sPORT

Dráma Koppenhágában

A labdarúgó Európa-bajnokság második napján hiába volt három mérkőzés, lényegében csak arról lenne érdemes szólni, ami a koppenhágai Parken-stadionban történt a Dánia-Finnország találkozó első félidejének végén.

Finnország újoncként először lépett pályára Európa-bajnokságon, míg az 1992-ben győztes Dánia ezúttal is erős csapattal készült a kontinenstornára.

15 200 néző előtt kezdődött az északi rangadó, amelynek hetedik percében Wind 18 méteres lövése után Hradeckynek kellett nagyot védenie. Újabb hét perc elteltével Höjbjerg fejjel veszélyeztetett, majd Eriksen próbálkozott távolról, de a finn kapuson egyikük sem tudott kifogni.

Az első játékrész lényegében eseménytelenül csordogált, mígnem a 43. percben a visszazáró Christian Eriksen, két-három botorkálva megtett lépés után összeesett az oldalvonal mellett.

 

A drámai pillanatok után gyorsan a pályára értek az orvosi stáb tagjai, és egy paraván, valamint a dán játékosok alkotta gyűrű mögött megkezdték az újraélesztést. Több mint 10 perc után Eriksent hordágyon vitték le a pályáról. Később az európai (UEFA) és a dán szövetség bejelentette, hogy a játékos magához tért, és stabil állapotban kórházba szállították. 

 

Ez a közjáték szerencsésen végződött már, ami a játékos életét és állapotát illeti. Az viszont már-már szürreális volt, ahogyan az M4 Sport stúdiójában a szakértő Bognár György érzéketlen és érthetetlen módon kritizálta a szervezőket, hogy miért nem döntenek tíz percen belül és folytatják a mérkőzés. Bognár kötötte az ebet a karóhoz, hogy szerinte minden rendben, a játékos már kórházban van, játszani kell és kész.

Még szerencse, hogy a stúdióban szintén jelenlévő Petry Zsolt csak részben értett egyet a trénerrel, míg a műsorvezető Berkes Judit igyekezett csillapítani Bognárt. Szóval, miközben a finn játékosok is lógó orral vonultak be az öltözőbe, a dánok pedig bár megkönnyebbülhettek, mégis drámai szituációt éltek át; a Paksi FC vezetőedzőjét mindez nem érdekelte.

Jó lett volna, ha a műsorvezető azt az egyszerű kérdést feltette volna Bognárnak, mit tenne, hogy érezné magát, ha az egyik paksi játékossal történne hasonló dráma.

Bognár György megszemélyesítette a régi nótát, azt az “old school” iskolát, miszerint a Show-nak folytatódnia kell. Ugye, ismerős? Az 1972-es müncheni olimpián történt palesztin terrortámadás és túszdráma után tucatnyi izraeli sportolót öltek meg, ám a Nemzetközi Olimpiai Bizottság akkor 85 éves elnöke, Avery Brundage a gyászünnepségen kijelentette:

“The Game Must Go On!”

Koppenhágában végül másfél órával a megszakítás után folytatódhatott a mérkőzés. A kényszerpihenő után a játékosok először csapatonként összeölelkeztek, majd egymást is köszöntötték az újrainduláskor. 

A 62. percben Jere Uronen bal oldali, majdnem a tizenhatos sarkától belőtt labdájánál a dán védők nem figyeltek, a berobbanó Joel Pohjanpalo (Union Berlin) pedig hat méterről, nagy erővel kapura fejelt, és bár Kasper Schmeichel beleért a labdába, az a kezéről a kapuba pattant (1-0).

A 74. percben a Yussuf Poulsennel szembeni szabálytalanság miatt megítélt büntetőt Höjbjerg balra laposan rúgta, Lucas Hradecky azonban a labdát megfogva védett.

A lefújás után Kasper Hjulmand dán szövetségi kapitány elmondta, hogy a játékosainak Eriksen elvesztése után hatalmas erőfeszítésbe telt, hogy befejezzék az összecsapást. 

“Hihetetlen, amit a játékosok csináltak, fizikailag és lelkileg is kimerültek. Nem lehetek rájuk büszkébb” – fogalmazott. “Két lehetőségünk volt. Vagy ma fejezzük be a meccset, vagy vasárnap délben. A játékosok tudták, hogy ma már úgy sem tudnak aludni, ezért jobb volt most folytatni.”

A kapitány jelezte, hogy beszélt Eriksennel és családjával. Hozzátette: az életben a legfontosabb az egészség, és minden gondolatukban most Christiannal és családjával vannak.

Időközben Szentpéterváron megkezdődött a Belgium-Oroszország találkozó, ahol a 10. percben Romelu Lukaku juttatta vezetéshez a belgákat, majd az Internazionale-ban Christian Eriksen csapattársa a kamerán keresztül üzente a dán játékosnak, hogy szereti őt, és egy szívet formázott a kezével.

“Légy erős, szeretlek” – mondta Lukaku

A 34. percben egy bal oldali beadásnál az orosz kapus nagyon rosszul, középre tenyerelte ki a labdát, Thomas Meunier (Borussia Dortmund) pedig tíz méterről a bal sarokba lőtt (2-0).

A 88. percben Lukaku kapott remek indítást Meunier-től, könnyedén lefutotta védőjét, és higgadtan a kapu bal oldalába gurított (3-0).

 

Természetesen a meccs emberének (Star of the Match) Romelu Lukakut választották.

Európa-bajnokság

B csoport, 1. forduló:

Finnország-Dánia 1-0 (0-0)
Koppenhága, 15 200 néző, v.: Taylor (angol)
Gól: Pohjanpalo (60.)
Finnország: Hradecky – Toivo, Arajuuri, O’Shaughnessy – Raitala (Väisänen, 90.), Lod, Sparv (Schüller, 77.), Kamara, Uronen – Pohjanpalo (Forss 84.), Pukki (Kauko, 77.)
Dánia: Schmeichel – Kjaer (Vestergaard, 63.), Wass (Stryger, 76.), Christensen, Maehle – Eriksen (Jensen, 43.), Höjbjerg, Delaney (Cornelius, 76.) –  Poulsen, Wind (Olsen, 63.), Braithwaite.

Belgium-Oroszország 3-0 (2-0)
Szentpétervár, 26 500 néző, v.: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
Gól: Lukaku (10., 88.), Meunier (34.)
Belgium: Courtois – Alderweireld, Boyata, Vertonghen (Vermaelen, 77.) – Castagne (Meunier, 27.), Dendoncker, Tielemans, T. Hazard – Mertens (E. Hazard, 72.), Lukaku, Carrasco (Praet, 77.)
Oroszország: Sunyin – Mário Fernandes, Szemjonov, Dzsikija, Zsirkov (Karavajev, 43.) – Ozdojev, Barinov – Zobnyin (Mukin, 63.), Golovin, Kuzjajev (Cserisev, 30., Mirancsuk, 64.) – Dzujba.

Döntetlen Bakuban

A kora délután Azerbajdzsánban megrendezett találkozón Wales és Svájc csapott össze. Egy lényegében unalmas első félidő után Svájc szerzett vezetést.

A 49. percben Jobb oldali svájci szöglet után Breel-Donald Embolo (Borussia Mönchengladbach) fejelt öt méterről a walesiek kapujába (0-1).

A hátrányba kerülő walesiek kénytelenek voltak feladni addigi taktikájukat, megpróbálták tartani a labdát és abból támadásokat vezetni, így viszont a svájciak előtt több terület adódott, akik ebben a szakaszban lezárhatták volna a mérkőzést.

A 74. percben egy jobb oldali sarokrúgást követően jött össze az egyenlítés, kis szöglet után hátrébb került a labda, onnan érkezett az ívelés, Kieffer Moore (Charlton Athletic) pedig a rövid oldal felé lendületesen érkezve fejelt a hosszú alsóba (1-1).

A mérkőzés legjobb játékosának (Star of the Match) Breel-Donald Embolót választották.

A csoport, 1. forduló: 

Wales-Svájc 1-1 (0-0)
Baku, 10 000 néző, v.: Turpin (francia)
Gól: Moore (74.), illetve Embolo (49.)
Wales: Ward – Roberts, Rodon, Davies, Mepham – Morrell, Allen, Ramsey (Ampadu, 93.) – James (Brooks, 75.), Moore, Bale.
Svájc: Sommer – Elvedi, Schär, Akanji – Mbabu, Xhaka, Freuler, Rodríguez – Shaquiri (Zakaria, 66.) – Embolo, Seferovic (Gavranovic, 84.)

 

Az Eb ideje alatt mindennap frissül hírekkel, érdekességekkel a sPort blog. Olvassatok minket!