” – idézte a közlemény Wladár Sándort.

A szövetség felhívta a figyelmet, Szilágyi Zoltánnak idén volt már egy fegyelmi ügye, miután egy versenyen minősíthetetlen hangnemben támadt a versenybíróság vezetőjére, amiért korábban a kisebbik lányát, Gerdát kizárták egy szabálytalanság miatt az egyik hátúszószámban. Szilágyi Zoltán akkor írásbeli megrovásban részesült.

Szilágyi Zoltán csütörtökön reagált lánya vádjaira, s jelezte, hogy büntetőeljárást indít a kijelentések miatt, egyúttal arra kérte lányát, hogy a jövőben ne használja családi nevét.

Forrás: 24.hu/Nemzeti Sport/Magyar Nemzet/MTI