sPORT

Berecz Zsombor éremért vitorlázhat kedden

A Finndingiben szereplő Berecz Zsombor a második helyen bejutott az éremfutamba vasárnap a tokiói olimpián. Az Enosima Jachtkikötőben kedden az első tíz helyezett száll vízre a dupla szorzós éremfutamban, a többiek számára befejeződött a verseny. Semmit nem akarok elkiabálni, ám az egész héten magabiztosan vitorlázó Berecz mindenképpen éremesélyes, ő mindent megtesz a végső sikerért, a többi már a szelek dolga…

A világ- és Európa-bajnok magyar vitorlázó a kilencedik részversenyben negyedik lett, a tizedikben szintén, de egyik fő vetélytársa, a spanyol Joan Cardona csak nyolcadikként futott be. Így helyet cseréltek, Berecz feljött másodiknak, hátránya kilenc helyezési pont a címvédő brit Giles Scott mögött. A futamot a 2020-as világbajnok új-zélandi Junior Josh nyerte, aki ezzel a negyedik helyre lépett előre, a magyar hajóstól tíz ponttal van lemaradva.

Berecz Zsombor / Forrás: Getty Image

 

Berecz Zsombor az M4 Sportnak nyilatkozva jónak nevezte a vasárnapi versenyzését. Azzal kapcsolatban, hogy a kilencedik futamban megint hátsóbb pozícióból kellett felzárkóznia, megjegyezte: mindig extra motivációt ad a neki, ha hátul van.

“Nem volt könnyű nap. Nagyon fáradt vagyok, örülök, hogy lesz egy pihenőnap a medal race előtt. Közhelynek hangzik, de ma is otthagytam mindent a pályán, de hát ez kell ahhoz, ha az ember el akarja érni a célját”

– értékelt Berecz Zsombor, hangsúlyozva, hogy harcolni fog az utolsó futamban.

“Nem kérdés mi a cél, mi a terv, meg kell nyerni az utolsó futamot, és bízni a legjobbakban. A jóisten eddig is fogta a kezemet, bízom benne, hogy nem engedi el” – folytatta.

Az éremfutamban várható taktikát illetően kiemelte, hogy az egy gyorsabb verseny lesz, élesebb bójavételekkel, sok akcióval.

“Ha jó rajtot veszek és tisztán vitorlázhatok az első három-négy percben, és végre eltaláljuk a jó oldalt is, akkor jó lesz”

– vélekedett, majd azzal zárta összegzését, hogy annál édesebb a siker, minél nehezebb kiharcolni.

 

Berecz Zsombor / Forrás: Getty Image

 

Kelemen Tamás, a magyar vitorlás csapat vezetője és Berecz edzője az MTI-nek elmondta, a magyar vitorlázó nagyot küzdött mindkét futamban.

“Van az úgy, hogy a futam elején nem mindig jönnek a lapok, ezért Zsombinak meg kellett küzdenie a jó helyezésekért. Ami kemény megterhelést jelent, mivel a Finndingi a fizikailag legkeményebb osztály” – fogalmazott Kelemen Tamás.

Hozzátette, nagyon reménykeltő Berecz Zsombor pozíciója az éremverseny előtt.

“A 2-3. helyért komoly küzdelem lesz, akár előrébb is léphet, az üldözőkkel szemben pedig van egy kis előnye” – mondta.

Az állás az éremverseny előtt:
1. Giles Scott (brit) 28 helyezési pont
2. Berecz Zsombor 37
3. Joan Cardona (spanyol) 39
4. Junior Josh (új-zélandi) 47
5. Nicholas Heiner (holland) 52

A magyar vitorlázás eddig egy olimpiai medállal büszkélkedhet, 1980-ban, Moszkvában a Detre testvérek harmadikok lettek Repülőhollandiban.

Kozák Luca nem jutott döntőbe 100 m gáton

Kozák Luca az elődöntőben nem ért célba, így nem jutott be a fináléba 100 m gáton vasárnap a tokiói olimpián.

A 25 éves futó a szombati előfutamból helyezéssel, 12.97 mp-cel a harmadik helyen célba érve jutott tovább. Az elődöntő első futamában – ahogy jósolta – a nyolcas pályára került, amiről korábban azt mondta, szeret ott futni. A három elődöntős futamból az első két helyezettek mellett a további két legjobb időt elérő került a fináléba.

Kozák Luca / Forrás: Getty Image

 

A debreceni sprinter májusban 12.81 mp-et futott Savonában, ez idei legjobbja, míg egyéni csúcsa a 12.71 mp-es országos rekord. Az olimpia előtt úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt évek eredményei alapján 12.65 és 12.70 közötti idővel lehet bekerülni az olimpiai döntőbe, ő pedig szeretne azok között lenni, akiknek erre van esélyük.

Kozák az elődöntőben nem jól rajtolt, de kezdett felzárkózni, ám féltávnál elvesztette az egyensúlyát, és a hetedik gátnak nekiszaladva elesett.

“A harmadik-negyedik gátnak aláfutottam, aztán a hetediket letalpaltam és ennyi volt. Ez van, amikor nem magamra figyelek, csak megyek előre” – nyilatkozott Kozák Luca. – “Most rengeteg érzelem van bennem, nem így jöttem ki, hogy ez lesz a vége. De lesz még olimpiám.”

Hozzátette, vannak visszatérő hibák, melyeket ki kell javítania.

“Bíztam benne, hogy 12.80-on belüli időt tudok futni” – mondta. – “Megyünk tovább, jövőre sok nagy verseny lesz, remélem, előbb-utóbb odakerülök a legjobbak közé.”

Nguyen Anasztázia nyolc centiméterrel lemaradt a női távolugrás döntőjéről

A vasárnapi selejtezőben az MTK ugrójának a három kísérletéből egy volt érvényes, 6,52 méteres eredménye pedig kevésnek bizonyult a fináléba jutáshoz, amelyhez ezúttal 6,60 méter is elég volt.

A világbajnoki 12. helyezett Nguyen Anasztázia összesítésben a 16. helyen zárt.

“Nem ugrottam rosszul, bár két érvénytelen kísérletem volt, de annak örülök, hogy ezek ellenére sikerült egy jó eredményt elérnem”

– mondta az MTI-nek a 28 éves atléta, aki korábban sprinterként versenyzett. Hozzátette, sajnos mostanában jellemző rá, hogy sok az érvénytelen ugrása.

Kozák Luca / Forrás: Getty Image

 

Megjegyezte, bosszantó, hogy nyolc centiméteren múlott a döntőbe jutás.

“Főleg azért, mert képesnek érzem magam egy 6,60-as ugrásra. Minden megtettem, most így sikerült” – összegzett Nguyen Anasztázia.

3000 méteres akadályfutásban Tóth Lili Anna és Kácser Zita sem jutott döntőbe

A két magyar futó közül egyértelműen a 22 éves Tóth Lili Anna teljesített jobban, aki bátor versenyzéssel kezdett, az élbollyal haladt, ez azért is jó döntésnek bizonyult, mert kimaradt egy bukásból, ami az üldözőket érintette. Sőt, egy ideig vezette is a mezőnyt, az utolsó két körre kezdett fáradni.

Végül óriási egyéni csúcsot ért el – csaknem tíz másodpercet faragott eddigi legjobbjából -, a harmadik futam hetedik helyén ért célba, és 9:30.96 perces idejével összesítésben a 18. lett. A BHSE futója kevesebb mint öt másodpercre volt az utolsóként döntőbe került riválisától. Az első három helyezettek mellett a hat legjobb időt elérő jutott a fináléba.

“Az első ezer méter ideális volt nekem, talán még egy kicsit lassú is. Az egyéni csúcsért jöttem, ezen tíz másodpercet sikerült javítanom, ami elég sok 3000 m akadályon”

– nyilatkozott Tóth Lili Anna. Elárulta, 9:30 és 9:40 perc közötti eredményre számított, őt is meglepte a 9:30-as idő.

“Emellett 1200-1400 méteren át vezettem, így ez egy nagyon jó futás volt. A nagy világversenyek nekem extrém jól sikerülnek, feldob a hangulat, a szurkolás, hogy nem csak magamért futok, hanem a HUN feliratot is viselem a mezemen” – hangsúlyozta a 2014-es ifjúsági olimpián harmadik magyar versenyző.

Kiemelte, az olimpia előtt 57. volt a világranglistán, most pedig a 18. lett.

“Nincs szégyelnivalóm” – mondta mosolyogva.

Kácser Zita a második futamban 10:43.99 perccel az utolsó helyen ért célba és összesítésben sem tudott megelőzni senkit, így a magyar csúcstartó (9:26.59 p) a 41. helyen zárta a játékokat.

“Megszenvedtem ezt a futást, nehezen bírom a meleget, a pályán 39 fok volt. Kihoztam ebből, amit tudtam. Mivel ez az első olimpiám, összességében pályafutásom koronája ez a futás” – fogalmazott Kácser Zita.

Gyurátz Réka kiesett kalapácsvetésben

A harmadik nap programjának első számára reggel kilenc órakor már 30 fokos melegben került sor az Olimpiai Stadionban. A selejtező szintet 73,50 méterben határozták meg vagy a 12 legjobb folytathatta a fináléban.

A szombathelyi dobó egyéni csúcsa 72,70 méter, idei legjobbja pedig 70,77 méter.

A 2013-ban ifjúsági világbajnok Gyurátz két érvénytelen kísérlet után harmadikra 66,48 métert ért el, ezzel a 12. lett csoportjában, összesítésben pedig a 26. helyen végzett.

“Csalódott vagyok, sokkal jobb állapotban vagyok annál, mint amit ez az eredmény mutat. Innen fel kell állni” – jelentette ki Gyurátz Réka. – “Fel kéne nőnöm végre, mert van egy visszatérő technikai hibám, amit edzéseken már sikerült megoldani.”

Hozzátette, 70 méter körüli eredménnyel lett volna elégedett, és ez lehetett volna a második világversenye, ahol meg tudja dobni a 70 métert.

A hollandokkal negyeddöntőzhet a magyar női vízilabda-válogatott

Minden bizonnyal a hollandokkal csap majd össze a tokiói olimpia női vízilabdatornájának negyeddöntőjében a magyar válogatott. A magyar válogatott 11-9-es vereséget szenvedett Kínától.

“Nem leptek meg a kínaiak, magunkat vertük meg azzal, hogy nem voltunk élesek támadásban. Az ellenfél fizikálisan erősebb, ezért sanszot nem adtak a centereinknek, emellett fásultságot is éreztem a csapaton”

– értékelt Bíró Attila szövetségi kapitány, aki a második félidei feltámadásról azt mondta, védekezést váltottak, amit talán hamarabb is lehetett volna, ennek köszönhetően Magyari Alda magára talált a kapuban.

Forrás: Getty Image

 

A magyar hálóőr úgy vélte, jobban kellett volna bíznia a blokkokban. A folytatást illetően kijelentette, most nem omolhat össze senki, mert ennél jobban kell játszani az éremszerzéshez.

“Nem történt semmi! A most következő három mérkőzésért érkeztünk Tokióba. Estig mindenkinek le kell rendeznie magában a történteket. Mint az egyik hangulatfelelős teszek is majd róla, hogy így legyen, mert kimondva is a magyar női vízilabda első ötkarikás érméért jöttünk”

– mondta optimistán a magyar csapat legjobbja, a négygólos Gurisatti Gréta, aki úgy vélte, ezúttal kissé fáradtabb volt a csapat, ami még a címvédő és világbajnok amerikaiak legyőzésének következménye.

A hollandok a csoportkör vasárnapi záró napján 16-12-re nyertek a kanadaiak ellen, és bár jelenleg még másodikok, de az ausztrálok a dél-afrikaiak elleni későbbi összecsapásukon szinte biztosan visszaelőznek. A helycsere borítékolható, mivel a dél-afrikai csapat eddigi három meccsén mindössze hat gólt lőtt, miközben 83-at kapott, így az ausztrálok elleni sikere gyakorlatilag kizárt.

A magyarok tavaly a hazai rendezésű Európa-bajnokság bronzmérkőzésén, majd a trieszti olimpiai selejtező döntőjében is legyőzték a hollandokat.

B csoport:

Kína-Magyarország 11-9 (4-1, 3-1, 2-4, 2-3)
Gól: Csang Csing, Csen Hsziao, Teng Cö-ven, Hsziung Tun-han 2-2, Niu Kuan-nan, Csaj Jing, Vang Hszin-jen 1-1, illetve Gurisatti 4, Illés 2, Keszthelyi, Leimeter, Szücs 1-1.

Orosz olimpiai csapat-Japán 20-16 (5-5, 7-3, 6-4, 2-4)

A csoport végeredménye: 1. (negyeddöntős) Egyesült Államok 6 pont, 2. (negyeddöntős) Magyarország 5 (46-43), 3. (negyeddöntős) Orosz olimpiai csapat 5 (53-61), 4. (negyeddöntős) Kína 4, 5. Japán 0

Augusztus 2., hétfő (zárójelben a magyar idő):

ATLÉTIKA (Olimpiai Stadion)
9.00 (2.00)/10.30 (3.30): férfi kalapácsvetés, selejtező (Halász Bence)

BIRKÓZÁS (Makuhari Rendezvényközpont, A csarnok)
11.30 (4.30): férfi kötöttfogás 77 kg (Lőrincz Tamás) és 97 kg (Szőke Alex) nyolcaddöntő és negyeddöntő
18.15 (11.15): férfi kötöttfogás 77 kg és 97 kg elődöntő

KAJAK-KENU (Sea Forest Kajak-kenu Pálya)
9.30 (2.30): előfutamok
9.30 (2.30): női K-1 200 m (Lucz Dóra, Kárász Anna)
10.05 (3.05): férfi C-2 1000 m (Adolf Balázs, Fejes Dániel)
10.21 (3.21): férfi K-1 1000 m (Kopasz Bálint, Varga Ádám)
11.00 (4.00): női K-2 500 m (Kozák Danuta, Bodonyi Dóra; Csipes Tamara, Medveczky Erika)
11.45 (4.45): reményfutamok
11.45 (4.45): női K-1 200 m (Lucz Dóra?, Kárász Anna?)
12.06 (5.06): férfi C-2 1000 m (Adolf Balázs, Fejes Dániel?)
12.22 (5.22): férfi K-1 1000 m (Kopasz Bálint?, Varga Ádám?)
12.45 (5.45): női K-2 500 m (Kozák Danuta, Bodonyi Dóra?; Csipes Tamara, Medveczky Erika?)

KÉZILABDA (Jojogi Nemzeti Stadion)
16.15 (9.15): női csoportmérkőzés, B csoport: Magyarország-Svédország

SPORTLÖVÉSZET (Aszaka Lőtér)
11.30 (4.30): férfi kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses összetett (Pekler Zalán, Péni István), alapverseny

VÍZILABDA (Tacumi Vízilabdaközpont)
10.00 (3.00): férfi csoportmérkőzés, A csoport: Magyarország-Olaszország

Forrás: M4 Sport/MTI