A hátrányos helyzetű régiókban élő gyerekek felé tett lépést a Magyar Cserkészszövetség

Az MCSSZ több mint 13 ezer fős tagságával jelenleg hazánk legnagyobb ifjúsági szervezete, amely közel 3 ezer önkéntes vezetővel végez heti szinten önkéntes munkát „egy jobb világért”.

Az ifjúságnevelő tevékenység támogatására indította a szövetség az „Imre herceg terv – közelebb egymáshoz” nevű projektet, ami most, május 31-én zárul. Ez alatt az időszak alatt több mint 20 ezer fiatalt szólított meg a szervezet a projekt keretei között. Az MCSSZ két fő célt tűzött ki maga elé: egyrészt a cserkészmozgalom működését támogatandó a közösségi nevelés minőségi továbbfejlesztését, másrészt ennek az értéknek a széles körű elterjesztését.

A program során a cserkészek elsősorban a hátrányos helyzetű területeken élő, illetve a hátrányos helyzetű, 8 és 25 év közötti gyermekeket és fiatalokat szólították meg. Ennek folyamán együttműködtek a lokális segítő szervezetekkel, abban bízva, hogy a közös gondolkodással hosszú távú, a projekt keretein túlmutató eredményeket érhetnek el az egyenlő esélyek megteremtése érdekében.

Forrás: Magyar Cserkészszövetség


A cserkészélethez szorosan kapcsolódó témákon (pl. táborozás, vezetési ismeretek) túl kiemelt figyelmet szenteltek a gyermekvédelemnek: kiadvány készült, vezetői konferenciákat, beszélgetéseket tartottak szakemberek közreműködésével. Ennek köszönhetően az elmúlt három évben több mint 9600 25 év alatti, Budapesten és Pest megyén kívül élő fiatalt értek el, ezenkívül létrejött a projekthez kapcsolódóan 14 új kisközösség (csapat) és elkészült három új képzési módszertan (gyermekvédelem, romológiai ismeretek, vezetéstudomány).

Mivel mindvégig szem előtt tartották, hogy az elért eredményeknek hosszú távú hatásai legyenek, a projekt végeztével is hasznosítani fogják az ezen időszakban gyűjtött tapasztalatokat. Az elmúlt évek során szervezett mintegy 200 program élményeit, tanulságait megőrzik és továbbviszik, hogy megújult erővel folytathassák több mint száz éve zajló ifjúságnevelő munkájukat.


(via Magyar Cserkészszövetség Kommunikációs csoport)