A legjobb ingyenes gyerekprogramok decemberre

Az év utolsó hónapjában is sok érdekes - és nem utolsó sorban ingyenes - programmal várnak benneteket.

Kaláka: Szabad-e bejönni ide betlehemmel?

Nemzeti Színház - december 2., 11.00

Mikor a betlehemesek karácsonykor házról-házra járnak, üdvözlő versük végén ezt kérdezik: Szabad-e bejönni ide betlehemmel? A Kaláka együttes karácsonyi hangversenyének kerete ez a betlehemes játék. A műsorban elhangzanak magyar és más nemzetiségű karácsonyi népdalok, régi egyházi énekek, karácsonyi versekre írott Kaláka dalok. A Kaláka együttes Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című adventi hangversenye a Nemzeti Színházban a Kaláka 50. jubileumi évadjának része.
A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
Adventi Kölyöknap

Budapest történelme madártávlatból - Fényfestés

Városháza Park - december 2., 17.15 - 22.00

Különleges ünnepi programmal színesíti Budapest arculatát a Fővárosi Önkormányzat az első adventi vasárnapon. Egyedi, kézzel rajzolt animációs fényfestést láthattok, mely egészen a római kortól napjainkig repít el mindenkit. A színes és egyben ismeretterjesztő fényfestés, mely a Deák téri Evangélikus templom hátsó homlokzatán jelenik meg, igazi varázslatot csempész a karácsonyváró vásári forgatagba. A vetítést fél óránként ismételik!

Élő betlehem a Várkert Bazárban

Várkert Bazár - december 2., 9., 16., 23., 10.00 - 18.00

Az adventi vasárnapok minden félórájában harangszóra feltárul a betlehemi istálló, Lukács evangélista lép elénk, aki felidézi Jézus születésének történetét. A misztériumjátékban megelevenedik a Szent Család, pásztorokkal, három királyokkal és élő állatokkal: báránnyal, tehénnel, szamárral és tevével. A magyar népi hagyományokat megidézve betlehemesek járnak a vendégek között, mondókáikkal, verseikkel felelevenítve az egykori falusi karácsonyok hangulatát.
A gyerekek szüleik segítségével kipróbálhatják a 40 méter hosszú fakutya pályát, betlehemeseknek öltözhetnek a fotófal előtt, vagy természetes anyagokból, régi falusi játékokat készíthetnek a kézműves foglalkozáson.
Advent a Várkert Bazárban

Kolompos: Mikulás-napi koncert

Szentlélek tér - december 7., 17.00

A december a hideg évszak beköszöntét jelenti, az emberek mégis meleg szívvel gondolnak rá, hiszen közeleg a Karácsony, a szeretet, a Fény ünnepe. Ez az időszak a népéletben tele van babonás és vallási rítusokkal: Miklós napi alakoskodás, lucázás-kotyolás /termékenységi babonák, Luca széke készítés, boszorkány meglesés/, illetve a kis Jézus megszületését köszöntő Betlehemezés.
Advent Óbudán 2018

A Játék Éve 3. - Játékos dallam

BMC, Könyvtár - december 9., 11.00

"Kivel is szeretsz játszani, és mivel szeretsz játszani??? Én a Gyerekekkel, a csillogó szempárokkal, a mosoly ívével, a nevetés ritmusával... a csönd csendjével, a duruzsolás dúrjával. Lesz Hangjáték, amikor a g játszik az á-val, a madárcsiripelés az oroszlán ordítással... És ritmusjáték, amikor a Tá játszik a Ti-ti-vel, a szamba a keringővel... a harmóniában a d-moll a C-dúrral, sőt a szójátékban a kevés a merésszel, a lábos a hámossal... Játék, ahol nincs vesztes, és lehet a nyeremény egy zacskó lebbencs... 12 előtt 12 kérdés, és ebéd előtt hazaértek, nem kérdés!!!"
Lakatos György ifjúsági sorozata

Karácsonyi Kolibri Matiné

Katona József Színház - december 15., 11.00 - 13.00

Ez a délelőtt igazán különlegesnek ígérkezik: egy megismételhetetlen felolvasószínházzal mutatkozik be A Grincs, aki megpróbálja ellopni a karácsonyt, megtudhatod, milyen egy igazi bátorságinduló, amitől garantáltan elmúlik a félelem, hallgass meg elképesztő világ körüli kalandokat és ismerd meg a világ valóban legrosszabb gyerekeit... Lehet, hogy te is köztük vagy? Találkozz a szerzőkkel és dedikáltasd a legfrissebb könyveket: ott lesz Al Ghaoui Hesna és Fa Nándor. Ráadásul izgalmas kézműves foglalkozással várnak, melyen egyszerűen elkészíthető meglepetéseket alkothatsz a közeledő ünnepekre.

Rofusz Kinga: Hófehér Karácsony

Kaszásdűlői Kulturális Központ - december 15-ig látogatható

A kiállításon Rofusz Kinga illusztrációi tekinthetők meg, melyek Mészöly Ágnes meséjéhez készültek. A történet és a képek a klasszikus karácsonyi mesék varázslatos világát elevenítik fel, de megjelenik benne egy fantasztikus elemekkel átszőtt humoros dimenzió is.
A kiállítás december 15-ig megtekinthető a 3K nyitvatartási idejében.

Teremtésmese

Óbuda, Főtér - december 16., 15.00

Születik az Ég, születik a Föld, muzsikálni kezdenek a szférák. Gondolt egyet az Úr és meglett a Világ. Fel is díszítette a Földet Ádám részére hegyekkel-völgyekkel, virágokkal, kanyargó folyókkal, állatokkal és madarakkal. De a legnagyobb ajándék, amit Ádámnak adhatott, Éva volt. Vajon elég-e az ő erejük ahhoz, hogy jól sáfárkodjanak a rájuk bízott kinccsel...
Advent Óbudán 2018

Rutkai Bori: Majd ha piros hó esik

Barabás Villa - január 20-ig látogatható

Rutkai Borit sokan énekes-dalszerzőként ismerik, kevesebben ismerik vizuális-alkotói oldalát. Általában saját dalszövegei inspirálják festménymeséit, melyeket kiapadhatatlan fantáziával és ragyogó színekkel jelenít meg. A mesékben a határok feloldódnak a képzelet és a valóság között, a felnőtt és a gyermeki lét és lélek között. Bori képei a nézőt szinte beszippantják és álombeli barangolásra hívják, izgalmas tájak, dimenziók nyílnak meg a kalandozások során. A festmények „erdejében” Bori horgolt lámpásai világítanak, a közeledő téli ünnepek hangulatát megidézve.

Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar: Hóhullásban

Városháza Park - december 23., 11.00

A sűrű téli erdő ezernyi titkot, hangot és varázslatot rejt, és a havas mesében talán a Mikulás nyomaival is találkozhattok. Mire átértek az erdőn, telerakhatjátok a puttonyotokat sok zenével, dallal és nevetéssel. A koncerten megelevenedik a történet a zene, bábok, és persze a gyerekek segítségével - együtt indulhattok a tél titkainak nyomába. Kortárs költők megzenésített versei kísérnek benneteket utatokon, aminek a végére – remélik – új zenekari tagokat is találnak, akik beszállnak a közös muzsikálásba.
Advent Budapesten - Téli Fesztivál és Karácsonyi Vásár