sPORT

Tokió 2020: Hat magyar olimpikon a világ ellen

Miközben 34 magyar úszó, 19 atléta, 18 kajak-kenus versenyző és 10 (+3) vívó lesz ott a Nyári Olimpiai Játékokon, addig hat sportágban csak egy-egy indulónk van.

Fotó: Valery Sharifulin\TASS via Getty Images

 

Ilyen az evezés, ahol Pétervári-Molnár Bendegúz férfi egypárban áll rajthoz, Balogh Mátyás az egyetlen íjászunk, Hárspataki Gábor a magyar karatét képviseli Tokióban, míg Salim Omar tekvondóban lép tatamira. Egyetlen ökölvívónk van Gálos Roland személyében és egy súlyemelőnk, Nagy Péter Szegedről.

A ritmikus gimnasztikát Pigniczki Fanni képviseli, egyetlen tornászunk Kovács Zsófia, ám ez a két sportág egyaránt a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) égisze alá tartozik. Ez amolyan “two in one”.

A magyar egypár evezős pontszerző helyezésben reménykedik

Kezdjük a sort a Sea Forest Evezős és Kajak-kenu Pályával, ahol Pétervári-Molnár Bendegúz és édesapja Molnár Zoltán már az utolsó simításokat végzi.

 “Azt a taktikai hibát biztosan nem követem el, mint Rióban a negyeddöntőben. Azóta erősebb lettem, technikailag is fejlődtem és tapasztaltabb vagyok” – fogalmazott az MTI-nek az egypárban induló 28 éves versenyző, aki öt éve 14. lett az előző játékokon. – “A pénteki előfutamból mindenképpen tovább akarok jutni, hogy kihagyjam a reményfutamokat. Rióban is én voltam az elsőként bemutatkozó magyar, ez most sem lesz másként, ugyan nincs nagy jelentősége, de mégis különleges érzést ad számomra”.

A versenyhelyszínt illetően kifejtette: hátszél jellemzi, amitől rendkívül gyors a pálya, de őt nem zavarják a szél okozta hullámok, mert azokat általában jobban kezeli a riválisainál. Ugyanakkor szerinte a pályabeosztásnak fontos szerepe lehet, mert alul kedvezőbbek a körülmények.

A magyar csapatból először rajthoz álló Pétervári-Molnár Bendegúz evezős (j) és edző-édesapja, Molnár Zoltán a Sea Forest Evezős és Kajak-kenu Pályán Tokióban 2021. július 17-én. A világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia július 23-án kezdődik. Forrás: MTI/Kovács Tamás

 

Pétervári-Molnár  kötelező maszkhasználaton kívül eddig nem érzi, hogy ez az olimpia más lenne, ő személy szerint kifejezetten jól érzi magát, a körülmények pedig kiválóak.

“Az olimpiai falu kifejezetten jó, a rióihoz viszonyítva pedig kiváltképpen, mert ott az embernek a kezében maradt a korlát, ha megfogta… A versenypályát vasárnaptól próbálhatjuk ki, most csak összeszereltük a hajót.”

Balogh Mátyás június derekén szerzett kvótát

A 21 éves magyar íjászbajnok a rangsorolóban egyéni legjobbját elérve 657 FITA kört lőtt – 22. legjobbként a 94 fős mezőnyben -, ezzel teljesítette az olimpiai induláshoz szükséges 640 FITA körös szintet.

Ahhoz, hogy elindulhasson a japán fővárosban, a Párizsban elérhető kvóták valamelyikét is meg kellett szereznie. Balogh Mátyás a Malév SC sportolója, 2007-ben kezdte el az íjászatot.

A magyar íjász még elutazás előtt nyilatkozott:

“Kezd összeállni a kép, a lövések remekül mennek és már a második felszerelés is teljes. Köszönöm szépen a támogatást a Magyar Íjász Szövetségnek és a HF Eleven Kft-nek valamint azoknak az íjásztársaknak akik segítettek abban hogy immár két teljes felszereléssel, és új vesszőkkel tudjak részt venni az ötkarikás játékokon.”

A legutóbbi öt olimpián nem szerepelt magyar íjász, 1996-ban, Atlantában Kovács Judit 45., Kiss Tímea pedig 51. lett.

Érdekesség, hogy egyetlen íjászunk és evezősünk a magyar csapat szálláshelyén közösen osztozik a 315-ös szobán.

Az első versenynapon szereplő Balogh Mátyás íjász (j) és és edzője, Wenger Attila a tokiói olimpiai faluban 2021. július 17-én. A világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia július 23-án kezdődik.; Forrás: MTI/Kovács Tamás

 

Hárspataki Gábor Párizsban harcolta ki a tokiói repülőjegyet

Az MTK többszörös Eb-érmese a 75 kg-os súlycsoport selejtezőiben öt győzelmet szerzett: sorrendben portugál, lengyel, hongkongi, belga és jordán ellenfelét múlta felül.

A körmérkőzések során Hárspataki először kikapott a kazah Azhikanovtól, majd bravúrosan fordítva másodszor is legyőzte a jordán Alnajjart. Utolsó összecsapásán Hárspataki a német Bitsch ellen döntetlent ért el, ezzel harmadik lett a versenyen.

„Nagyon boldogok vagyunk. Szerintem megérdemeltük. Mindent megtett a Magyar Karate Szakszövetség, mindent megtett az edzőm, mindent megtettünk, ez a kis ország mindent megtett, és megvan az eredménye. Egész Magyarország munkája volt, hogy ezt meg tudtuk csinálni. Közben pedig nem tudom elhinni, hogy augusztusban ott leszünk az olimpián. Nagyon jól ment a selejtezőkben, és este sem törődtünk a vereséggel, dolgoztunk tovább, és meglett az eredménye. 2016 augusztusa óta vágyom erre, amióta bejelentették, hogy ott lesz a karate a tokiói olimpián. És végig hittem benne, teljes mértékben, ezért dolgoztunk minden nap” – nyilatkozta Hárspataki Gábor.

Salim Omar sporttörténelmi tettre készül

A 18 éves versenyző friss – címét áprilisban kiharcoló – felnőtt Európa-bajnokként lép majd tatamira az ötkarikás játékokon az 58 kilósok között, és a koreai küzdősportban járatosak szerint az MTK versenyzője messzire, akár a dobogó tetejéig eljuthat küzdelmi kategóriájában.

“Tizenhat induló van a súlycsoportomban, igyekszünk felkészülni az összes szóba jöhető ellenfélből. Nem szeretném azonban túlgörcsölni a dolgot: megnézem, épp ki következik, aztán úszom az árral”

– fogalmazta meg harci taktikáját az MTI-nek Salim Omar. Hozzátette: az olimpián is követni akarja édesapjának a szófiai győzelmek alkalmával elhangzott tanácsát:

“Annyit mondott: csak menjek ki a szőnyegre és élvezzem a harcot.”

Omar a májusi, szófiai kvalifikációs tornán veretlenül végigmasírozva, roppant magabiztosan érdemelte ki a tokiói kvótát. Aki elébe került, valósággal legázolta, gond nélkül utasította maga mögé a teljes mezőnyt. Bemutatta színes technikai repertoárjának minden elemét, ha kellett, beérte kis ponttal, amikor meg arra volt szükség, ötpontos fejrúgást hajtott végre ellenfelén.

Ha Omar valóban dobogóra tud állni, a családi diadalok az “ötkarikás szférában” is gyarapodni fognak: nagybátyja, Salim József a magyar tekvondósok közül elsőként – és eddig utolsóként is – indult olimpián, Sydneyben, a 2000-es játékokon, ahol először volt része a hivatalos programnak a sportág, az ötödik helyen végzett. Ugyanabban az 58 kg-os kategóriában, amelyben Tokióban Omar is szerepel.

Az ifjú versenyző és édesapja ebben az évben, amennyire tudott, ingázott Magyarország és az Egyesült Államok között, hiszen a család másik fele Los Angelesben él, Salim Gergely ott vezet saját klubot, amellett Omarra tavasszal középiskolai záróvizsgák is vártak Amerikában. Viszont a nagyobb versenyek, így a kvalifikációs próba is, rendre Európába hívták vissza őket.

“Részben hazaköltöztünk Magyarországra. Minden évben eltöltünk itthon néhány hónapot, és igyekszünk erősíteni a hazai tekvondót” – nyilatkozta a kétlakiságról Salim Gergely, aki Tanzániában született, de dán színekben lett olimpiai bajnok 1992-ben.

Gálos Roland bronzérmet szerzett Párizsban

Az európai olimpiai kvalifikációs tornán a Mogyi Felsővárosi Ökölvívó SE Baja bokszolója az 57 kilogrammos mezőnyben a harmadik helyen zárt.

Gálos Roland a negyeddöntőben az Európa-bajnok és vb-bronzérmes angol Peter McGraillel küzdött.

– Szerencsésen megtaláltuk az ellenszert Peter McGrail játékára. Még a mérkőzés előtt megbeszéltük Rolanddal, hogy minél több éles ütést adjon le, és próbálja meg kívül tartani az ellenfelet, mivel az angol egy ütős, előre menetelő bokszoló – mondta Gálos Tamás, a Mogyi Felsővárosi Ökölvívó SE elnöke.

Az elődöntőben a bajai bokszoló Samuel Kistohurry ellen lépett a ringbe, aki azerbajdzsáni ellenfelét legyőzve jutott tovább. A francia versenyző másfél éve volt veretlen, legutóbb Roland a Bocskai-emlékversenyen maradt alul ellene a döntőben.

Gálos Tamás: “A meccs előtt Roland azt mondta, hogy kettős fedezékben marad, de mondtam neki, hogy váltsunk taktikát. Ha a kettős fedezék nem megy, akkor a lábtechnikára térjünk át, mert rengeteget gyakoroltuk a különböző lábon való védekezést és támadást, valamint az ellenütéseket. Olyan lehetetlen helyzetből is tud ütni, amire nem is számít a másik bokszoló. A francia azonban az első negyedben már 4–1-re vezetett. Bár a tiszta találat a két ökölvívónál azonos volt, míg az ellenfél ötöt ütött, Roland szinte mindet levédte, csak egy éles találata volt, ugyanúgy, mint Rolandnak, ám az ellenfél többet ütött, és mindig a támadó ökölvívót részesítik előnyben, függetlenül a bement ütések számától, mivel a bírók azt nézik, melyik versenyző az, amelyik küzd. Ezzel pedig megszerezte az előnyt. Láttam a pontozást, mondtam neki, hogy az első menet elment, bele kellene húzni. Roland azonban a folytatásban sem tudott taktikát váltani. Amikor a második menetből kijött, kérdőre vontam, hiszen hiába állt vesztésre, nem ő támadt, hanem az ellenfél. Itt, aki két menetet elvisz, a harmadik menetben már csak leütéssel győzhető le, vagy ha nagyon szoros a pontozás, akkor még egy döntetlenre is rendkívül nehéz kihozni a meccset.”

Végül a francia kezét emelték a magasba, azonban nagyon büszke vagyok, mert így is ott van Európa legjobb bokszolói között. Maximálisan elégedett is vagyok és nem csak az éremmel.

Gálos Tamás és Gálos Roland szombaton utazott el Tokióba.

Nagy Péter az esélytelenek nyugalmával készül

A súlyemelő Nagy Péter kvótájáról június derekán döntött a nemzetközi szövetség (IWF). Egészen addig kérdőjeles volt a szegediek ólomsúlyú emelőjének indulása, mivel a plusz 109 kilogrammosok világranglistáján nem szerepelt a tokiói rajtra jogosultak között, csak a 21. helyet foglalta el. Mostanra viszont eldőlt, hogy az IWF-nek a különböző okból előle kiesők nélküli, immár véglegesnek tekintendő rangsorában ő a tizedik.

“Boldog vagyok, mert már én is kezdtem feladni a reményt. Május végén úgy festett, hogy éppen kicsúszok a kvalifikációból, ha lehet ezt mondani, az élet visszaadta az indulási jogot”

– reagált az MTI megkeresésére Nagy Péter, aki 2012-ben és 2016-ban is egyedül képviselte a magyar súlyemelést.

“Az esélytelenek nyugalmával várom harmadik olimpiámat, amelyre most kettőzött erővel készülök. Napi két edzéssel nagyon komolyan megnyomom ezt az utolsó egy hónapot, júliusban végig edzőtábor, az utolsó négy hetet szünet nélkül végigdolgozom” – mondta a 35 éves sportember.

Forrás: BAON, MTI