A legjobb családi programok hétvégére

Ezen a hétvégén Kutatók Éjszakájával, Autómentes Nappal, a PIM családi napjával, Az olvasás éjszakájával, Ferencvárosi Mesenappal és a Rutkai Bori Banda őszköszöntő koncertjével várnak benneteket.

Szeptember 27., péntek

Playmobil: A Film

Szeptember 26-tól a mozikban

Mikor Marla öccse, a szeleburdi Charlie az emberek világából hirtelen átkerül a PLAYMOBIL® varázslatos világába, a kötelességtudó Marla utánaered, hogy hazahozza. Játékfigurává válni már önmagában is nagy kaland, de még inkább az egy olyan helyen, ahol minden sarkon újabb ismeretlen világ vár ránk. A különleges kalandokon keresztül Marla és Charlie is megtanulják, hogy mindegy, hogyan alakul az élet, ha eléggé hiszel magadban, bármit elérhetsz!
12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!

Kutatók Éjszakája

Budapest, több helyszínen - szeptember 27-28., 8.00 - 22.00

Hogyan győzhető le a gravitáció? Mit csinál egy hidrobiológus? Mit jelent a mechanikai feszültség? Hogy hozható létre egy mesterséges vulkánkitörés? Országszerte 260 helyszínen, és több, mint 2650 programmal várnak benneteket a legizgalmasabb tudományos kérdésekkel.

Integrált családi nap - Hubby feat PIM, avagy A titkos átjáró

Petőfi Irodalmi Múzeum - szeptember 27., 15.00

Ki az, aki legalább egyszer ne kísértett volna meg a vágy, hogy egy kicsit másképpen fedezzen fel egy múzeumot? Mondjuk, megérintsen hirtelen, finom óvatossággal egy relikviát, bárkinek is fel merje tenni a kérdést, ami tényleg megfogalmazódik benne, vagy egyszerűen fantáziája segítségével kicsit kiszakadjon a kurátori tények és vélemények birodalmából. A PIM múzeumi mesekönyve kísérlet arra kicsiknek és nagyoknak, hogy másképp fedezzétek fel egy palotát, egy múzeumot és végső soron az irodalmat is.

Szeptember 28., szombat

Világjáró gyerekek - Csehország - Ingyenes

Deák 17 Galéria - szeptember 28., 9.30 - 12.30

A családi programsorozatban a világ különböző országainak meséi, szokásai elevenednek meg, sőt a kreatív foglalkozások keretén belül még jobban elmerülhettek csehország kultúrájában, hagyományaiban.

XI. Ferencvárosi Mesenap - Ingyenes

Kerekerdő park - szeptember 28., 10.00 - 16.00

Színes programokkal várnak benneteket a Kerekerdő parkba! Megnézhetitek Kapap Jakab Kisvakond című bábjátékát, Ágoston Béla hangszerbemutatóját, lesz gólyalábas akrobata bemutató, ugrálóvár, kézműveskedés, állatsimogató, RE játszótér és bulizhattok egy jót a Rutkai Bori Badna őszköszöntő koncertjére.

Kalandra fül! - TOM, a virtuóz

BMC - szeptember 28., 10.30

Egy elegáns úriember lép be az izgatottan várakozó emberektől zsúfolt terembe, fényes lakkcipőben, gyönyörű fekete öltönyben, csokornyakkendővel, kezében egy fadarabbal. Mi lesz itt? És miért ünnepli mindenki, mikor még semmit sem csinált? Kedves barátaink, ismerjétek meg Tomot, a virtuózt. Ki ő? Miért szeretjük? Miért utáljuk? Minden, amit a virtuóz zenészekről tudni érdemes, egy órában, gyerekeknek és családjuknak.

Rutkai Bori Banda: Gyere, szeptember! - Ingyenes

Kerekerdő park - szeptember 28., 15.00

A Rutkai Bori Banda Sárkányjárgánya meghódította az eget, a Pizsamátorral a tengereken kalandozhattunk, a zenekar harmadik lemeze, a Fonogram-díjas Űrdöngölők pedig még távolabbi tájakra, a kozmoszba kalauzol benneteket. Bori saját kezűleg készített, horgolt bábjaival, kellékeivel kelti életre a mesedalokat, s nem csak a gyerekek, de a szülők is önfeledten szórakoznak.

Az olvasás éjszakája

Budapest, több helyszínen - szeptember 28., 18.00

Az Olvasás Éjszakája olyan olvasásnépszerűsítő irodalmi és könyves fesztivál, ahol írók, olvasók és könyvesek együtt hoznak létre egy más világot, amely a könyves kultúrát, a könyvolvasást, mint örömforrást mutatja be. Az éjszakába nyúló rendezvény helyszínein könyv- és folyóiratkultúrához kapcsolódó látványos, zenés programok, interaktív produkciók szórakoztatják és művelik a közönséget. Az Olvasás éjszakája alkalmából a kisebbek mesét hallgathatnak, dedikáltathatjátok a könyveiteket és akciósan szerezhetitek be az új kedvenceiteket.

5 tengelyen - ingyenes családi nap a közlekedésbiztonságért

Zsámbék, Drivingcamp Hungary - szeptember 28., 10.00 - 18.00

Óriások és aprók az utakon együtt, mégis biztonságban? A közlekedésbiztonság közügy, hiszen már egészen fiatalon mindenki érintkezésbe kerül a közlekedéssel. A szeptember 28-án a zsámbéki a zsámbéki drivingcamp Hungary tanpályáján megrendezendő ingyenes családi nap célja, hogy tudatossá tegye a közlekedést, és a gyerekek játékos formában megismerhessék a közlekedés szabályait.

Szeptember 29., vasárnap

Halász Judit: Csiribiri

MOM Kulturális Központ - szeptember 29., 10.00

Halász Judit közel harminc éve énekli magyar költők verseit, a hazai könnyűzene legjobbjainak megzenésítésében. Generációk cseperedtek fel zenéjét hallgatva. A koncerten több mint 20 lemez zenei anyagából hallható válogatás, mely csokorba fogja egyedülálló pályafutásának legnépszerűbb dalait.

Családi Csopa Csodák - A tudós táska titkai

Csodák Palotája - szeptember 29., 10.00 - 13.00

Kutató(s) játék a Tudósok csarnokában. Kik ezek a híres emberek? Miért pont az ő alakjuk kerül bemutatásra a Tudósok csarnokában? Közös családi kincsvadászatra invitálnak most benneteket. Vajon ki találja meg a tudósok elveszett értékeit a leghamarabb?

Cifra Palota - „Cifra Világ”: A muzsika varázslatos világa - Ingyenes

Müpa - szeptember 29., 10.00 - 13.00

A Cifra Palota azokat a családokat várja, amelyek aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A színpadon zajló zenés, tánc- és meseelőadások, valamint az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok kapcsolódnak a programsorozat heti témájához és a Müpa más előadásaihoz.

Kolompos: Szüreti mulatság

Benczúr Ház - szeptember 29., 10.30

Szőlőőrző dalok, szüreti játékok, muzsikák, vásári mulatságok. Az ősz legfontosabb eseménye az ország nagy részén termő szőlő szürete, illetve az ehhez kapcsolódó ünnep. De nem csak a szőlő szüret, hanem általában a termények, egyéb gyümölcsök betakarítása és a vásárok jellemzik az őszt.

Varázslatos John Williams

Zeneakadémia - szeptember 29., 11.00

John Williams a modern kori filmzene legjelentősebb alakja, aki egyben egy új műfajt is teremtett: a filmzenék részleteiben megszólaló effektusok dallamaiból hangversenydarabokat komponált. Életművének két kiemelkedő példája a Star Wars- és a Harry Potter-sorozatokhoz írt zene. Bár a film minden képzeletet felülmúló népszerűsége miatt a Csillagok háborúja a legismertebb, életművének talán legfajsúlyosabb és leginkább magával ragadó sorozata a Harry Potterhez köthető.
Megérthető zene

PIN:okkio

Pesti Magyar Színház - szeptember 29., 15.00

Ha Carlo Collodi a XXI. században írta volna meg Pinokkió történetét, akkor valószínűleg a kisfiú nem fabábu lenne, hanem egy kis robot. Gepetto magánya enyhítésére hozza létre a szerkezetet, természetesen korántsem gondolva arra, hogy az majd életre kel. A “felébred” robotgyerekkel megtörténik a XXI. század megannyi kihívása: tévés tehetségkutatók, high-tech kiállítások és hacker támadások.

Egész hétvégén

Gesztenye Napok és Hegyvidéki Autómentes Nap

Csörsz utca - szeptember 28-29., 10.00 - 18.00

A Hegyvidéki Önkormányzat immár 14. alkalommal csatlakozik az Európai Mobilitási Hét programsorozathoz. A rendezvény célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, a magántulajdonú személygépkocsiról a környezetbarát közlekedési eszközökre történő áttérés, az autómentes közlekedés népszerűsítése. A szervezők családi programokkal is készülnek, koncertet ad Halász Judit, lesz Kezes-Lábas Játszóház, Zenebatyu Élményprogram gyerekeknek, triál biciklis bemutató és közlekedésbiztonsági foglalkozás is.

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Országszerte, több helyszínen - szeptember 23. - november 10.

2019. szeptember 23. és november 10. között ismét megrendezik a Múzeumok Őszi Fesztiválját, amely a 2019-ben kialakított koncepcióval („A világ csodái – Felfedezések kora!”), kíván megemlékezni több, az egész világot érintő áttörésről is. Magellán Föld körüli expedíciója kereken 500 éve, 1519. szeptember 20-án indult útjára, és elsőként hajózta körbe a világot, az ipari forradalom pedig közel 250 évvel ezelőtt vette kezdetét. A kiemelt témával arra kívánják ösztönözni a hazai muzeális intézményeket, hogy vegyenek részt Európa kulturális javai sokszínűségének és gazdagságának bemutatásában, megünneplésében.